1891 - Anul înființării a două noi școli primare în Constanța

296
1891 - Anul înființării a două noi școli primare în Constanța - documentar1891anulinfiintariiado-1533303407.jpg

Articole recomandate

Anul 1891 rămâne în conștiința cetățenilor Constanței și datorită înființării a două noi școli primare. Mărturie în acest sens ne stau o serie de documente întocmite de autoritățile din acea perioadă. Astfel, cu adresa nr. 9696 din 16 septembrie 1891, Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice aducea la cunoștință Primarului Constanței că a luat decizia ca, începând cu data de 1 octombrie 1891, să ia ființă o nouă școală de băieți cu clasele I și II, respectiv o nouă școală de fete, tot cu clasele I și II. Totodată, se mai solicita luarea de măsuri, din timp, în vederea identificării a două localuri și a mobilierului necesar bunei funcționări a acestora. 


Printr-o nouă adresă cu nr. 11.763, datată 11 octombrie 1891, numitul Minister avea să precizeze: 
"Domnule Primar, înființându-se de la data de 15 octombrie curent în acea urbe încă o șcólă de băieți și una de fete cu câte două clase unite, din cari cea de băieți va purta numirea de "șcóla primară No. 2 de băieți" iar cea de fete numirea de "șcóla primară No. 2 de fete din Constanța" având, prima, ca Institutor și Director pe Dl. Ion Titorian, actualul Institutor titular al cls. III de la șcóla primară complectă, ce prin consecință se va numi "șcóla primară No. 1 de băieți" iar a doua ca Institutóră și Directóră pe D-na Elena Bănescu, actuala Institutóră și Directóră a cls. III de la șcólă complectă de fete, ce se va numi d-acum "șcóla primară No. 1 de fete din Constanța".


Comunicându-vă aceste disposițiuni, am onóre a vă ruga să îngrijiți atât pentru localuri potrivite, cât și de mobilierul necesar acestor două șcóle înființate din nou".


Prin rezoluție, primarul M. Koiciu avea să precizeze ,,Am luat deja dispozițiuni în această privință și vom lua și pe acele ce vor mai trebui spre a nu lipsi nimic acestor șcóle pentru a funcționa într-un mod regulat". 


La data de 4 noiembrie 1891, în mod oficial, se deschideau cursurile Școlii Primare de Băieți Nr. 2 Constanța, trei zile mai târziu deschizându-se și cursurile Școlii Primare de Fete Nr. 2 Constanța.


(Direcția Județeană Constanța a Arhivelor Na-ționale, fond Primăria Constanța, dosar 12/1891, f. 37; 42; 47- 48).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3148 secunde