131 de ani de la moartea lui Eminescu. Slujbă de pomenire la Catedrală

93
131 de ani de la moartea lui Eminescu. Slujbă de pomenire la Catedrală - eminescu1-1592221568.jpg

Articole recomandate

O slujbă de pomenire a fost oficiată la împlinirea a 131 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, la finalul Sfintei Liturghii, la Catedrala Patriarhală.


Cu acest prilej, Arhim. Clement Haralam, Eclesiarhul acestui lăcaș, a subliniat că poetul este un mare patriot și un mare iubitor de neam.


"Eminescu este rudenia noastră, este din neamul nostru românesc, un mare patriot și un mare iubitor de neam. Iar pe lângă acestea, Eminescu este și simbolul culturii române. Oamenii de cultură și învățământul au partea lor de contribuție la aceste două momente de sărbătoare din timpul anului: 15 ianuarie și 15 iunie", a spus arhimandritul, potrivit Agerpres.


El a menționat că, la finalul slujbei de parastas, săvârșită "în condiții de restricție", vor fi prezentate două dintre poeziile lui Eminescu cu un conținut preponderent de rugăciune, așezate pe note muzicale, în stil psaltic.


"La rugăciunile de pomenire a poetului, trecut din viața aceasta cu nădejdea în viața veșnică, pentru a simți că Biserica Ortodoxă, pe care el a numit-o ‘Mama neamului nostru românesc’, nu la abandonat, la această rugăciune a Bisericii făcută de slujitorii Catedralei Patriarhale vom adăuga la final, ca un gest de adevărată comuniune și rugăciune cu poetul, două rugăciuni, creații personale ale acestuia din timpul vieții. Acestea reprezintă o dovadă în plus că Eminescu a fost un om religios și s-a rugat în viață, mai ales Maicii Domnului. Este vorba despre două lucrări sau poezii care se intitulează: ‘Răsai asupra mea’ și cealaltă ‘Rugăciune’ (...), așezate pe note muzicale, în stil psaltic, bisericesc", a mai spus Arhim. Clement Haralam, Eclesiarhul Catedralei Patriarhale.


În aceeași zi, un sobor de preoți din cadrul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane din București a oficiat Sfânta Liturghie în capela Cimitirului Șerban Vodă (Bellu) din Capitală.


Ulterior, la mormântul poetului, s-a săvârșit slujba parastasului.


Mihai Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la București, două zile mai târziu poetul fiind înmormântat în Cimitirul Bellu.


Sursa: stirileprotv.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7428 secunde