110 ani de la naşterea lui Emil Cioran. Operele sale sunt inestimabile

662
110 ani de la naşterea lui Emil Cioran. Operele sale sunt inestimabile - cioran-1617983950.jpg

Articole de la același autor

Au trecut, deja, 110 ani de la naşterea marelui nostru filosof şi scriitor Emil Cioran. Născut în luna aprilie 1911, în satul Răşinari, din Sibiu, adolescentul Cioran a început să studieze filozofia de la vârsta de 17 ani, la Universitatea din Bucureşti. În acele vremuri, a fost coleg cu Constantin Noica şi Mircea Eliade, elev al lui Tudor Vianu şi Nae Ionescu. Bun cunoscător al limbii germane, i-a studiat în original pe Immanuel Kant, Arthur Schopenhauer, şi mai ales pe Friedrich Nietzsche. Încă din tinereţe a arătat înclinaţie spre agnosticism, apărându-i evidentă „incovenienţa existenţei”. În anul 1933 a obţinut o bursă, care i-a permis să-şi continue studiile de filozofie la Berlin.

Specialiştii Bibliotecii Universitare „Ioan Popişteanu” spun că, în 1934, i-a apărut prima carte, „Pe culmile disperării”, pentru care i s-a conferit premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitaţi.

Mai târziu, va mai publica încă patru cărţi în ţară, înainte de a se stabili definitiv în Franţa. Între 1933 şi 1935, s-a aflat, însă, la Berlin, ca bursier al Fundaţiei „Humboldt”.

„Reîntors în ţară, el a ocupat vreme de un an (1936) postul de profesor de filozofie la Liceul «Andrei Şaguna» din Braşov. În 1936, a plecat la Paris cu o bursă a Institutului Francez din Bucureşti, care i se va prelungi până în 1944. În 1940, a început să scrie «Îndreptar pătimaş», ultima sa carte în limba română, a cărei variantă definitivă va fi încheiată în 1945, an când s-a stabilit definitiv în Franţa. După 1945, el a început să scrie în limba franceză, iar în 1949 i-a apărut la prima carte «Precis de decomposition»”, au precizat bibliotecarii constănţeni.

Aceştia au adăugat că, în prezent, Biblioteca Universitară deţine în colecţiile sale, un număr mare de titluri din opera autorului, care pot fi accesate prin intermediul catalogului online.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 12 Martie 2021
Stire din Cultură-Educație : Omagiu adus lui Mircea Eliade
Luni, 08 Martie 2021
Stire din Cultură-Educație : In memoriam Radu Stanca
Miercuri, 22 Februarie 2012
Stire din Cultură-Educație : Inaugurări la Universitatea "Ovidius"
Pagina a fost generata in 1.2781 secunde