102 ani de la nașterea eroului tătar Negip Hagi Fazil

625

Articole de la același autor

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România în colaborare cu conducerea Școlii Generale "Negip Hagi Fazil" din localitatea Tătaru va organiza mâine, începând cu ora 10,00 "Ziua Școlii".
La începutul anului școlar 2007 - 2008, a avut loc dezvelirea plăcii cu noua denumire a instituției de învățământ. Denumirea școlii a fost dată în urma semnării unui parteneriat între Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România.
Negip Hagi Fazil s-a nascut în satul Azaplar – Tătarul de astăzi, județul Constanta, la 17 aprilie 1906. Era fiul lui Hagi Fazil și Șerife, familie de tătari înstăriți, imigrați din Crimeea în 1860 din cauza persecuțiilor țariste. Negip Hagi Fazil a absolvit celebrul Seminar Musulman din Medgidia și apoi Școala de Științe Cooperative din București. A lucrat ca inspector școlar la Banca Populară din Constanța iar apoi a muncit moșia părintească din satul Azaplar.
Negip Hagi Fazal a fost una dintre personalitățile dobrogene care s-au implicat în adăpostirea tătarilor crimeeni.
Eroul tătar al cărui nume îl poartă astăzi școala generală din Tătaru a încetat din viață în 1948 și a fost înmormântat în aceeași localitate în care a văzut lumina zilei în urmă cu 102 ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8895 secunde