"Undă verde"! Cum salvăm clădirile istorice ale Constanței

2523
2

Articole de la același autor

Piața Ovidiu, strada Ștefan cel Mare, bulevardul Ferdinand, peste tot pe unde întorci ochii în Constanța dai peste o clădire ce deapănă istoria bătrânului oraș. Din păcate, puține, foarte puține își mai păstrează strălucirea de odinioară, majoritatea căzând pradă unor proprietari mult prea egoiști, care le-au văzut doar ca pe un mod de a face bani și nu de a face parte din istorie.

Pe o piață imobiliară instabilă, unde clădirile vechi sunt privite ca niște "gropi" în care trebuie băgați foarte mulți bani, puțini sunt dispuși să investească în astfel de imobile și să le redea peisajului urban. Unii nu își permit nici măcar să le dea un var și să le schimbe geamurile sparte, alții le-au scos la vânzare, dar cer niște prețuri care descurajează orice investitor.

Autoritățile locale au dat startul la reabilitarea zonei istorice și promit că, în curând, vor demara ample proiecte de reabilitare a unor imobile vechi, istorice. Încă de când au început lucrările în Peninsulă, viceprimarul de atunci, actual primar interimar, Decebal Făgădău, se arăta optimist și spunea că se așteaptă la investiții masive în această zonă istorică. Mai mult decât atât, declara că, pentru proprietarii de clădiri vechi care nu iau măsuri pentru a le renova, Primăria Constanța nu va da dovadă de toleranță. Anticipa chiar că vor căuta să facă presiuni asupra proprietarilor care-și lasă imobilele în paragină, cu scopul de a-i determina fie să le refacă, fie să le scoată la vânzare.

Iată că, acum, autoritățile locale ar putea avea și cadrul legal prin care pot să facă aceste demersuri asupra proprietarilor. În noul Cod Fiscal, ar putea fi introdusă suprataxarea terenurilor și clădirilor lăsate în paragină. Practic, în proiectul legislativ va fi introdusă o prevedere care le dă posibilitatea consiliilor locale de a majora impozitul pe clădiri și pe teren cu până la 500 la sută pentru clădirile și terenurile situate în intravilan și neîngrijite. Măsura a fost propusă de Asociația Municipiilor din România, la solicitarea reprezentanților autorităților locale. Criteriile de încadrare a clădirilor în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite, precum și procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea Consiliului Local. Clădirile și terenurile încadrate în această categorie se stabilesc conform nomenclaturii stradale.

Atenție la reabilitări!

Atenție, însă! Presați de un impozit de cinci ori mai mare decât plăteau până acum, unii proprietari ar putea să facă renovări doar de ochii lumii și ai primăriei… Multe clădiri vechi și cu însemnătate istorică au fost deja aproape distruse de proprietari care au vrut să le aducă "îmbunătățiri".

Arhitectul Radu Cornescu atrage atenția că instituțiile locale ar trebui să se implice mai mult în definirea și păstrarea peisajului urban.

"Proprietarii sau locatarii au adăugat etaje, au închis balcoanele, au vopsit în toate culorile sau în culori țipătoare. Cel mai rău este că, din cauza termoizolației, dispar elemente, forme, dispare arhitectura inițială", a mai spus specialistul. 

Comentează știrea

ath
7 septembrie 2015
Evrikaa.... !

Constantenii stau cu ochii pe cer.Nimeni nu stie cand si unde va pica Meteoritul.Altii au aflat "pe surse" ca va veni Apocalipsa.Dar nimei nu stie ca Meteoritul a cazut in decembrie 1989 si Apocalipsa a venit fix in anul 2000,asa cum ne spuneau bătranii.Meteoritul a cazut pe furis in 1989,Apocalipsa a adus-o Mazare in anul 2000. Bine ai cazut la noi ,Meteoritule ! La 25 de ani dupa terminarea razboiului (WW2),adica in 1970,imagini cu cladiri in ruina le gaseai numai in cartile de istorie.In Constanta,la 25 ani dupa prabusirea Meteoritului,"autoritățile locale au dat startul la reabilitarea zonei". Evrika.....bagam taxe,bagam presiuni ! Ziarele locale nu scapa prilejul sa ne aminteasca de Tezele tov. Fagadau de pe vremea cand el a fost viceprimar dar nu a existat un viceprimar al Constantei.Fagadau a fost viceprimar cand noi nu l-am vazut,azi il vedem si nu e....(Eminescu).Despre cladirile strigoi nimic,despre scheletii din beton si sticla abandonati de 10-15 ani in centrul istoric,sa nu spunem nimic ca le stricam "scorul" in alegeri.In Piata Ovidiu exista o cladire abandonata de cel putin 10 ani.Este plin orasul de cladiri abandonate.Transformati scheletii din beton in memoriale,ca la Hiroshima,sa ne aducem aminte de ziua cand la Constanta "a câstigat" Apocalipsa.

Alexandra Barboianu
7 septembrie 2015
Job !

Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5051 secunde