Semnal de alarmă! Monumentele istorice din Constanța se prăbușesc

Joi, 23 Aprilie 2015, 19:38
1188
Edificiul Roman cu Mozaic, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Monumentul Rupestru de la Basarabi, Mormântul Pictat sunt doar câteva dintre monumentele istorice ale Dobrogei, în stare avansată de degradare.

Bucăți întregi se desprind din aceste clădiri, geamurile stau să cadă, iar micile cârpeli făcute de-a lungul anilor nu mai fac față. Din cauză că era pericol de prăbușire a anumitor zone peste vizitatori, conducerea muzeului a hotărât anul trecut ca Edificiul Roman cu Mozaic să fie închis timp de o lună. Pentru prima oară în istoria Edificiului de peste 50 de ani, conducerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost nevoită să ia această decizie. Mai mult, la Edificiu trebuie să se îndepărteze toate părțile periculoase din sticlă și metal și tot ce ține de geamuri va trebui schimbat de la un capăt la altul. "În momentul de față, nu este sigură întreaga clădire a Edificiului Roman cu mozaic. Muzeul va trebui să tragă pentru a doua oară obloanele în cazul în care obiectivul, reper pentru turiștii români și străini, va deveni din nou periculos. Și reparațiile necesare acoperișului sunt urgente, din cauză că, în momentul în care plouă, curg șiroaie de apă pe mozaic", subliniază Gabriel Custurea, directorul muzeului. Culorile sunt, de asemenea, șterse. Chiar dacă este obiectiv unic în toată Europa, autorităților nu le pasă. Mozaicul are o suprafață de peste 800 mp și a fost descoperit din întâmplare, în anii ’50, când se lucra la construcția blocului din vecinătate. A fost restaurat, fiind ridicată și clădirea care îl adăpostește astăzi. Lucrările la mozaic au început imediat, continuând până în anul 1962, când s-a făcut clădirea din beton și sticlă pe care turiștii o pot vedea și astăzi. Mozaicul este lucrat în cuburi de piatră și marmură fixate într-un strat de mortar roman și montate în diferite motive geometrice.

Jale la instituțiile de cultură

În aceeași stare de degradare avansată se află și clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Vizitatorul poate observa cum cade tencuiala din tavan încă de la intrare. Acoperișul abia se mai ține, la o furtună mai puternică existând riscul ca instituția să rămână fără acoperiș. Chiar dacă prioritatea pe anul în curs este repararea clădirii, pentru că de-a lungul timpului s-au făcut doar cârpeli, astăzi, în 2015, se desprind bucăți în-tregi din muzeu. La fel se întâmplă și cu Monumentul rupestru de la Basa-rabi, unde din cauză că temperatura nu este una optimă, blocuri de cretă se prăbușesc. Și aici acoperișul va zbura după prima furtună.

"Vom continua cu informările"

"Vom continua cu informările despre starea avansată de degradare a acestui Edificiu și a celorlalte monumente! Memorii și adrese cu prioritățile tuturor clădirilor monument s-au transmis în repetate rânduri Consiliului Județean. Am făcut listă cu o prezentare pe larg a tuturor monumentelor la începutul anului. Și la Ministerul Culturii s-au trimis o serie de informări, dar nimic"!, a declarat șeful muzeului, Gabriel Custurea.

În urmă cu câțiva ani s-a discutat inclusiv dacă nu cumva este mai bine pentru soarta acestor instituții să treacă direct în subordinea Ministerului Culturii. În cadrul ultimei ședințe de Consiliu Județean au fost alocate sume cuprinse între 100.000 și 400.000 lei pentru reparația acoperișurilor Muzeului de Istorie, Teatrului de Stat, Teatrului de copii "Căluțul de mare", Bibliotecii Județene "IN Roman". Chiar și așa, problemele acestor instituții sunt mult mai mari.

Întrebat despre situația Edificiului, vicepreședintele Consiliului Județean, Cristinel Dragomir, a declarat că nu există nicio solicitare din partea conducerii muzeului, cum că ar fi vreo problemă cu acoperișul monumentului.    

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.1353 secunde