Revoltător! Constanța rămâne fără un simbol

Miercuri, 23 Aprilie 2014, 21:41
4246
Vizitatorii care au ales în ziua de Paști să petreacă fie și câteva clipe la Edificiul Roman cu Mozaic, din vecinătatea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, se pot considera niște norocoși, ei fiind printre ultimii beneficiari ai acestui circuit de vizitare, întrucât el urmează a fi închis din cauza șubrezirii structurii sale de rezistență.


"O să avem probleme cu agențiile de turism"
Gabriel Custurea, directorul muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, ne-a declarat ieri că a transmis Consiliului Județean Constanța o adresă prin care solicita expertizarea clădirii. "Am constatat la cadrele metalice care susțin ferestrele Edificiului că sunt foarte corodate și pot ceda în orice clipă. Și decât să se întâmple vreun accident, mai bine să stea închis. O să avem probleme cu agențiile de turism care aduceau grupuri care cereau în exclusivitate Mozaicul. O să le oferim în schimb vizite în Muzeu sau la Adamclisi ori Histria. Nu cred că ei și-ar dori să pățească ceva turiștii lor. Am solicitat Consiliului Județean o expertizare, pentru a vedea ce se poate face. De ani de zile se mai sparge câte un geam. Pe vremea lui Ceaușescu veneau studenții de la Arte Plastice și îl restaurau împreună cu doamna profesor Pogonat. Stăteau copiii câte o lună și jumătate și migăleau la piesele acelea de mozaic, le curățau, le fixau. Dar de 25 de ani nu mai este nimic. Toată lumea visează bani europeni. Eu nu pot cofinanța, de aceea suntem băgați pe proiecte mici, de 5.000 euro", a mai adăugat Custurea. 


Întrebat cam cât ar costa o reabilitare a acestui monumental edificiu, același interlocutor afirma că undeva la 10 milioane de euro.


Cu acest prilej, am aflat că a existat un proiect de colaborare între Groove Hour, organizatorul Festivalului Tomis, și Consiliul Județean Constanța "care s-a târâit vreo opt ani, iar din cauza a tot felul de avize a murit. Acest proiect prevedea și prezervarea Edificiului și a monumentului. Noi adunăm hârtii și când se schimbă guvernele nimic nu mai este valabil. Nimeni nu are o idee în țara asta care să țină 25 de ani", a mai spus directorul MINAC. 


Cel mai mare paviment de mozaic descoperit
Descoperit în anul 1959, cu prilejul unor lucrări edilitare, Edificiul Roman cu Mozaic constituie unul dintre cele mai vaste ansambluri arhitectonice din epoca romană cunoscute în Dobrogea.


Cu o suprafață de peste 2.000 de metri pătrați, pavimentul de mozaic este unul dintre cele mai mari de pe întreg teritoriul fostului imperiu, construit cel mai probabil în secolul al IV-lea. Impresionantul edificiu a suferit mai multe distrugeri pe parcursul veacurilor următoare, cel mai important fiind cutremurul de pământ care a distrus definitiv pavimentul și bolțile, probabil pe parcursul secolului V sau la începutul secolului VI.


Mâine vom reveni cu un alt material despre starea actuală a cetăților dobro-gene, dar mai ales cu de-clarații despre cavoul hipogeu "păstrat pentru alte generații", conform declarației directorului MINAC.


Pagina a fost generata in 0.195 secunde