Revoltător! Constanța rămâne fără un simbol

4443
13

Articole de la același autor

Vizitatorii care au ales în ziua de Paști să petreacă fie și câteva clipe la Edificiul Roman cu Mozaic, din vecinătatea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, se pot considera niște norocoși, ei fiind printre ultimii beneficiari ai acestui circuit de vizitare, întrucât el urmează a fi închis din cauza șubrezirii structurii sale de rezistență.


"O să avem probleme cu agențiile de turism"
Gabriel Custurea, directorul muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, ne-a declarat ieri că a transmis Consiliului Județean Constanța o adresă prin care solicita expertizarea clădirii. "Am constatat la cadrele metalice care susțin ferestrele Edificiului că sunt foarte corodate și pot ceda în orice clipă. Și decât să se întâmple vreun accident, mai bine să stea închis. O să avem probleme cu agențiile de turism care aduceau grupuri care cereau în exclusivitate Mozaicul. O să le oferim în schimb vizite în Muzeu sau la Adamclisi ori Histria. Nu cred că ei și-ar dori să pățească ceva turiștii lor. Am solicitat Consiliului Județean o expertizare, pentru a vedea ce se poate face. De ani de zile se mai sparge câte un geam. Pe vremea lui Ceaușescu veneau studenții de la Arte Plastice și îl restaurau împreună cu doamna profesor Pogonat. Stăteau copiii câte o lună și jumătate și migăleau la piesele acelea de mozaic, le curățau, le fixau. Dar de 25 de ani nu mai este nimic. Toată lumea visează bani europeni. Eu nu pot cofinanța, de aceea suntem băgați pe proiecte mici, de 5.000 euro", a mai adăugat Custurea. 


Întrebat cam cât ar costa o reabilitare a acestui monumental edificiu, același interlocutor afirma că undeva la 10 milioane de euro.


Cu acest prilej, am aflat că a existat un proiect de colaborare între Groove Hour, organizatorul Festivalului Tomis, și Consiliul Județean Constanța "care s-a târâit vreo opt ani, iar din cauza a tot felul de avize a murit. Acest proiect prevedea și prezervarea Edificiului și a monumentului. Noi adunăm hârtii și când se schimbă guvernele nimic nu mai este valabil. Nimeni nu are o idee în țara asta care să țină 25 de ani", a mai spus directorul MINAC. 


Cel mai mare paviment de mozaic descoperit
Descoperit în anul 1959, cu prilejul unor lucrări edilitare, Edificiul Roman cu Mozaic constituie unul dintre cele mai vaste ansambluri arhitectonice din epoca romană cunoscute în Dobrogea.


Cu o suprafață de peste 2.000 de metri pătrați, pavimentul de mozaic este unul dintre cele mai mari de pe întreg teritoriul fostului imperiu, construit cel mai probabil în secolul al IV-lea. Impresionantul edificiu a suferit mai multe distrugeri pe parcursul veacurilor următoare, cel mai important fiind cutremurul de pământ care a distrus definitiv pavimentul și bolțile, probabil pe parcursul secolului V sau la începutul secolului VI.


Mâine vom reveni cu un alt material despre starea actuală a cetăților dobro-gene, dar mai ales cu de-clarații despre cavoul hipogeu "păstrat pentru alte generații", conform declarației directorului MINAC.


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
nu mazare primar
24 aprilie 2014
afara xu rusinea nonconstatean mazare

Lasa ne mincinos lasa ne

admirator
24 aprilie 2014
aveti grija ce srieti

structura de rezistenta a cladirii e una, cadrele de fier ce sustin generoasele ferestre, alta... Este pacat de faptul un astfel de obiectiv este gripat de lene, incompetenta si rea vointa. Poate ca domnul Custurea ar avea o sansa daca ar face apel la populatia Romaniei, sa doneze care cat poate. E suficient sa deschida un cont la banca muzeului si sa faca publicitate. Poate ca si persoane si firme binevoitoare vor ajuta. Macar sa popularizeze initiativa. Primarul si Nicusor ar trebui crucificati pentru distrugerea acestui obieectiv. Cum reabilitezi piata Ovidiu, dar abandonezi cladirea cu Mozaic si Cazinoul?

europeanu
24 aprilie 2014
La hoti sunt banii dumneavoastra

Cautati edificiul roman in mamaia hotului de mazare.Puteti sa-l intrebati si pe porcul obosit de unde are bani sa se opereze de betivita.Va spun eu ca banii confiscati de la acesti derbedei si toate neamurile lor,salveaza nu numai mozaicul edificului.

toader c
24 aprilie 2014
bani consiliu j

Nicusor Constantinescu,aceasta matroana a Constantei a stabilit ca banii nostri(2000000euro)sa mearga la TV Neptun pentru publicitate.Arlechino celalalt care zice ca este primar si mai nou a cazut in misticism,apus ochi pe parcul din fata ,,mozaicului''in vederea betonarii gen piata Ovidiu.Nu se gaseste nimeni(ex Curtea de conturi)sa le ia jucariile celor doi distrugatori ai Constantei?

Alex
24 aprilie 2014
Mozaic

Intai Cazino-ul....acum Mozaicul....o istorie de milenii aruncata la gunoi sub privirile nepasatoare ale votantilor lui Mazare...

din muzeu
24 aprilie 2014
fara sanse!

Ei (CJC)nu au dat 2/3 luni salariile la oameni si inca nu se dau salariile lunar, ce sa mai restaureze cate ceva? Asta este pentru lumea civilizata, pentru oaspeti straini, interesati de tara noastra si de istoria ei, de unde venim si cine suntem de fapt noi, pe care ei ii fac tigani....Cum sa intretina echipe de sport si pui congelati cu ulei mizerabil la pachet? Facand restaurari si intretinand monumente?Tot ce se construieste este peste vestigii valoroase care pot ascunde mari comori de arhitectura antica, tezaur, probe de existenta istorica importante, etc. Orasul este un dezastru! Comunistii conservau vestigiile sau le prezervau sub hoteluri, sub cladiri, sa fie vizitate si cercetate.Acum nu se mai face cercetare, se distrug monumente. Nu! Fara sansa la Constanta in acest context.Fara sansa!!!!!

Invata Engleza
24 aprilie 2014
INVATA ENGLEZA

Acum poti invata Limba Engleza printr-o metoda unica in Romania testata pe zeci de mii de oameni.Iata cum poti invata Limba Engleza in 21 de zile.Afli mai multe detalii pe site-ul: www.invetiengleza.ro

InvetiEngleza.Ro
24 aprilie 2014
InvetiEngleza.Ro

...........................................................Invata ENGLEZA in 21 de zile FARA PROFESOR " este cu siguranta cel mai eficient sistem de invatare a limbii engleze din Romania. Afli mai multe detalii pe site-ul: Inveti Engleza Ro..............................................................

ath
24 aprilie 2014
Istorie cu ciolan afumat

"Viata culturala a Constantei traieste cu fluxuri financiare si vizite....nu cu aer" (Decebal Fagadau.-versetul 666). Prin urmare,Edificiul Roman cu Mozaic nu are flux electoral.Daca vrem un "flux" cu jet financiar,trebuie sa-i schimbam destinatia in "Muzeul Figurilor de Ceara din CJ Constanta" sau in "Acvariul cu Baroni Locali". In urma cu 2-3 ani,ma uitam pe niste proiecte de reabilitare a zonei,propuse de kulturnicii locali.Edificiul Roman cu Mozaic era gandit ca un salon de nunti. Uite o gandire cu "jet" cultural-Edificiul Roman cu Cheflii. Ce frumos ar fi sa dansezi o perinita pe mozaicul roman.Cum ar fi sa-ti pupi nevasta "neoficiala" pe mozaic,sau sa scapi batista pe o cratita romana ? Un vis frumos ! Sau cum ar fi sa arunci un chistoc de la balconul nuntasilor,drept pe bustul lui Nicusor de la parter ? Fenomenal ! Ma gandesc ca numai acolo pot sa ascult melodia "Ia-ti Nicule ziua buna/De la vila de la muma/De la frati de la Baroni..." In tot cazul,istoria noastra prezinta interes numai daca are miros de fasole cu ciolan afumat.Ziua Nationala este sarbatorita la Adamclisi.Istoria are folos electoral.Acolo se strang dacii si romanii.Acolo vine si Nicusor Constantinesu.El vine cu elicopterul sarmanilor.De Ziua Nationala nu au fost in stare sa puna un steag pe cladirea garii Constanta,cladire publica.Am vazut in schimb un steag agatat in sila pe un semafor din Constanta (la blocul turn,gara).Cand se facea rosu observai si drapelul.Semafor cu tricolor.Nicusor Constantinescu iubeste istoria.A sarbatorit Ziua Nationala la Adamclisi.Sa-l fi vazut cum tinea el mana pe portofelul de la piept si cum avea privirea atintita spre bustul lui Traian.Traian am zis ? Ptiu..,ptiu ...! Ziua Nationala se tine in prezenta baronilor locali si in plus istoria vine la oferta cu fasole si ciolan afumat.Istorie cu "flux" electoral.

popescu
24 aprilie 2014
evaluare

Stiti ce cladire se poate construi cu zece milioane de euro???

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3201 secunde