€ 4.7223
£ 5.2846
$ 4.1455

Misterele papirusului antic de la Mangalia

Ştire online publicată Vineri, 20 Februarie 2015. Autor: Ana FULAȘ IONESCU
Singurul papirus din România, descoperit la Mangalia, în anul 1959, a luat drumul Moscovei pentru restaurare și conservare. La acea vreme, rușii erau singurii care dispuneau de cea mai bună și sigură tehnică de restaurare. Astfel, mai bine de jumătate de secol nu s-a mai știut nimic de acest important artefact.

Inițial, spune cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful Muzeului Callatis din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, s-a crezut că acest important artefact pentru România a fost pierdut, lucrările de specialitate precizând că papirusul a fost distrus în momentul în care a venit în contact cu aerul și cu lumina soarelui.

Abia în anul 1974 a fost publicat un articol într-o revistă științifică, la Moscova, în care se preciza că papirusul este conservat, dar nu se spunea cu exactitate locul unde se afla valorosul artefact.

În anul 2009, momentul în care se împlineau 50 de ani de la desco-perirea papirusului, o echipă de cercetători ai Muzeului Callatis a hotărât să pornească pe urmele importantului artefact. Timp de doi ani, papirusul a fost căutat la toate muzeele, institutele de cercetare și universitățile din Moscova. Au urmat numeroase convorbiri cu omologii ruși.

Dr. Ion Pîslaru a plecat personal la Moscova pentru a strânge informații despre papirus direct de la specialiștii în arheologie. După doi ani de discuții cu omologii ruși, după repetate vizite, în arhiva Muzeului Pușkin s-au descoperit informații despre specialistul care a conservat prețiosul artefact. După luni bune de discuții, cercetări, căutări, papirusul a fost găsit la centrul de restaurare științifică „I. E. Grabar” din Moscova. Directorul Centrului de Restaurare „I.E. Grabar” din Moscova, dr. Alexandr Nicolaievici Lesovoi, a sosit personal la Mangalia pentru a înmâna artefactul părții române, directorului muzeului callatian din acea vreme, cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Descifrarea textului, următorul pas

Șeful Muzeului Callatis din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, Sorin Marcel Colesniuc, ne-a declarat că papirusul de la Mangalia este alcătuit din 154 de fragmente. Descifrarea textului, scris în greaca veche, cu litere foarte mărunte, de 2-3 milimetri, este următorul pas. Colesniuc a declarat că, în România, nu există dotările necesare pentru acest lucru, dar, cu siguranță, la un institut de cercetare din străinătate se poate face descifrarea.

Colesniuc a declarat că mormântul cu papirus a fost descoperit cu ocazia nivelării unui tumul (n.r. - movilă artificială din pământ sau din piatră) pentru construirea stadionului din Mangalia. Papirusul a fost descoperit la Mangalia, în anul 1959, într-un sarcofag datând din secolul IV a. Chr, potrivit inventarului numismatic, constând în monede din timpul lui Filip al II-lea și Alexandru cel Mare.

Colectivul arheologilor din Mangalia continuă cercetările arheologice în zonă, fiind convinși că papirusul este doar o mică parte din bogăția care zace sub orașul modern de astăzi, Mangalia. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8904 secunde