Un important obiectiv turistic al Constanței se degradează pe zi ce trece

Jale mare la Edificiul Roman cu Mozaic!

Miercuri, 18 Februarie 2015, 19:12
2120
Edificiul Roman cu Mozaic a fost închis publicului larg, timp de o lună, anul trecut, din cauză că era pericol de prăbușire a anumitor zone ale construcției. Pentru că bucăți importante din geamuri picau, pentru prima oară în istoria Mozaicului de peste 50 de ani, conducerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța a hotărât să închidă porțile acestui obiectiv.

"La Mozaicul Roman nu s-a mai făcut nicio lucrare de reparație de ani buni! Trebuie să se îndepărteze părțile periculoase din sticlă și metal, dar toate acestea necesită bani! Tot ce ține de geamuri trebuie schimbat de la un capăt la altul, pentru ca această clădire să devină sigură", a subliniat directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dr. Gabriel Custurea.

Dacă obiectivul, reper pentru turiștii români și străini, va deveni din nou periculos, conducerea va fi nevoită să tragă pentru a doua oară obloanele. Urgente sunt și reparațiile necesare acoperișului, din cauză că, în momentul în care plouă, curg șiroaie de apă pe mozaic; dar, nu există bani pentru reparații!

Informare periodică cu "ce ne mai cade în cap"

An de an, s-a trimis un memoriu cu prioritățile instituției Consiliului Județean, Ministerului Culturii, degradarea clădirii fiind expusă în detaliu.

"Facem periodic această informare cu ce ne mai cade în cap", subliniază directorul instituției.

Suprafața Mozaicului, de peste 800 mp, face din acest edificiu un obiectiv unic în toată Europa. Edificiul a fost descoperit din întâmplare, în anii 50, când se lucra la construcția blocului din vecinătate. Monumentul a fost restaurat, fiind ridicată și clădirea care-l adăpostește astăzi. Lucrările la mozaic au început imediat, continuând până în anul 1962, când s-a făcut clădirea din beton și sticlă pe care turiștii o pot vedea și astăzi. Lucrat în cuburi de piatră și marmură fixate într-un strat de mortar roman și montate în diferite motive geometrice, pătrate, romburi, cercuri, Mozaicul Roman a fost ca un magnet pentru turiștii de pretutindeni.

La prima furtună, acoperișul Muzeului va zbura

Nu numai mozaicul se află în această stare de degradare avansată. La fel este și clădirea muzeului; încă de la intrare, turistul poate observa cum cade tencuiala din tavan! Directorul muzeului spune că și acoperișul abia se mai ține, la o furtună mai puternică existând riscul ca instituția să rămână fără acoperiș. Prioritatea pe 2015 este repararea clădirii, pentru că, de ani de zile, s-au făcut doar cârpeli, dar grav este că astăzi, în 2015, se desprind bucăți întregi din muzeu. Și porticurile stau să cadă.

"Sunt nemulțumit! Vom continua cu infor-mările despre starea avansată de degradare a acestei instituții! Acum doi ani, am avut o întâlnire cu patru parlamentari de Constanța și am fost întrebat dacă nu cumva era mai bine să trecem sub umbrela Ministerului Culturii. Nu știu cum este mai bine! Astăzi, din păcate, nimeni nu mai zice nimic!", a adăugat directorul Custurea. 

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.1572 secunde