INTERVIU ONLINE. Preotului EUGEN TĂNĂSESCU a fost prezent în redacția Cuget Liber. Iată cum a răspuns întrebărilor tale!

1802
28
INTERVIU ONLINE. Preotului EUGEN TĂNĂSESCU a fost prezent în redacția Cuget Liber. Iată cum a răspuns întrebărilor tale! - preottanasescu-1395399897.jpg

Articole de la același autor

Preotul EUGEN TĂNĂSESCU a fost în direct cu cititorii CUGET LIBER, într-un interviu online. Cu acest prilej, a răspuns întrebărilor despre utilitatea studierii Religiei în școli ca materie obligatorie, nedoritele scandaluri în care preoții ajung să fie subiecți, dar și taina spovedaniei.




ÎNTREBĂRI & RĂSPUNSURI


1. Saru mana parinte. Am si eu o intrebare: trebuie sa dau bani preotului care vine sa citeasca la pomana? Cat de legale sunt "onorariile" preotilor? am vrut sa imi botez copilul la biserica sf ilie iar femeile care oranduiesc pe acolo mi-au spus din start ca onorariul parintelui e de 200 lei. ce se intampla daca nu platesc acest onorariu?


Eugen Tanasescu - Legalitatea onoroariului este stipulata inca din Vechiul Testament "Vrednic este lucratorul de plata sa". Daca e sa glumim, as spune ca n-am avea dreptul la niciun "onorariu" daca ni s-ar plati toate facturile. Acest onorariu constituie o donatie ca o recunostinta neimpusa fata de slujba respectiva. Exista si o taxa a bisericii, ce reprezinta taxa de utilitati. Donatia ramane la aprecierea credinciosului. Acea suma de care spuneti, era opinia respectivilor. Recomand a se discuta mai intai cu preotul acest aspect.


2. Multa lume tine post, dar putini stiu ce inseamna a posti. Este de ajuns sa nu mananci carne si e gata postul? am voie sa mananc lapte sau oua? mamaia mi-a aruncat cartofii prajiti la gunoi pentru ca in uleiul in care i-am prajit si-a facut ea oua prajite acum 2 zile. nu se exagereaza cu astfel de restrictii?


Eugen Tanasescu - Nu se exagereaza pentru ca postul este o metoda de disciplina si cand vorbim despre asa ceva, trebuie sa fii atent la toate detaliile. Postul are subtilitati pe care, daca iti propiui sa-l respecti pana la capat, trebuie sa le cunosti. Mamaia, fiind foarte constinciaosa, stia ca uleiul continea proteina animala.


3. Parinte, cu tristete in suflet constat ca noi, crestinii, nu ne mai pastram sarbatorile vii, in adevaratu lor sens. in loc de craciun sarbatorim chrismas si nu asteptam nasterea domnului ci pe santa cluas, iar in loc de Inviere il asteptam pe iepuras. de ce nu incearca biserica sa se delimiteze de aceste false sarbatori?


Eugen Tanasescu - Biserica niciodata nu si le-a insusit asa cum le descrieti. Biserica intotdeauna s-a delimitat de consumism. Nu mai traim sarbatorile, pentru ca nu ne mai dorim sa le traim. Ele exista, dar noi nu le mai cautam. Ne lasam acaparati de aceste pseudo-valori. Deci nu Biserica trebuie sa se delimiteze, ci fiecare dintre noi. Pentru ca noi toti suntem Biserica - cler si credinciosi.


4. De ce L-a transformat biserica, pe Isus in agent de publicitate ? Totul se face scotandu-L la inaintare pe Dumnezeu iar foloasele le trage biserica. Dovada a averii colosale detinuta de biserica, terenuri intravilane, vii, teren arabil, turism, vanzare de lumanari, vinuri, iconite, etc, din ORICE biserica face bani in numele lui Dumnezeu. Putini au ramas preotii cu har, restul sunt comercianti, ciubucari, afaceristi, etc, etc. E convenabila acoperirea si mai convenabile beneficiile. De ce nu se impoziteaza veniturile preotilor si mai ales a bisericii, de ce acest statut special? Parca si preotii erau oameni, nu zei, nu sfinti, banii lor au alta culoare ?


Eugen Tanasescu - Aceasta este o viziune pietist-capitalista. Mai intai, niciodata Biserica nu a trait fara resurse materiale. Nimeni nu poate trai fara. Iisus Insusi, a avut punga. Ceea ce inseamna, ca inca de la inceputurile ei, Biserica Crestina, avea resurse pentru a exista. Patrimoniul bisericii pare impresionant in raport cu o persoana, dar fata de activitatea si necesarul de resurse, el este undeva spre zona de satisfacator. Problema este urmatoarea: ce facem cu toate resursele materiale? Cui le dam? O mentalitate egoista si le-ar dori pe toate pentru sine. Biserica insa nu le foloseste strict pentru sine, ci pentru activitatile ei misionare in lume. Spre exemplu... Vrem sa facem o slujba. Ea se desfasoara in cadrul unor resurse materiale: trebuie biserica, utilitati, personal. De unde luam resurse pentru toate acestea? Orice activitate umana, presupune resurse. 


Biserica pare ca detine multe si datorita vechimii. La o institutie cu 2000 de ani vechime, caruia i s-a donat in mod constant tot timpul, dreptul de proprietate este un drept sfant consacrat si prin legea divina, dar si prin legea umana. Problema este ca in realitate, sistemul economic global actual genereaza mari discrepante intre putinii bogati ai planetei (mai bogati si decat biserica) si masele care sunt majoritar saracite. Prin urmare este de inteles aceasta transformare a sentimentului de donatie intr-un sentiment de nemultumire, ba chiar uneori invidie.


Un recent raport NASA a avertizat ca marile discrepante dintre bogati si saraci, vor duce la un colaps social. Biserica a mai trecut prin asa ceva, pentru ca asa cum i s-a donat de-a lungul timpului, a fost si jefuita. Nu Biserica este de vina pentru saracia oamenilor. Pentru Biserica, sistemul economic ideal nu este capitalismul curent, ci comunitarismul apostolic. Prezent chiar in Noul Testament, in faptele apostolilor.


5. Diferenta dintre ora de religie si catehizarea elevilor? E moral -si legal- sa se utilizeze ora de religie pentru catehizare? De ce BOR nu organizeaza "Scoala de sambata" -sau duminica-? In spatiul bisericilor, cu preoti profesori. Pentru catehizarea elevilor ce doresc acest lucru. De ce ora de religie nu e predata de profi de filozofie/istorie? Religia e un fenomen mult mai larg decat BOR.


Eugen Tanasescu - Ora de religie in scoala trebuie sa aiba doua mari componente: informarea si formarea. Una fara alta nu functioneaza. Scopul orei de religie este sa aduca la cunostinta valorile religioase si sa i le insufle elevului. Prin urmare, trebuie si informare, care este de fapt catehizare, dar trebuie si formare. Statul actual al orei de religie este unul de propunere universala. Ministerul recomanda religia ca fiind un bun comun de studiu. Ar fi o greseala fundamentala sa includem religia in randul valorilor optionale, pentru ca in acel moment suntem pe teritoriul subiectivismului. 


Religia include si istorie si filozofie. Istoricii si filozofii nu pot preda religie pentru ca un sunt calificati pentru asa ceva. Ei sunt pregatiti in domeniul lor, iar religia este mai mult decat atat.


6. Religia in sens de dogma nu are ce cauta in programul scolar al copiilor. Credinta este o optiune personala, fiecare persoana este libera sa mearga sau nu la biserica. Daca adultii au dreptul sa aleaga, cu ce drept se impune copiilor ora de religie? In ce scop? Despre educatie morala nu poate fi vorba, din moment ce se dogma este baza.


Dogma inseamna invatatura. Religia nu se impune, se propune. Credinta nu este ceva privat, atata timp cat are efecte sociale publice. Ideea ca religia este ceva strict privat este o gaunosenie de tip secular. Cum va explicati extremismul religios? Terorismul religios? Pleaca de la o credinta privata si are efecte publice devastatoare.


7. Pe fondul numeroaselor comentarii vehemente la adresa valorilor bisericii romanesti, ce ar trebui sa stie un bun crestin despre rolul spovedaniei in viata sa? Ce ar trebui sa-l indemne la un astfel de demers?


Eugen Tanasescu - Spovedania inseamna revenire intr-u sine. Parasirea sentimentului de turma si asumarea responsabila si indreptarea. Nu trebuie sa credem tot ce se vehiculeaza.


8. Va marturisesc ca nu am mai intrat intr+o biserica de foarte multi ani. nu am timp si parca nici tragere de inima din cauza asa ziselor credincioase care se imbulzesc, miros urat, barfesc si chicotesc. iar problemele de moralitate ale preotilor, tot expuse in mass media au contribuit si ele la indepartarea mea. in schimb, parinte, va marturisesc ca sunt foarte credincios, il iubesc pe D+zeu, pe Iisus si caut sa nu ies din moralitatea crestina. Cum ii vede biserica si Dzeu pe acesti oameni ca mine? Vor fi mantuiti si vor fi primit in imparatia Cerurilor?


Eugen Tanasescu - Hristos nu a judecat pe nimeni, iar sfintii apostoli ne indeamna sa ne suportam slabiciunile unii altora. Daca mergem la Biserica, nu mergem nici pentru nivelul intelectual al parohienilor si nici macar al preotului. Preotul nu este generator al sfinteniei, ci doar transmitator al ei. Dumnezeu va asteapta in continuare. El este in Biserica. A spune ca ai credinta si a nu merge la biserica este ca si cand ai spune ca-ti iubesti parintii si nu te duci sa-i vezi niciodata.


9. Parinte cu tot respectul va intreb. Nu vi se pare ca avem cam multe biserici pe metru patrat in Constanta? Omul, crestinul, credinciosul si evlaviosul roman se inghesuie in biserici la marile sarbatori, nunti, botezuri si inmormantari. In rest Dumnezeu cu mila. Cum apare un popa mai cu pile in peisaj, cum vrea si el o biserica a lui. Sau cum functioneza treaba?


Eugen Tanasescu - Sa vorbim statistic. In fiecare duminica, bisericile din Constanta sunt arhipline. Avem in Constanta, conform ultimului recesamant, in jur de 400.000 de credinciosi ortodocsi. La un calcul mediu de 100 de oameni pe parohie, sunt necesare 4000 de biserici. Din toate aceste date sa zicem ca mai reducem numarul credinciosilor activi la jumatate si tot ar fi necesare cel putin 2000 de biserici. In realitate, avem 350 de parohii in tot judetul, iar in orasul Constanta sunt putin peste 100. Biserica stie ca orice parohie include acele resurse de care am vorbit mai sus si atunci sunt construite biserici acolo unde este strict necesar. Spre exemplu zona Faleza Nord, dincolo de zona Delfinariu, spre Mamaia, avem o singura biserica la aproape 10.000 de oameni. 


10. As vrea sa stiu si eu macar trei acte caritabile notabile pe care biserica pe care o reprezentati le-a infaptuit aici in Constanta. Exista asa ceva? Care este salariul de baza al unui preot?


Eugen Tanasescu - Salarizarea preotilor este aceeasi cu salarizarea profesorilor din invatamantul preuniversitar (liceu si gimnaziu), pe diverse trepte de vechime. Un preot debutant are 800 de lei. Un preot care are 20 de ani de vechime si toate gradele, are pana in jur de 1800 de lei. 


Cat despre actele caritabile, este suficient sa va uitati in presa locala de la inceputul anului. Avem un intreg departament dedicat actelor sociale. In raportul de activitate al Patriarhiei, au fost cheltuiti anul trecut 80 de milioane de lei pe actiuni sociale institutionale. Totusi, Biserica nu tine neaparat sa prezinte aceste actiuni, desi ele se stiu. Discretia este un principiu crestin.






Comentează știrea

28 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Petru
19 martie 2014
Religie

Preoți,in majoritate,n-au nimic de-a face cu spiritualitatea. "Materialul" este principala lor grija. Teodosie este un popă bogat prin rapt. I-a inselat pe oamenii din Adamclisi care au lucrat pe domeniul lui din Moldova. S-a asociat cu fostul primar,analfabet, din Ciocârlia si produce o porcarii de vin pe care preoți sunt obligați sa-l vândă drept "vin sfintit". Are o datorie de 1miliard fata de tâmplarul din Barsana care a lucrat la celebrul domeniu din Moldova. Domnul Iisus a spus "mai degrabă trece cămila prin urechea acului decât bogatul lacom prin porțile RAIULUI". Teodosie nu respecta spusele iNVATATORULUI ? NU !!! El s-a vândut RÂULUI când si-a parat colegii si a încălcat taina spovedaniei,turnandu-i pe credincioși, ca angajat al ODIOASEI Securității, colaborator dovedit fiind. DOAMNE cum i-l accepti in demnități pe cel RĂU ?

Profesorul de serviciu
19 martie 2014
religie, sau educatie religioasa

...Religia nu se poate preda in scoala....din mai multe motive: este o optiune de viata personala, sunt copii de mai multe etnii, de credinte diferite intr/o comunitate; nu are cine sa ,,predea,,.Preotii, in majoritatea lor sunt depasiti de nivelul de pregatire pedagogic;pentru un copil nu este corect sa/i ,,predai,, la scoala, spre exemplu cinstea, corectitudinea,onestitatea si sa stie ca serviciile religioase sunt conditionate de sume exorbitante pentru care oamenii sarmani ar renunta la credinta....sunt multe aspecte care se pot discuta aici. Problema este ca indiferent ce intrebare pui, un preot are ,,argumentele,, bisericii,, nu ale credintei. Primele tin de partea materiala a lucrurilor, celelalte de cea spirituala. Acum, ca sa fim sinceri, biserica noastra se ingrijeste mai mult de aspectul material. Daca am avea in comunitate preoti care impart ,,darurile,, su sarmanii satelor, care ar da pilde, ar face fapte buna, poate ca ar merita sa stea in fata copiilor. Dar situatuia este tocmai contrara: preoti cazuti in patima bauturii si desfraului, lacomi, fara chemare pentru spirit, doar pentru bani...este mai complicat. Deocamdata biserica noastra trebuie sa inceapa un proces de reformare interioara, sa renunte la bogatii, sa/si aleaga cu grija oamenii care slujesc in fata Altarului si mai tarziu putem discuta si despre scoala. Deoamdata, insa, prezenta preotilor in fata copiilor la scoala nu este benefica.

anonim
19 martie 2014
religia

In primul rand trebuie sa fie sortati toti Preotii din tara și de peste hotare și dupa aceea sa se vorbeasca de religia ın școli.In comunism, erau putini preoti și foarte credincioși ,ın schimb acum ies ca ciupercile dupa ploaie.Care umbla numai dupa bani.Dupa 2-3 ani sunt plini de bani ,terenuri ,mașini de lux,etc.In schimb, enoriașii poate nu au bani sa cumparam o paine.Și preotii ce zic?Veniti la biserica și rugati-va.Religia noastra Creștin Ortodoxa este foarte frumoasa.Dar,s-o citim nu s-o ascultam de la altii.Eu nu merg la biserica din pricina unui preot de peste hotare și a sotiei lui.așa ca citesc acasa și vad slujba la tv.La Sfanta Biserica trebuie sa mergem,sa nu ușuram de pacate nu sa facem mai multe .

laura
19 martie 2014
un gust amarrrrrrrrrrr

sunt dezamagita de rautatea "maicutelor "de la man. Agapia...Eram in exscursie cu trei copii intre 2 si 8 ani intr-o zi de duminica,de la cantina rest de unde eram cazati am primit la plecare paine proasp pe care copiii au mancat-o goala cu placere...ramasi fara paine am intrat in buc unde mirosea a paine cu gand sa cumpar una sau ...nu sa cersesc dar pur si simplu ne-au gonir...cum sa mai cred ca institutia bisericii reprez pe D-zeu ?!!!!!!!

laura
19 martie 2014
optional

religia trebuie predata doar in contextul de cultura generala...

noni
19 martie 2014
de ce ?

De ce L-a transformat biserica, pe Isus in agent de publicitate ? Totul se face scotandu-L la inaintare pe Dumnezeu iar foloasele le trage biserica. Dovada a averii colosale detinuta de biserica, terenuri intravilane, vii, teren arabil, turism, vanzare de lumanari, vinuri, iconite, etc, din ORICE biserica face bani in numele lui Dumnezeu. Cand e insa de dat ceva societatii, biserica da doar binecuvantarea si cam atat. Sub pretextul nevoii de biserici pentru enoriasi, s-a construit peste tot, prin parcuri , printre blocuri, terenuri sa fie, bisericile sunt insa GOALE !! Deci unde este nevoia ? Putini au ramas preotii cu har, restul sunt comercianti, ciubucari, afaceristi, etc, etc. E convenabila acoperirea si mai convenabile beneficiile. De ce nu se impoziteaza veniturile preotilor si mai ales a bisericii, de ce acest statut special ?? Parca si preotii erau oameni, nu zei, nu sfinti, banii lor au alta culoare ? alta serie ? Renuntati la aerul de superioritate si nu uitati ca Isus era de o modestie cutremuratoare. Cu ce tupeu vine Teodosie cu gatul cocosat de aur si cere apoi ajutor enoriasilor , nu e nesimtire ?? Probabil o sa mi se spuna ca a vorbit necuratul din mine, ca sunt replici standar la preoti, dar in oglinda va uitati ? Multumesc pentru ocazia de a-mi spune oful, inutil dar tot e ceva.

7. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

8. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

admirator
20 martie 2014
care este

diferenta dintre ora de religie si catehizarea elevilor? E moral -si legal- sa se utilizeze ora de religie pentru catehizare? De ce BOR nu organizeaza "Scoala de sambata" -sau duminica-? In spatiul bisericilor, cu preoti profesori. Pentru catehizarea elevilor ce doresc acest lucru. De ce ora de religie nu e predata de profi de filozofie/istorie? Religia e un fenomen mult mai larg decat BOR. De ce BOR sustine (si public si in privat) un partid ateist (PSD) si un primar vadit imoral, care propovaduieste imoralitatea pe fata? Multumesc pentru atentie!

Hanibal
20 martie 2014
crestinismul romanesc

Ipocrizia , falsitatea , oportunismul si fariseisemul popimii n-au limite . Nu e destul ca au infectat bisericile prin prezenta popilor corupti si gheseftari , vor sa - si vare coada si in scoala . Elevii , in conditiile mizeriei politicianiste de astazi si a falsei democratii , au nevoie de lectii cu caracter moral care pot cuprinde si invataturile bune pe care le ofera toate religiile . Crestinismul are peste 2000 de ani degeaba . De-abia o elita este cu adevarat crestina . Popoarele crestine nu sunt crestine . Nici popii nici clerul superior nu sunt crestini . Lumea crestina este o notiune istorica nu morala . S-a umplut pamantul de de catedrale , de biserici si manastiri dar crestinul e tot mincinos , lacom, hraparet ,si bestial . Evanghelia nu i-a slujit la nimic . . Preotimea de toate gradele s-a imburghezit . Nu mai poate trai fara afaceri , fara lux .Mai grav este ca si preotii tineri calca pe urmele celor batrani , majoritatea fiind fii acestora .Daca Biserica nu se reformeaza , va disparea mai devreme sau mai tarziu . Su n-ar fi rau ca ij viitorul apropiat sa vedem si preoti femei . calugarite avem .

28 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4767 secunde