Comoara scufundată lângă Constanța. "Sunt cufere cu monede de aur și de argint. Au valoare foarte mare"

8366
4

Articole de la același autor

Un tezaur de monede a fost găsit de scafandri, la o distanță de 30 de metri de țărmul Eforiei. Specialiștii sunt convinși ca această comoară este mărturia naufragiului unei corăbii, care a avut de înfruntat furtunile puternice din Marea Neagră.

Specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) cred că este vorba de trei loturi de monede găsite de-a lungul anilor. "Fie sunt trei tranșe din același tezaur, fie sunt loturi diferite în cufere diferite. Ele datează din anii 80 ai secolului al XVII-lea. Sunt piese europene de valoare foarte mare: taleri și florini. Au fost recuperate două monede de aur venețiene", declara directorul MINAC, Gabriel Custurea.

Din primul lot s-au recuperat 80 de monede, din cel de-al doilea 124, iar din cel de-al treilea peste 200, toate de argint. În prezent, ele se află în depozitul muzeului. Piesele sunt lucioase și au o culoare cenușie, fiind oxidate din cauza apei sărate.

Alte 200 de piese au fost scoase la lumină în anii trecuți. Piesele conțin inscripții, în limba latină, despre împărații si regii europeni. De asemenea, au fost descoperite și piese spaniole, bătute în America Latină și Spania.

Intens trafic naval în zonă

Toate piesele vor fi prezentate, în curând, în cadrul unei expoziții a muzeului pentru a face cunoscute și publicului constănțean achizițiile instituției, care vorbesc despre gradul de dezvoltare a zonei din epoca medievală. Toate descoperirile de pe fundul Mării Negre ne indică o activitate de negoț foarte dezvoltată, precum și un intens trafic naval în zonă. Negustori genovezi, spanioli, greci, evrei, englezi, cu toții s-au perindat pe aceste meleaguri.

Persoanele care găsesc astfel de comori, potrivit Legii 182/2000, trebuie să le declare și primesc un procent de 30% din valoare. Cei care predau "comorile" Muzeului Național de Istorie și Arheologie din Constanța pot primi și 45% din valoare, dacă în urma expertizei se demonstrează că e vorba despre piese foarte valoroase. În caz contrar, tot potrivit Legii Patrimoniului, cei în cauză se pot pricopsi cu sancțiuni, amenzi și chiar dosare penale.

Harta lumii din adâncuri

Cuferele de pe fundul mării, corăbiile antice, amforele, toate acestea se află deja în atenția experților marini, care doresc să întocmească o hartă a comorilor din adâncuri. Nu toate vestigiile submarine vor fi scoase la lumină. Pentru că sunt considerate obiecte de patrimoniu, ele vor rămâne în adâncuri, și în timp vor putea fi vizitate, dacă vor intra într-un circuit. Piesele foarte vechi, care nu sunt considerate a face parte din patrimoniul național, vor fi expuse la MINAC.

O cartografiere acvatică se va face, iar specialiștii vor putea scana fundul mării până la o adâncime de 1.000 de metri.

Comentează știrea

jiji
25 iunie 2015
beheh

si ce legatura are articolul cu poza de la Vasa Suedia care s-a pastrat in conditii bune 400 de ani in ape reci?

nae
25 iunie 2015
daca la lemne putrede nu au pus botul incercam cu galbenii

Asta cu scufundatul la comori e o afacere noua venita din America unde stoarce de milioane fraieri bani care se duc in conturile celor care au lansat zvonul si au firme de scufundare ca sa nu mai zic de avize,acte...etc

daniela
25 iunie 2015
cea mai noua oferta de lucru

Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Octavian Mitroi
23 august 2015
Pt. nae

Apropo de arheologia subacvatica de pe coastele SUA care zici tu ca e doar o jecmaneala : de Nuestra Senora de Atocha ai auzit ?

Răspuns la: daca la lemne putrede nu au pus botul incercam cu galbenii
Adăugat de : nae, 25 iunie 2015
Asta cu scufundatul la comori e o afacere noua venita din America unde stoarce de milioane fraieri bani care se duc in conturile celor care au...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4024 secunde