Vă stau pe suflet restanțierii la întreținere? Iată cum pot fi ei puși la punct!

2690
2
Vă stau pe suflet restanțierii la întreținere? Iată cum pot fi ei puși la punct! - 1febrfond5-1328109646.jpg

Articole de la același autor

Cea mai bună soluție pentru protecția locatarilor corecți și, implicit, a asociației de proprietari împotriva rău-platnicilor este privilegiul imobiliar.

Oricât ar încerca să fie buni samariteni, cei care locuiesc la bloc sunt cu ochii pe restanțierii la plata întreținerii, mai ales că, în urma eliminării subvenției, majoritatea își rup de la gură pentru a-și achita obligațiile. Problemele se pot acutiza și din cauza faptului că gerul năprasnic din ultima perioadă i-a obligat și pe cei care dispun de repartitoare să dea drumul la mai multă căldură, de teama îmbolnăvirilor. De aceea, locatarii corecți nu sunt dispuși să aibă înțelegere față de cei care nu fac suficiente eforturi pentru a-și plăti la termen întreținerea: "Toți trebuie să plătească, și eu îmi rup de la gură ca să fiu la zi cu întreținerea. Dacă-l întrebi pe președinte ce facem cu restanțierii, zice că n-are ce să le facă, oamenii au credite. Asociația n-a recuperat nici acum banii de la două familii care au plecat din bloc. Ce s-ar întâmpla dacă toți suntem restanțieri? Nu există nicio formă legală să ne punem la adăpost de oamenii ăștia? La ce ierni sunt acum la noi, debranșarea ne mai lipsește…. Cred că ar trebui să facem o asociație împotriva restanțierilor, ceva de genul…" - este de părere Dana Moscu.

Legislație există, puțini o aplică

Restanțierii au reprezentat dintotdeauna o problemă în cadrul asociațiilor de proprietari. Practica a dovedit că printre rău-platnici s-au aflat și oameni, fie comozi, fie foarte ocupați, dar și persoane juridice care au folosit un spațiu comun al blocului, apoi și-au pierdut urma. Este adevărat că, dați în judecată de asociații, mulți ajung în situația de a-și pierde apartamentele prin executare silită. Probleme apar atunci când datornicii au datorii și față de alții, asociația riscând în astfel de situații să nu-și poată recupera sumele restante. De ce? Pentru că trebuie să se îndrepte în continuare împotriva fostului proprietar. Dacă omul mai are alte bunuri sau este angajat se mai poate recupera ceva, însă practica dovedește că de cele mai multe ori, asociația fluieră a pagubă.

Pentru a preveni astfel de situații, Nicolae Corvin, expert în științe juridice, el însuși locatar la bloc, ne-a explicat că, deși nu face parte din conducerea asociației, s-a ocupat de instituirea a ceea ce în termeni de specialitate se numește privilegiul imobiliar: "Procedura este instituită prin lege de câțiva ani, nu este complicată, poate puțin cunoscută. Acțiunea este simplă și ieftină și protejează locatarii împotriva oricărei acțiuni asupra apartamentului respectiv până la stingerea datoriei față de asociație".

Ce trebuie făcut

Acțiunea pentru privilegiul imobiliar se adresează Biroului de Carte Funciară al Judecătoriei în a cărei circumscripție este situat imobilul. La cerere se vor anexa, în două exemplare, extrase/copii de pe listele lunare de plată a cotelor de contribuție având ștampila asociației de proprietari, din care să rezulte suma datorată. Cererea poate fi depusă de președintele asociației sau de către o altă persoană împuternicită de acesta, privilegiul fiind opozabil celorlalți creditori numai de la data îndeplinirii formalităților de publicitate din cadrul Biroului de Carte Funciară (operațiunile sunt scutite de taxa de timbru).

Așadar, privilegiul imobiliar va permite ca, indiferent de acțiunea proprietarului sau a vreunui creditor al acestuia, asociația să aibă prioritate atunci când se va pune în vânzare sau executare apartamentul proprietarului respectiv sau alte spații din proprietatea comună, adică este prima căreia i se achită datoriile, după care, ce rămâne din vânzare se achită celorlalți creditori. Avantajul enorm al acestei proceduri este că nicio restanță nu va mai fi suportată cu titlu de "pierdere financiară" de proprietarii corecți din imobil, așa cum se face, în general, pentru recuperarea datoriilor.

Comentează știrea

Miki
11 ianuarie 2013
intretinere

Si daca administratia fura de rupe, si omul de la o restanta de 1000 ron ajunge in 48 de ore cu 3000 ron de plata?!!! Cum faceti? Dati omul afara??? Pentru ca administratia sa fure linistita? Si daca omul nu are bani pt efectuarea unei expertize contabile??? Care costa cat restanta!!! Se folosesc doua liste de intrtinere una cu metru de apa calda 9 lei si alta cu 8 lei???? Blocul nu mai are apa calda din 2006!!! Si nici caldura de anul acesta!!! Iar 400 de milioane lei vechi nu ies la socoteala impreuna cu chitantierele, pentru care "cinstitul" Presedinte de Bloc spune ca i-sar fi furat din masina, dar... nu a facut reclamatie nicaeri????? Ne rade in nas la toti, ca i-a gresit calculatorul!

Miki
11 ianuarie 2013
intretinere

Sau ca am adunat restanta de 1700 ron in 6 luni de zile intr-un bloc de grasoniere comfort 3 cu 16 mp cu dependinte cu tot, si apa calda nu caldura de anul acesta nu, dar vine de plata si 250 ron? Pe luna, ba chiar pe luna de vara 2000 ron, desi nu avem gaze ci butelii.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 01 Februarie 2012
Stire din Eveniment : Mangalia în FALIMENT
Marţi, 31 Ianuarie 2012
Stire din Politică-Administrație : Conferință de urgență la Mangalia
Pagina a fost generata in 0.591 secunde