V-ați trezit cu pensia modificată? Aflați că pensia nu e bătută-n cuie!

1173
5
V-ați trezit cu pensia modificată?  Aflați că pensia nu e bătută-n cuie! - 23martiefondbun-1332518732.jpg

Articole de la același autor

Cei care au surpriza ca poștașul să le aducă acasă o nouă decizie de pensie, potrivit căreia, cuantumul veniturilor, fie se mărește, fie se micșorează, trebuie să știe că revizuirea este legală.

Gabriela Goschin, director executiv adjunct în cadrul Casei Județene de Pensii Constanța, precizează că astfel de cazuri există, însă constituie excepții.

În sistemul public, admiterea sau chiar respingerea cererii de pensionare se realizează prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii. Decizia se comunică persoanei care a solicitat pensionarea în termen de cinci zile de la data emiterii. E bine de știut că în termen de alte 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi contestată sau chiar se poate solicita anularea acesteia la cererea titularului. După parcurgerea acestor etape, pensionarul va primi pensia cuvenită conform ultimei decizii. Percepția generală este că în situația în care pensionarul nu mai muncește nicăieri, astfel încât să poată solicita recalcularea, cuantumul pensiei este bătut în cuie pe viață (desigur, cu excepția măririlor sau micșorărilor aprobate de Guvern!), ceea ce nu este departe de realitate. Există și cazuri când, fie din proprie inițiativă, fie la cererea titularului, Casa de Pensii poate face uz de dreptul său de revizuire și recalculare, conferit de lege, cu respectarea termenului de prescripție.

Care sunt motivele modificării pensiei?

În situația în care, ulterior stabilirii sau plății drepturilor de pensie, se constată că, urmare unei erori de calcul, există diferențe între sumele respective și cele care s-ar cuveni în mod legal, Casa Județeană de Pensii are dreptul să opereze, din proprie inițiativă (dar și la solicitarea pensionarului), modificările ce se impun. După încheierea calculelor, pensionarul în cauză va primi o decizie de revizuire, în care se va menționa ultimul cuantum al pensiei.

Pensionarul, fie câștigă, fie pierde!

"După mine, chestia asta cu revizuirea este o altă găselniță, ca să se ia tot de la amărâtul de pensionar!" - este de părere Tudora Manoliu, care nu găsește nicio explicație a "micșorării din senin" a unei pensii, în condițiile în care pensionarul nu a mai muncit nici măcar o oră de la data pensionării.

În replică, directorul executiv adjunct al Casei Județene de Pensii Constanța, Gabriela Goschin, precizează că în niciun caz, după o asemenea revizuire, Casa de Pensii nu poate fi acuzată că ar urmări micșorarea pensiei. În funcție de fiecare caz în parte, sumele rezultate în urma revizuirii ating, fie un nivel mai mic, fie unul mai mare. Ceea ce înseamnă că există posibilitatea ca pensio-narul, fie să primească bani în plus, fie să fie pus în situația de a restitui diferența rezultată în urma revizuirii. Atenție, însă, această revizuire trebuie să respecte termenul general de prescripție, calculat de la data constatării diferențelor, care nu poate depăși trei ani.

Comentează știrea

ion
24 martie 2012
raspuns

Casa de pensii Constanta mai bine ar reactualiza saitul si ar raspunde la intrebari ,cred ca suntem singurul judet ,unde casa de pensii are un sait cu intrebari din 2008 fara raspuns.

maria
18 ianuarie 2013
raspuns la intrebari

sunt de aceeas parere cu dl.ion pentru a afla date necesare in legatura cu iesirea la pensie trebuie sa apelam la alte case de pensii din alte localitati.cei de la casa de pensii constanta dorm di anul 2010 de atunci nu a mai raspuns intrebarilor.somn usor incontinuare.

un pensionar
11 mai 2013
Gabriela Goschin incalca legea

Gabriela Goschin incalca legea, in prezent are un dossar pe rol pentru abuz in serviciu. In timpul solutionarii dosarului a indus in eroare si Judecatoria Constanta fapt pentru care a fost amendata cu suma de aproximativ 250 lei. Cercetarile sunt tergiversate de catre lucratorii de politie si cei de la parchet de cativa ani. Astept solutionarea dosarului.

Voiculescu Ion
8 noiembrie 2013
Recalculare pensie

Am depus contestatie pentru recalculare pensie 17.04.2012 cu nr.183c in termenul legal de 45 de zile de la primirea deciziei la CNPAS nu am primit pana in prezent raspuns! As dori sa stiu daca a fost trimisa contestatia. Multumesc,

Elena
27 iulie 2014
Indolenta in serviciu

M-am dus la cjp cta sa depun o cerere de solicitare a unor cupoane de pensie neridicate . Functionara de la ghiseu s-a uitat pe cerere a cautat (sau s -a facut ca cauta) si mi-a spus ca nu sunt ,sa le caut la oficiul postal, iar cerea nu mi-a primit-o.Ea trebuia sa-mi ia cerea si sa -mi raspunda in scris in termenul legal si in functie de raspuns sa stiu catre cine ma indrept . cupoanele de pensie pe numele emu nu le -am mai recuperat de nicaieri.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 03 Februarie 2012
Stire din Eveniment : Septuagenară anchetată pentru fraudă
Pagina a fost generata in 0.5498 secunde