SEMNALE

Unul dintre moștenitori și-a înstrăinat partea, lăsându-i pe ceilalți fără titlul de proprietate asupra unui teren agricol

8117
1
Unul dintre moștenitori și-a înstrăinat partea, lăsându-i pe ceilalți fără titlul de proprietate asupra unui teren agricol - 0ed470e46c5f07a9b6aa818de949c108.jpg
Titlul de proprietate este un act scris care stabilește dreptul de proprietate al cuiva asupra unui bun.

Se știe că dintre toate drepturile pe care o persoană le poate avea asupra unui lucru, cel mai complet este dreptul de proprietate, întrucât el oferă titularului său exercitarea tuturor prerogativelor legale care decurg din acest drept.
Nu rare au fost situațiile în care deținători de drept ai unor bunuri s-au trezit că alții dispun de ele, și totul din cauză că pe un titlu de proprietate figurau mai mulți moștenitori.
O asemenea situație ne-a relatat și B. Ionuț, din Constanța. Potrivit susținerilor sale, în anul 2007, doi dintre cei șapte moștenitori care figurau pe același titlu de proprietate al unui teren agricol și-au înstrăinat drepturile asupra propriilor parcele fără să-i informeze despre acest lucru și pe ceilalți moștenitori. Beneficiarii acestei tranzacții și-au primit banii: "însă nu au luat niciun document de la notar, în care să se specifice vânzarea terenului ce le revenea pentru că nu există acte de cadastru asupra terenului. Problema e că i s-a dat respectivului… cumpărător și titlul de proprietate în original, care a fost emis într-un singur exemplar pentru cei șapte moștenitori, iar noi credem că i l-a dat notarul.
În decembrie 2009, trei dintre moștenitorii legali s-au prezentat la biroul notarial care a făcut acea tranzacție – probabil procură sau precontract – pentru a intra în posesia unei copii legalizate de pe acest titlu, dar nu li s-a eliberat acest act pe motiv că titlul de proprietate în original nu este la ei, deși li s-a spus că dosarul există în arhivă. Am fost și la primăria care a eliberat actul, dar nici acolo n-am avut succes. Noi credem că avem dreptul să primim o copie legalizată de la notariat sau un duplicat de la primărie, dar nu ne-am descurcat și vă cerem dumneavoastră ajutorul. Vă mulțumim foarte mult, în speranța că ne veți scoate din încurcătură!".

Notarul are altă variantă
O cale pentru rezolvarea solicitării acestor moștenitori este aceea de a fi de acord ca persoana care a fost implicată în tranzacție să fie citată prin notariat: "Noi vrem să-i ajutăm, le-am propus chiar să-l cităm pe cel căruia proprietarul i-a înmânat titlul de proprietate în original, însă ei nu au fost de acord. Dacă se răzgândesc, îi așteptăm să întreprindem acest demers legal, pentru a vedea despre ce este vorba" – a precizat reprezentanta biroului notarial.

Pentru duplicat, actul trebuie declarat pierdut
Referitor la varianta obținerii unui duplicat al titlului de proprietate, agentul agricol de la primăria Dobromir, pe raza căruia se află terenul agricol, ne-a explicat că acesta se eliberează numai dacă actul se declară pierdut la Monitorul Oficial. Apoi, cu un exemplar din Monitorul Oficial în care a apărut anunțul respectiv și cu chitanța care să ateste plata către CEC a taxei de eliberare a duplicatului, persoanele interesate se pot adresa Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară din Constanța, al cărui sediu se află în strada Remus Opreanu nr. 1 (Piața Ovidiu), singurul în drept să elibereze duplicatul de pe titlul de proprietate, nicidecum primăria, cum sunt tentați mulți să creadă.

Comentează știrea

ionut
3 noiembrie 2013
multumim

dupa ce va-ti implicat , am primit titlul de proprietate in copie legalizata toti mostenitori si am putut intra in drepturile cuvenite. multumim

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.237 secunde