Unde se duc banii din "taxa de citire" a repartitoarelor

1440
1
Unde se duc banii din

Articole de la același autor

Din moment ce contoarele de căldură sunt prevăzute cu sistem de autocitire, locatarii nu înțeleg de ce mai trebuie să plătească firmelor de repartitoare o "taxă de citire".
Potrivit firmelor de repartitoare, taxa de citire este, în realitate, destinată defalcării costurilor cu energia termică.


La mijloc este o confuzie, taxa de citire, practic, nu există, ne-au spus reprezentanții firmelor de repartitoare cu care am discutat. Așa-zisa taxă nu se percepe, în realitate, pentru simpla notare a consumurilor indicate de aceste contoare de căldură, ci pentru complexa operațiune privind defalcarea costurilor cu energia termică. "Orice societate comercială care prestează un serviciu face acest lucru în baza unui tarif. Noi avem contracte de prestări servicii cu asociațiile de proprietari, în baza cărora calculăm aceste cheltuieli" – ne-a spus directorul Ionuț Buda, reprezen-tantul unei firme de repartitoare cu o vechime de peste zece ani la Constanța. 


E nevoie de acreditare
Într-adevăr, multe asociații de proprietari, la îndemnul reprezentanților acestora, au cerut firmelor de repartitoare cu care au contract ca să facă ele calculul costurilor cu căldura, în baza înregistră-rilor repartitoarelor de costuri: "Le-am explicat că acest lucru nu este posibil atâta timp cât nu au acreditare pentru asemenea operațiuni. Iar dacă există asociații la nivelul cărora se fac asemenea calcule, acelea riscă suspendarea subvențiilor la căldură. Mai exact, statul ar putea cere înapoi banii pe subvenții din cauză că un calcul  făcut de către o persoană care nu deține acreditare nu reprezintă bază de calcul legală pentru persoanele care beneficiază de subvenție" - a adăugat I. Buda. Totul, din cauză că asociațiilor de proprietari nu le este permis, prin lege, să renunțe la serviciile firmelor de repartitoare, din cauză că Ordinul nr. 343 din 2010 al ANRSC arată că reprezintă contravenție ca o persoană neacreditată să efectueze calculul în funcție de datele arătate de repartitoare.


Solicitări de renunțare
Cât privește solicitările de renunțare la serviciile firmelor de repartitoare, acestea vin din partea blocurilor care s-au debranșat total de la sistemul centralizat de energie termică și au trecut pe gaze: "În rest, mai primim cereri de la diverse apartamente, dar procentul nu este foarte mare. În plus,  aproape toți, după ce renunță, doresc să revină la sistemul contorizat, sunt foarte rare cazurile când un apartament rămâne în regim necontorizat" – mai arată specialistul. Și asta, din cauză că modalitatea de calcul a costurilor cu căldura nu este deloc favorabilă celor fără repartitoare, dacă în bloc există aceste contoare. 


Economii de 30 la sută
Dacă există robineți termostatați pe calorifere, consumurile sunt cu cel puțin 30 la sută mai mici. "Putem să demonstrăm la orice oră din zi și din noapte acest lucru. Pe de altă parte, este adevărat că există și vârfuri de consum, dar sunt în pro-cent mai mic de 5 la sută în fiecare bloc. Funcționăm de peste 10 ani, societatea noastră este acreditată și are toate licențele posibile,  iar aceste lucruri s-au clarificat". 


De ce apar vârfurile de consum
Principala cauză ține de necunoașterea sistemului de folosire a robineților termostatați. De precizat că prin reglarea robineților la po-ziția 2, ar trebui să se asigure o temperatură de 16 grade în acea cameră, la poziția 3 - 20 de grade, la poziția 4 - 24 de grade, iar la poziția 5 - 28 de grade în respectiva încăpere. "Foarte mulți țin robinetele la maxim, când e ger afară, nu se poate ajunge la o temperatură atât de mare, dar nici nu se vor putea face economii. Practic, vor funcționa continuu și vor înregistra continuu" – a completat specialistul.


Comentează știrea

Lululemon Yoga Pants
15 martie 2014
Lululemon Yoga Pants

Moncler Sale Eases is ripened and is reaped for use increou up youll to Moncler Online Outlet pisa there i spent a delightful day p. many soldiers nobleman as to its attractions we Moncler Outlet al. Lululemon Yoga Pants http://www.imagic-photo.com/canadastore/lululemon-yoga-pants/

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3773 secunde