Unde schimbați banii rupți, deteriorați sau murdari

40048
10
Unde schimbați banii rupți, deteriorați sau murdari - 11septfondbaniruptiimg1262-1378914215.jpg

Articole de la același autor

Ni se poate întâmpla, și nu o dată, să ne trezim cu vreo bancnotă deteriorată primită rest, pe care apoi să nu ne-o mai primească niciun comerciant și, ce e mai rău, nicio bancă locală. Cui vă adresați să rezolvați problema, aflați în continuare.

Din grabă sau neatenție, oricând putem strecura în portofel o bancnotă, de valoare mai mare sau mai mică, lipită, ruptă, mototolită, murdară, cusur. Dacă bancnota este ruptă, o lipim cu scotch și, apoi, la rândul nostru, încercăm s-o valorificăm la cumpărături. Numai că vânzătoarele, în majoritate, instruite să fie extrem de atente și să verifice integritatea bancnotelor întorcându-le pe ambele părți, nu se vor căpătui cu acești bani, chit că i-am primit rest exact de la magazinul la care acum ni se refuză plata. Oare este corect și legal ca un vânzător să refuze bancnota cu probleme, atâta timp cât are posibilitatea s-o schimbe el însuși la bancă? De ce nicio bancă din Constanța nu schimbă banii rupți? Sunt întrebări la care mai mulți cititori și-ar dori un răspuns: "Am în portofel o bancnotă de 100 de lei lipită, știu exact și de la ce magazin mi-au dat-o rest. Culmea e că m-am dus înapoi la nici două ore să mi-o schimbe, vânzătoarea mă știe de clientă veche, dar a refuzat categoric să mi-o schimbe. A ținut-o sus și tare că nu de la ei am primit banii lipiți. Au sărit pe mine și colegele, șeful a fost de negăsit, am plecat, ce era să fac… M-am dus la banca de la parterul blocului, am fost trimisă la BNR, că ei nu schimbă nimic. De la BNR m-au trimis la Trezorerie, dar și acolo am fost refuzată, mi se pare un abuz. Cum adică, e imposibil ca în ditamai orașul să nu poți să schimbi o bancnotă ruptă nicăieri?" – ni s-a plâns Silvia Ion. Cititoarea noastră consideră că atâta vreme cât situații de acest gen se întâmplă tot timpul, ar trebui să existe o procedură clară de preschimbare a banilor deteriorați în fiecare oraș.

"M-am grăbit să pun rufele în mașina de spălat, iar în pantalonii soțului erau trei bancnote de 200 de lei fiecare. Pantalonii fiind de vară, de culoare deschisă, am setat mașina la 60 de grade, iar banii s-au spălat ca lumea. Îmi schimbă cineva atâția bani?" (C. Sandu).


Preschimbarea banilor, prin poștă!

Din păcate, la Constanța, posibilitățile de preschimbare a bancnotelor deteriorate este nulă. Potrivit BNR, cei care au bani rupți, decolorați, murdari, deteriorați și care, evident, se află în circulație, trebuie să pună bancnotele respective într-un plic, pe care să-l expedieze, cu confirmare de primire, pe adresa BNR București. Apoi, vor primi, tot în plic cu confirmare de primire, bancnote noi, iar pentru această… tranzacție nu se plătește niciun comision.

Trezoreria Constanța nu face asemenea operațiuni. De la Trezoria constănțeană ni s-a confirmat că instituția nu are competența să schimbe bancnotele rupte sau cu alte probleme.

Unde schimbați valuta uzată. Dacă este vorba de valută, la Constanța, preschimbarea se poate face la băncile comerciale care au și case de schimb valutar, contra unui comision, stabilit în funcție de gradul de deteriorare a bancnotei. 


Reglementări clare

Potrivit reglementărilor în vigoare, Banca Națională Română primește bancnote deteriorate, rupte, vopsite, călcate din greșeală cu mașina de călcat, supuse din greșeală la diverse surse de căldură sau spălate. Atenție, însă, cele rupte nu trebuie să aibă bucăți mai mari de 40% lipsă din suprafață. De asemenea, bancnota trebuie să aibă neatins cel puțin un element de siguranță pentru a putea fi schimbată. BNR nu reține niciun comision la schimbarea banilor. Cât privește atitudinea vânzătorilor, aceștia, dar și casierii, nu pot fi obligați să primească o bancnotă deteriorată. De aceea, pentru a evita astfel de situații, cel mai bine este să fim atenți când primim bani, indiferent de unde provin.



Comentează știrea

admirator
12 septembrie 2013
felicitari

pentru articol; poate ca era indicat sa dati si o adresa a BNR...

Irina
12 septembrie 2013
dar banii vechi???

Stie cineva daca si unde se mai schimba banii vechi? am gasit de curand o bancnota de 500.000 vechi (plus ceva maruntis) si nu stiu daca mai pot face ceva cu ea....

iufew
12 septembrie 2013
la bancomat

Bancnotele rupte si lipite cu atentie cu scotch le papa bancomatele intr-o veselie (bancomatele care accepta depunere de numerar, de ex cele ING)!

alex
2 februarie 2014
la bancomat

merge intradevar, faci o plata la o factura la ceva si gata ai rezolvat problema, si la mine ia acceptat fara probleme chiar daca lipsea un colt si o parte din serie...

Răspuns la: la bancomat
Adăugat de : iufew, 12 septembrie 2013
Bancnotele rupte si lipite cu atentie cu scotch le papa bancomatele intr-o veselie (bancomatele care accepta depunere de numerar, de ex cele ING)!
Daniel
13 aprilie 2014
Bani Rupti

Dar uni Scriu pe bani cu marcarul si ii baga in bancomatele de cafea.

Daniel
13 aprilie 2014
Bani mazgaliti

Dar se gasec si pe stada sau in microbu z bacnote de un leu mazgalite.

crstina
27 mai 2014
dar banii vechi?

tot la bnr, fara nicio problema

Răspuns la: dar banii vechi???
Adăugat de : Irina, 12 septembrie 2013
Stie cineva daca si unde se mai schimba banii vechi? am gasit de curand o bancnota de 500.000 vechi (plus ceva maruntis) si nu stiu daca mai pot face...
Geta
28 iulie 2014
bani deteriorati

VA ROG SA-MI SPUNETI UNDE POT SA SCHIMB IN CONSTANTA O BACNOTA DE 100 RON. DETERIORATA .VA MULTUMESC

Ing
24 mai 2016
Bancomat

Bancomatul ing ia bani rupți sau lipiti

aurel
7 martie 2017
200 ron

am retras de la un bancomat BRD o suma de bani si dintre care o bancnota de 200 ron rupta, unde o pot schimba ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4821 secunde