Unde ajunge un depozit bancar fără împuternicit după moartea titularului?

12403
4
Unde ajunge un depozit bancar fără împuternicit după moartea titularului? - 18septfonddepozitbancar-1347992736.jpg

Articole de la același autor

Dacă un client este titularul unui depozit bancar fără împuternicit, de care familia nu știe, banca nu are nicio obligație să facă demersuri pentru identificarea eventualilor moștenitori, banii fiind blocați în acel cont mult și bine.


Nu aceleași reglementări se aplică în situația când titularul unui credit bancar moare, căci datoria acestuia către bancă va continua… să trăiască până când va fi achitată în întregime, iar această obligație le revine moștenitorilor. Unii titulari de conturi știu aceste lucruri în momentul în care încheie contractul cu banca și își iau toate măsurile pe care le consideră necesare pentru ca la un eventual deces, moștenitorii să știe clar ce au de făcut. Ce te faci însă că există și depozite la care nu apare semnătura niciunui împuter-nicit al titularului, reglementările bancare permițând asta, după cum se pot face și contracte de credit fără existența unui garant al împrumutului? Dacă în cel de-al doilea caz, banca este direct interesată să-și recupereze banii și va face toate demersurile care-i stau la îndemână pentru asta, în cazul unui depozit secret, nu are nicio obligație să caute moștenitorii chiar dacă titularul depozitului nu mai dă niciun semn de viață vreme îndelungată. Pornind de la această realitate, Aida Nicoară tinde să creadă că băncile aplică o dublă măsură : "Să nu ne ascundem după degete, o bancă n-o să iasă în pierdere niciodată, nu spun că trebuie să facă asta, dimpotrivă, cu cât este mai puternică, cu atât își servește clienții mai bine. Dar cred că își face reguli mai mult pentru protecția ei. De exemplu, după decesul tatălui meu, cu toate că aveam contractul (din păcate, nu știm motivele, tata n-a trecut niciun titular), toată familia ne-am rugat de bancă să ne dea o parte din bani ca să acoperim cheltuielile de înmormântare și ni s-a spus clar că nu vedem niciun ban până nu se dezbate moștenirea. La-crimile noastre nu au impresionat pe nimeni. Am întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă n-am fi găsit contractul prin casă absolut întâmplător? Ni s-a răspuns că rămânea la bancă mult și bine. Ce reguli sunt astea? Adică, un credit nu moare niciodată, iar un depozit, moare odată cu titularul? Ce e așa de greu ca măcar după un timp, banca să intre la idei, cum cred că e omenește, de bun simț și să caute familia celui ce pare intrat în pământ?".

Explicația băncilor
Informațiile primite de la mai multe bănci constănțene ne-au confirmat că dacă o persoană are bani în bancă, iar moștenitorii nu au cunoștință de existența acelui depozit, banca nu are nicio pârghie să anunțe familia. Vorbim însă despre contracte fără împuternicit. Ce se întâmplă cu banii în această situație? Răspunul a fost clar, fără echivoc: banii rămân blocați în acel depozit, din simplul motiv că banca nu are cum să anunțe familia și, în plus, nu are de unde să știe ce s-a întâmplat cu titularul. Mai mult decât atât, normele Băncii Naționale includ o clauză de confidențialitate a datelor persoanei, banca neavând dreptul să se interpună între titular și familia acestuia. Pentru a nu se ajunge la asemenea blocaje, băncile recomandă titularilor depozitelor să numească un împuternicit, care va semna contractul alături de el. Cât privește persoanele care nu doresc acest lucru și nici nu vor să se știe de existența de-pozitului, acestea au la dispoziție alternativa întocmirii unui testament, care va permite familiei să afle despre depozitul respectiv. Banca nu are dreptul să anunțe familia tocmai pentru că funcționează principiul confidențialității.

Situație fără alternativă
După cât timp intră banca… la idei și își pune problema identificării familiei? Și la această dilemă răspunsul a fost categoric: Banca nu va face niciodată acest demers, indiferent de numărul anilor scurși de la data la care titularul nu a mai dat niciun semn de viață! Este obligația titularilor de cont să-și pună la adăpost sumele depuse în bancă, cu atât mai mult cu cât legislația le oferă pârghii indubitabile în acest sens. Dacă există un împuternicit, acesta poate retrage bani și după decesul titularului? Categoric da, reglementările bancare permit împuternicitului să retragă oricând orice sumă dorește fără a fi nevoie și de prezența titularului, din simplul motiv că are aceleași drepturi ca și titularul. Totuși, băncile recomandă ca împuternicitul să anunțe decesul titularului, situație în care, atenție, nu va mai putea retrage niciun ban până când nu se dezbate moștenirea, urmând ca și depozitul să fie inclus în masa succesorală și, normal, împărțit tuturor moștenitorilor în cotele cuvenite. E bine de știut că împuterniciții sunt aleși de titulari și nu este obligatoriu să facă parte din familie, orice persoană agreată de titularul contului putând să aibă calitatea de împuternicit.


Comentează știrea

admirator
19 septembrie 2012
felicitari, excelent art.

dar gresiti; eu am fost refuzat in repetate randuri sa retrag bani din conturi in care eram imputernicit. Cand titularul traia... Cred ca aceasta problema mai trebuie analizata si luate masuri drasstice impotriva bancilor care blocheaza banii pentru imputernicit. Si o fac in momente penibile. Odata eram in tara si am ramas fara bani (devalorizarea peste naopte a leului m-a facut sa nu-mi ajunga banii de drum.) Am mers la banca, am cerut o suma modica (aveam cam 2000 USD in cont; imi trenuiau 20-30) si am fost refuzat. (?!!!) Desi aveam hartia care dovedea ca sunt imputernicit. cand am cerut explicatii functionarului (politicos) a chemat paza sa ma evacueze?!!!! Alta data sotia avea urgenta nevoie de bani pentru spitalizare. (Tocmai descoperise la analize un cancer. fatal in final...) Am mers la alta banca(normal, imi retrasesem depozitul de la porcii aia care ma refuzasera) si... iar nimic. Desi aveam contractul si imputernicirea. iar directorul filialei era cunoscut... ?!!! (Am mers in audienta.) Deci, bancile isi fac de cap, sau oarece baietei si fetite cu ochi albastri continua sa dea ordine personale colectivului? Fara sa aibe habar patronul de ce se intimpla? Oricum, solutia este retragerea depozitului de la bancile cu functionari porcesti. Deponentii si imputernicitii trebuie sa verifice situatia constant, la filiale diferite, pentru a nu fi plantati la greu. sa schimbe banca la orice element care le poate ameninta libertatea de actiune cu depozitul propriu. Apoi, mai sunt citeva probleme: toate bancile din lume accepta depozite de aur/argint, purtatoare de dobinzi. La noi, nici o banca nu accepta asa ceva. Nici BNR (prima care ar trebui sa fie interesata) nici bancile particulare. De ce? Toate bancile care se respecta vand aur/argint (monede, lingouri de diferite marimi) populatiei. La preturi oficiale. La noi, nu. Uneori, mai si cumpara. La noi, nu. (mai ales dacca tinem cont si d elipsa bursei specializate in metale pretioase...) Ce se intimpla cu bancile astea de la noi? (Pe linga faptul ca avem cele mai mici dobinzi la depozite/conturi din toata UE si cele mai mari dobinzi la imprumuturi?)Continuati serialul dedicat bancilor. Este interesant si poate Isarescu va incerca -macar- sa reglementeze situatia.

bcr
19 septembrie 2012
banci

Ar trebui sa fie reglementari in sistemul bancar in sensul de a obliga titularul sa isi puna un imputernicit, pentru a nu se ajunge in asemenea situatii. Sa existe consiliere psihologica la banci, pentru cei care nu isi pun imputerniciti. Nimeni nu traieste vesnic. Si ce se intampla in situatia in care titularul se imbolnaveste , e netransportabil si are nevoie de bani ? Deci, repet, trebuie reglementari in aceasta privinta. Nu e normal si nici etic ca o banca sa se foloseasca de banii cuiva care e neputincios sau a decedat. Asta in alti termeni se numeste inselatorie sau chiar hotie.

Nenea
17 aprilie 2013
Există alternative

Acum cu internet banking, nu trebuie să te vadă funcționarul la față. Trebuie doar să știi PINul de la dispozitivul token sau eu știu ce soluție de autentificare se folosește. Apoi poți transfera banii în alt cont. (Desigur, decedatul trebuie să fi lăsat moștenire PINul)

Elena
29 august 2015
Depozit

Socrul meu a murit exact la 3 zile după ce mi a spus cum ca ar avea un Depozit bancar . Nu mi a spus unde si era cam misterios ! Contul unde venea pensia era la CEC ! Cine m-a poate ajuta , ar putea sa m-a sune : 0742156395. Multumesc !

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012
Stire din Eveniment : Descoperire macabră în curtea Oil Terminal
Pagina a fost generata in 1.6717 secunde