Tomis Nord, cartierul gangurilor

Duminică, 13 Mai 2012, 17:03
3352
Fiecare metru pătrat dintre blocurile situate în Constanța, spațiu verde sau de trecere, face cu ochiul oamenilor de afaceri, care, cu girul autorităților locale, înghesuie adevărați mastodonți între blocurile de locuințe, spre disperarea locatarilor.

În Tomis Nord, de exemplu, construcțiile noi sunt atât de apropiate de cele vechi, încât locuitorii propun schimbarea denumirii acestuia în "Cartierul gangurilor".

Oamenii nu mai suportă că prin această practică abuzivă, de notorietate în mandatul actualului primar, orașul a luat mare distanță față de felul cum a fost gândit, ini-țial, de arhitecți, locul spațiilor verzi de odinioară fiind acaparat de "o aglomerare anostă de betoane".

La început, a fost o terasă…

Construcția care a atras mânia locatarilor blocurilor O3 și O4, din strada Adamclisi, Constanța, aparține SC Santino-SRL. Ilie Vâlcu, președintele Asociației de proprietari, consideră că în mo-mentul în care primăria a autorizat "transformarea unei terase (cu un mic restaurant la demisol) în ditamai mastodontul de restaurant, locatarii mi-au sărit în cap că nu am făcut nimic să stopez tărășenia. Credeți că ne-a băgat cineva în seamă? Ne-am trezit cu șantierul peste noi. Nu avem liniște de câteva luni, crâșma a ajuns în peretele nostru de bloc. E posibil așa ceva? Au demolat o parte, au băgat mii de tone de fier, doamne ferește de un incendiu! Cine a dat aprobare să ni se ia și aerul de la gură? Nu mai vorbesc de gălăgia de șantier, nici măcar pauza legală n-o respectă. Plus că un restaurant nu trebuie pus în sufletul oamenilor! Vara, geamurile se deschid, trebuie să audă copiii cum vorbește gura chefliilor fără ei! E prea de tot! La noi, șmecheria e mare: la început, ridică un chioșc, o terasă, ceva acolo, iar după ce prind cheag, nu se mai opresc din construit. Pentru că le merge…". "Era un pic de spațiu verde, altceva nu știu să facă, o parcare ca lumea, un loc de joacă pentru copii, numai betoane claie peste grămadă, zici că s-a terminat pământul… Distanța s-a micșorat atât de tare între blocuri, încât avem senzația că circulăm prin gang… Ne putem da mâna de la balcon, cel puțin în Tomis Nord, asta e ceva normal... Să pui ditamai restaurantul în sufletul oamenilor e total in-corect!" (Constantin Căpățână).

"Am făcut lucrarea pentru liniștea locatarilor!"

Reprezentantul firmei SC Santino SRL, beneficiarul lucrării, ne-a explicat că n-a făcut altceva decât să extindă construcția inițială (cu parter acoperit și o terasă la etaj, parțial acoperită), pe care a finali-zat-o în urmă cu șapte ani, pe un teren cumpărat de la o persoană fizică: "Plus că era multă gălăgie din cauza terasei și, ca să nu mai fie locatarii deranjați, am hotărât să închid cu geamuri glisante, care se pot deschide… Eu vreau să fie gata pentru vară, în luna asta termin. Am toate autorizațiile impuse de lege. De ce n-au venit locatarii să se plângă mie? Ei reclamă pe alte căi, am avut recent un control de la Primărie, tot la reclamația lor!".

Referitor la respectarea programului de liniște prevăzut de lege, patronul unității ne-a explicat că muncitorii iau pauză între orele 12,00-12,30, cât se servește masa: "Dacă mai respectăm nu știu ce orar de liniște, când mai lucrăm? Ce facem, oprim și circulația pe stradă, din cauza zgomotului? Așa e la oraș! Concret, am lucrat două luni în 2011, iar în acest an, am început în martie și luna asta terminăm".

Pe de altă parte, oamenii consideră că trebuie alertate instituțiile europene, atâta vreme cât spațiul verde al Constanței, și așa cu mult sub media europeană, este ras cu mare frenezie, în favoarea a tot felul de construcții, ridicate în cele mai nepotrivite locuri posibile.


Articole din aceeaşi secţiune

Luni, 14 Mai 2012
Stire din Cetățenești : Meniul zilei
Pagina a fost generata in 1.4913 secunde