Talonul de pensie bagă zâzanie între poștași și pensionari?

9238
6
Talonul de pensie bagă zâzanie între poștași și pensionari? - 19martiefondneliavesa-1332171961.jpg
Ce faceți când, deși ați stat de planton în casă, așteptând cuponul de pensie, poștașul nu vă bate la ușă? Sau dacă

s-a nimerit ca în ziua sau în zilele respective (căci data nu e bătută-n cuie), să intervină ceva neprevăzut, veți avea probleme cu pensia?

Compania Națională Poșta Română e autorizată să distribuie cupoanele pentru pensionarii care își ridică banii prin conturi bancare sau carduri. Potrivit convenției încheiate cu Casa Națională de Pensii, factorii poștali sunt obligați să predea cupoanele personal pensionarilor. Problemele apar când pensionarii nu sunt găsiți acasă, având în vedere că nu întotdeauna se poate respecta data de distribuire. Potrivit regulilor stabilite prin convenția respectivă, dacă factorii poștali nu-i găsesc acasă, trebuie să le lase un aviz la cutia poștală, pensionarii având posibilitatea să-și ridice cupoanele de la oficiul poștal din cartier, până în data de patru a lunii următoare. După expirarea acestui termen, taloanele nedistribuite se returnează la Casa Județeană de Pensii.

De ce este atât de important talonul?

Cu toate că banii de pe card pot fi scoși de orice persoană care cunoaște codul cardului, ridicarea cuponului rămâne singura dovadă că pensia a ajuns la cine trebuie. Mai mult, pentru a evita situațiile în care anumite persoane ar încerca să ridice pensia unor decedați, Casa Națională de Pensii a găsit soluția să-i sperie pe escroci. Dacă timp de trei luni consecutiv pensionarii nu-și ridică taloanele, se trage concluzia că omul a încheiat conturile cu viața și, evident, urmează sistarea plății pensiei. Practica arată că din tot felul de motive, chiar și pensionari în viață s-au trezit cu pensiile blocate.

Poștași "fițoși"?

"În ziua în care știu că trebuie să vină poștărița nu ies din casă, orice-ar fi. Din păcate, ziua asta nu e aceeași lună de lună, iar de aici apar necazurile. La noi în bloc, dacă nu te găsește acasă, știu sigur că poștărița lasă cuponul la vecini. Regula asta nu e valabilă și în cazul meu, nu vreau să fac insinuări în funcție de ce criterii se fac regulile astea… Totuși, dincolo de situația mea, eu nu reclam o persoană anume, ci sistemul și cred că ar trebui schimbat în interesul pensio-narului și al reducerii birocrației, drept pentru care îmi permit următoarele alternative la sistemul actual: taloanele să fie lăsate de poștaș la cutia poștală sau la administratorul blocului, la cererea prealabilă a beneficiarului sau să fie trimise prin poștă de Casa de Pensii, contra cost, așa cum se procedează cu pensiile militare. Înțeleg că acesta e siste-mul actual, dar nu accept că nu poate fi îmbunătățit, cum spun unii! Iar scandal cu poștașii chiar nu-și dorește nimeni, din păcate, zâzania există și trebuie să dispară!" - ni s-a plâns Nelia Vesa, din Constanța.

"Suntem deschiși la orice sugestie!"

Diriginta Oficiului poștal nr. 1, Constanța, Victoria Mișcoci, surprinsă de cele reclamate, ne-a spus că va face verificările necesare. Referitor la propunerile citi-toarei noastre, s-a arătat deschisă la orice fel de sugestii. De asemenea, a confirmat că nemulțumirile apar din cauză că nu există o dată fixă pentru distribuirea cupoanelor la o anumită adresă: "Motivul e că nu ne parvin nici nouă la aceeași dată. Atâta timp cât cupoanele se țin la poștă până în a patra zi a lunii următoare, oamenii vin și le ridică de la noi. Acesta este sistemul, noi respectăm graficul, care e întocmit pe zece zile. Rugăm pensionarii care au probleme să ni le transmită imediat, pentru ca neregulile să nu treneze".

Procuri pentru situații speciale

Pentru situațiile neprevăzute, Convenția dintre Direcția de Poștă și Casa de Pensii dă posibilitatea încheierii a tot felul de procuri. De exemplu, în cazul internării în spital a pensionarului, se eliberează o împuternicire scrisă, vizată de șeful de secție, valabilă în perioada de internare. Dacă pensionarul pleacă din localitate o perioadă, în baza unei adeverințe eliberate de Casa de Pensii, este împuternicit adminis-tratorul blocului să primească cuponul. Victoria Mișcoci este însă de părere că procura la notar, valabilă 18 luni, dă posibilitatea ca în acest interval, cuponul să fie dat unei terțe persoane, desigur, agreată de pensionar. "Din ce știu eu, administratorii nu prea se complică cu procurile, de aceea recomandăm procura specială la notar, cu aplicabilitate largă, pensionarul putând să stea liniștit un an și jumătate dacă pleacă de acasă".

Comentează știrea

Un pensionar
20 martie 2012
Cuponul de pensie

Nu s-ar putea ridica, oare, aceste cupoane chiar de la sediul bancii unde se varsa banii pentru clientii acesteia ?

PETRU
20 martie 2012
Pensia

Odata ce ai cardul de ridicare a pensiei , nu inteleg , de ce mai ai nevoie de cupon ? Necesitate sau birocratie ? Cred ca valoarea pensiei poate fi verificata si cu acest card , nu stiu , cred ca se poate trece pe card , nu ?

Mika
20 martie 2012
Pt.Nr.2

Cuponul de pensie este echivalentul adeverintei cerute angajatilor. Se cere la medicul de familie, de exemplu, pentru dovedirea calitatii de asigurat.

maidaneziana infinita
20 martie 2012
alooo,ecarisajul,alo primaria ,cand aveti de gand sa luati cainii ,mai ales cei agresivi?acum avem si caini turbati in judet

alooo,ecarisajul,alo primaria ,cand aveti de gand sa luati cainii ,mai ales cei agresivi?acum avem si caini turbati in judet Rabie în Istria și Mangalia Rabie în Istria și Mangalia Directorul executiv al Direcției de Sănătate Constanța, dr. Constantin Dina: "În cazul în care o persoană a fost mușcată de un animal - câine, ovină - și nu are posibilitatea să meargă la medic, ne poate contacta pe noi. Imediat vom trimite o echipă la fața locului, care va proceda la măsurile ce se impun." Medicii Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța vin în atenția populației cu o serie de recomandări după ce, în această lună, au fost confirmate cazuri de rabie la animale, respectiv în localitatea Istria, la două ovine, și în municipiul Mangalia, la un câine comunitar. De asemenea, și reprezentanții autorităților locale din Mangalia au luat unele măsuri, cum ar fi izolarea câinilor comunitari. Medicii DSPJ susțin că în cazul unei plăgi mușcate de un animal domestic sau sălbatic se impune prezentarea imediată la medicul specialist de boli infecțioase care poate fi găsit la Cabinetul antirabic care funcționează în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Acolo îi va fi aplicat tratamentul de specialitate, respectiv tratamentul plăgii, vaccinarea sau vaccinarea și seroterapie, în funcție de riscul plăgii sau antibioticoterapie, după cum stabilesc specialiștii. De asemenea, se impune supravegherea clinică a animalului (domestic) implicat, prin medicul veterinar din zonă. "În vederea limitării și prevenirii îmbolnăvirilor la oameni, pe site-ul DSPJ Constanța, www.dspct.ro, sunt postate materiale informative privind date despre această afecțiune transmisibilă, mod de transmitere, simptomatologia la om, simptomatologia la animal, tratamentul imediat al plăgii rabigene, vaccinare antitetanică, vaccinare și/sau seroterapie antirabică", precizează reprezentanții DSPJ. Cum rabia este o boală incurabilă, medicii atrag atenția să o "tratăm" ca atare. "În cazul în care o persoană a fost mușcată de un animal - câine, ovină - și nu are posibilitatea să meargă la medic, ne poate contacta pe noi. Imediat vom trimite o echipă la fața locului, care va proceda la măsurile ce se impun", a declarat directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina.

maria
26 martie 2012
cupon pensie

era f.bine cind talonil de prnsie se ridica de la banca unde exista contul de depunere apensiei.de aceea am pus pensia in cont ca sa nu mai pierd vremea asteptind postasul

dan
10 iunie 2013
ok

exista un site(baza de date ) unde daca se introduce cnp-ul se poate afla daca esti asigurat sau nu ! ce sa vezi !? acest sitem il poate accesa orice medic din 2007

Răspuns la: Pt.Nr.2
Adăugat de : Mika, 20 martie 2012
Cuponul de pensie este echivalentul adeverintei cerute angajatilor. Se cere la medicul de familie, de exemplu, pentru dovedirea calitatii de asigurat.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 03 Februarie 2012
Stire din Eveniment : Septuagenară anchetată pentru fraudă
Pagina a fost generata in 0.2654 secunde