"Soțul îmi cere partaj, fără să divorțăm!"

928

Articole de la același autor

Într-adevăr, actuala legislație în materie civilă permite soților să opteze pentru regimul separației de bunuri chiar și în timpul căsătoriei, însă nu oricum și, mai ales, oricând.


De la intrarea în vigoare a noului Cod Civil (1 octombrie 2011), soții au posibilitatea să dispună și de bunurile acumulate în timpul mariajului după cum cred ei de cuviință. Atenție, însă, acest lucru nu se poate face după cum "i se năzare" unuia sau altuia dintre soți, ci cu respectarea pașilor prevăzuți de legislație în acest sens. Totul, din cauză că, așa cum ne-a explicat șefa Serviciului Stare Civilă Constanța, Rodica Crăciun,  viitori soți care iau în calcul regimul separației de bunuri în timpul căsătoriei trebuie să-și exprime această opțiune fix în în ziua în care depun actele de căsătorie. Practic, în ziua respectivă, ei ar trebui să ia legătura cu un notar, pentru a încheia o convenție matrimonială prin care aleg, de comun acord, separația de bunuri în timpul căsătoriei. Apoi, această convenție autentificată va fi pusă în dosarul cu acte necesare pentru încheierea căsătoriei, pe care îl vor depune la oficiul de Stare Civilă unde urmează să aibă loc cununia civilă, pentru efectuarea mențiunii pe actul de căsătorie. "Au fost cazuri când nu s-au interesat dinainte și au venit cu convenția aceasta la câteva zile după ce au depus actele de căsătorie. Din păcate, fie și autenti-ficat de notar, acest document este valabil numai dacă se depune în ziua căsătoriei. Așa, pe parcurs, partene-rilor le pot veni o grămadă de idei!". 


Partajul în timpul căsătoriei
"Soțul meu e de o zgârcenie rară, omul e bolnav de  bani. Toate certurile noastre pornesc de la banii cheltuiți de mine, el își permite orice lux. Situația s-a agravat de când și-a găsit de lucru în străinătate pe bani mai mulți, vrea să păstrez și ultima chitanță, ca să știe pe ce cheltui… Avem doi copii, iar situația mea personală nu-mi permite un divorț, deocamdată. Mi-a propus partaj, cum a auzit el că se face prin străi-nătate și, de dragul copiilor, să nu divorțăm. Eu n-am auzit de așa ceva la noi, dar am văzut prin filme și cred că ar fi o chestie civilizată. Nu mă deranjează dacă el cumpără tot felul de lucruri în casă pe numele lui, n-are decât, dar nu pot accepta, în orb, ce i se năzare lui!" - ni s-a confesat o cititoare, care și-ar dori să știe ce implică această separație de bunuri și, mai ales, dacă este posibilă. 


Interesele familiei, protejate
Dacă soții nu au profitat de portița legislativă prezentată mai sus, consilierul juridic Carmen Gigică precizează că și ei ar putea cere, în timpul căsătoriei, modificarea regimului matrimonial, de data asta prin separația juridiciară de bunuri. Ceea ce înseamnă că dacă regimul matrimonial al soților este cel al comunității legale sau con-venționale, la cererea unuia dintre soți, instanța poate pronunța separația de bunuri. Numai că acest lucru este posibil doar când celălalt face lucruri care pun în pericol interesele patrimoniale ale familiei și, atenție, care trebuie dovedite. 
Iată și câteva dintre "motivele temeinice" care ar putea permite instanței să dispună partajul bunurilor comune dobândite în timpul căsătoriei: soțul pârât a părăsit domiciliul comun și a luat sau a înstrăinat din bunurile comune; soțul pârât a acumulat datorii care nu sunt în interesul familiei, fără ca și celălalt soț să știe; rele tratamente aplicate soțului reclamant de către celălalt soț (violență verbală, fizică, o viață imposibil de suportat); alungarea soțului reclamant din propria casă și folosirea bunurilor comune de către soțul pârât ș.a. 
Cu toate că fiecare este liber să dispună de propriul avut și nu există căsătorie fără regim matrimonial dinainte stabilit, când se pune problema unui partaj în timpul căsătoriei, e nevoie de probe, înscrisuri, martori, expertize tehnice, interogatoriul pârâtului, deci lucrurile nu se fac în funcție de o stare emoțională de moment.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4727 secunde