Sfaturi de la bucătari străini

228
În bucătărie, aplecarea către detalii poate crea efecte nebănuite. De aceea, începând cu micile trucuri culinare, crearea unor proporții corecte și până la prepararea unor superalimente, plus deserturile cele mai sănătoase, bucătarii din Brazilia, Germania, Portugalia sau Statele Unite au sfaturi ingenioase pentru ca mâncarea gătită acasă sau comandată la restaurant să fie deopotrivă gustoasă și sănătoasă.

Toți au în vedere ingrediente sănătoase

Punctul comun al sfaturilor bucătarilor din toată lumea este acela că trebuie luate în considerare opțiunile mai sănătoase și mai ușoare atunci când mâncăm în oraș sau când ne pregătim singuri mâncarea acasă. Pornind de la această premisă, bucătarii încurajează oamenii să mănânce mai multe legume, pe care să le gătească mai sănătos, renun-țând la pregătirea lor prin prăjire.

Legumele, pe post de… vedete

Recomandarea bucătarilor belgieni, de exemplu, este aceea de a mânca cinci porții de legume zilnic pentru a satisface necesarul de vitamine, fibre și minerale. Legumele, însă, trebuie consumate în forme cât mai diferite: adică, începeți cu supă la masa de prânz, întrucât conține multe legume și este delicioasă, ne sfătuiesc bucătarii belgieni.

Modul de preparare, garantul calității

Referitor la modul de preparare, bucătarii germani spun că legumele ar trebui să fie gătite la abur, pentru că în felul acesta nutrienții și gustul se păstrează mai bine, față de fierberea în apă clocotită.  Dintre toate legumele, una singura este considerată "superaliment" de către bucătari și nu trebuie să lipsească din mâncarea comandată la restaurant sau gătită acasă, măcar o dată la două zile: broccoli (unul dintre cele mai complete alimente din lume, conținând o mare cantitate de vitamine și minerale).

Combinarea corectă a alimentelor

Bucătarii spun că toate ingredientele din care ne pregătim mâncarea pot fi sănătoase, condiția fiind aceea de a ști cum să le combinăm și cum să le preparăm corect. De exemplu, când mâncăm în oraș, ideal ar fi să optăm pentru preparate gătite ușor, să nu combinăm mâncăruri cu aport de lipide mare (carne, pește gras, prăjeli) cu preparate cu procent mare de carbohidrați (cartofi, fasole). Peștele ar trebui consumat minimum de două ori pe săptămână, iar în pregătirea mâncării să fie folosite uleiul de măsline  extravirgin, ierburile aromatice (busuioc, pătrunjel, mărar), usturoiul și salatele de sezon. Risotto, de exemplu, foarte des comandat în restaurante, dar și gătit acasă, preparat în general din orez, ar putea fi gătit mai sănătos folosind alacul (un soi de grâu integral cultivat la noi tot mai intens, mai ales în zona Munților Apuseni). Bucătarii americani sunt cei care ne sfătuiesc să folosim alacul în locul orezului, întrucât este foarte bogat în fibre, iar servit cu garnitură de ciuperci coapte, peste care se presară parmezan proaspăt ras, preparatul va fi un deliciu.

Fructele, desertul ideal

Cum era și normal, nici desertul nu este uitat. Bucătarii portughezi ne sfătuiesc să renunțăm la zahăr în prepararea deserturilor, pe care să-l înlocuim cu miere sau fructoză și să introducem în rețete fructe proaspete de fiecare dată când acest lucru este posibil, pentru un plus de culoare și aromă. Fructele uscate sunt recomandate de bucătarii din Asia de Sud-Est ca îndulcitor. Aceștia ne sfătuiesc să înlocuim zahărul cu fructele uscate, precum smochinele, mango sau bananele, pentru a conferi preparatelor gătite sau comandate la restaurant un gust dulce natural. Totul, din cauză că desertul nu trebuie să mai încarce nejustificat masa (să aibă maximum 100 de calorii!). Pentru a nu ne mai bate capul, tot bucătarii ne ajută să facem alegerea cea mai bună: înghețata, ales cea pe bază de lapte.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5403 secunde