Se pot separa bunurile soților în timpul căsătoriei?

13746
1
Se pot separa bunurile soților în timpul căsătoriei? - 17ianfondseparbunuri2-1358444288.jpg
Noua legislație în materie civilă dă posibilitatea soților de a alege altfel decât până acum să dispună de bunurile lor.

Așadar, noul cadru legislativ în materie civilă promovează soluții noi și pune în valoare principii recunoscute în plan internațional, dar care nu au fost încă implementate în România. Printre acestea se află și posibilitatea soților de a opta pentru un alt regim matrimonial decât cel al comunității legale, respectiv regimul comunității convenționale sau cel al separației de bunuri. Cum trebuie să procedeze cei interesați de regimul separației de bunuri și când este posibil acest demers aflați din rândurile de mai jos.

"Am auzit că acum, după noua lege, se poate face o separație legală a tuturor bunurilor pe care le au soții în căsnicia lor. Am

dat telefon la un cabinet notarial, dar secretara de acolo mi-a spus că n-au făcut așa ceva până acum și mi-a recomandat să mă deplasez personal la cabinet, să discut cu domnul notar. Suntem căsătoriți de doi ani și ne-am hotărât să ne separăm bunurile. Preferăm să facem asta și nu să divorțăm, pentru că noi ne certăm de la bani. Plus că afară se poartă de mult chestia asta și mi se pare OK" - este de părere o cititoare.

"Ne-am căsătorit acum opt ani, am adunat multe lucruri împreună, majoritatea cumpărate de părinții mei. Soțul a căzut în patima jocurilor de noroc, a început să vândă la greu din casă. Îmi tot promite că se lasă, dar degeaba… Putem să facem partaj?" - ne-a întrebat o altă cititoare, care, de dragul celor doi copii mici, speră să-și aducă soțul pe calea bună, dar care se teme ca nu cumva până atunci să rămână cu casa goală…

Fiți pe fază!

Șefa Serviciului Stare Civilă Constanța, Rodica Crăciun, ne-a explicat că viitorii soți care doresc să opteze pentru regimul separației de bunuri în timpul căsătoriei trebuie să știe că au această posibilitate, numai că, dacă nu acționează la timp, ar putea pierde acest tren. Totul, din cauză că există o procedură strictă în acest caz, care obligă ca exact în ziua în care depun actele de căsătorie, viitorii soți să treacă și pe la notar, căruia să-i spună că s-au hotărât să adopte regimul separației de bunuri. Apoi, cu acea convenție matrimonială prin care aleg separație de bunuri în timpul căsătoriei, autentificată de notarul public, document atașat la dosarul actelor necesare pentru închei-erea căsătoriei, se vor deplasa

la oficiul de Stare Civilă unde urmează să aibă loc cununia civilă, pentru efectuarea mențiunii pe actul de căsătorie. "Dacă vin la Starea Civilă cu convenția pentru separația bunurilor chiar și a doua zi după depunerea actelor de căsătorie, documentul, fie el și autentificat de notar, nu mai este valabil, asta trebuie să aibă în vedere viitorii soți care doresc să valorifice această portiță legală".


Modificarea regimului matrimonial

Cât privește posibilitatea separației de bunuri în timpul căsătoriei în situațiile în care soții nu au respectat procedura de mai sus, lucru imposibil, dealtfel, potrivit vechiului Cod Civil, consilierul juridic Carmen Gigică precizează că noua legislație (art. 370, noul Cod Civil) permite modificarea regimului matrimonial prin separația juridicară de bunuri. Mai exact, dacă regimul matrimonial al soților este cel al comunității legale sau convenționale, instanța, la cererea unuia dintre soți, poate pronunța separația de bunuri, însă numai atunci când celălalt soț încheie acte care pun în pericol interesele patrimoniale ale familiei.

Concret, Instanța de judecată, la cererea motivată, poate să dispună partajul bunurilor comune dobândite în timpul căsătoriei pentru motive temeinice cum ar fi: soțul pârât a făcut unele datorii fără ca și celălalt soț să știe și care nu sunt comune; soțul pârât a părăsit domiciliul comun și a luat sau a înstrăinat o serie de bunuri comune; rele tratamente aplicate soțului reclamant de către celălalt soț (violență fizică, verbală - o viață imposibil de trăit); alungarea soțului reclamant din propria casă și folosirea bunurilor comune de către soțul pârât ș.a. Aceste motive temeinice trebuie dovedite prin probe, înscrisuri, interogatoriul pârâtului, martori și expertize tehnice de specialitate.

Totul, din cauză că raporturile patrimoniale civile sunt guvernate de principiul libertății economice a persoanei, care este liberă să dispună de avutul său, astfel că nu există căsătorie fără regim matrimonial.



Comentează știrea

cristi
4 mai 2013
intrebare

buna ziua eu as vrea sa fac separarea de bunuri fara sa divortez adica sa treac tot pe numele sotiei chiara daca bunurile le-am dobindit in timpul casatoriei este posibil va multumesc

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6113 secunde