Medicul de gardă

Sânii femeilor sunt inegali?

569
Sânii femeilor sunt inegali? - 28febmedicul-1330444138.jpg
"Este posibil ca un sân să fie mai mare față de celălalt? Despre ce boală e vorba în acest caz? (Maria Tișcă).

v v v

Greutatea celor doi sâni poate fi inegală, ne-a explicat dr. Iuliana Botezatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center. Sunt în număr de doi, însă, excepțional, pot exista mamele supranumerare (polimastie), sau pot lipsi unul sau chiar ambii sâni (amastie). De asemenea, poate exista o asi-metrie mamară (asinomastie), poate lipsi mamelonul (atelie, crează multe probleme tinerei mame la alăptare).

Așadar, dezvoltarea sânilor se face individualizat la fiecare femeie, de aceea forma și mărimea lor diferă, dezvoltare care este dictată atât de constituția genetică, cât și de nivelurile hormonale care fluctuează în organism. Mamelele sunt alcătuite, în principal, din glandă și țesut adipos. Bineînțeles că și starea de nutriție e un factor determinant în mărimea sânilor și nu în ultimul rând maturizarea aparatului genital feminin și activitatea sexuală.

Depinde cum sunt diferențele

Deși sânii femeilor nu sunt întotdeauna de dimensiuni identice, când diferențele sunt apreciabile, apare disconfortul psihic și fizic. Însă, despre asimetria sânilor se poate vorbi abia când există o diferență semnificativă în ceea ce privește mărimea și forma acestora. Se cunosc trei tipuri de asimetrie: ușoară (se observă greu și e simplu de camuflat); asimetrie medie (un sân este cu o treime mai mic decât celălalt, diferența e vizibilă și supărătoare); asimetrie mare (un sân este dublu ca mărime față de celălalt). Dacă diferențele sunt ușor perceptibile, se impune părerea unui specialist, care poate stabili dacă acest lucru este corelat cu vreo boală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 10 Septembrie 2011
Stire din Cetățenești : "Sâni în rate", cadou la aniversare...
Vineri, 13 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Diabet sau ba?
Vineri, 09 Septembrie 2011
Stire din Fun : Câți ani îmi dați?
Pagina a fost generata in 0.338 secunde