Semnale

"Să ții 30 de pisici în apartament, clar dispreț față de vecini!"

1796
1
Suportă cu stoicism mirosul și zgomotul făcut de zecile de pisici crescute de un vecin în apartament, și în afară de a se plânge unul altuia, nu au depus plângeri nici măcar la asociația de locatari, deși susțin că le-a ajuns cuțitul la os…

Laurențiu Arghirov (29 ani) lucrează ca agent de vânzări, iar zilele trecute, în momentul în care a trebuit să intre în apartamentul unuia dintre clienți, a avut parte de surpriza vieții lui: "Dacă știam peste ce dau, nu intram nici mort în acea casă! Am simțit eu un damf încă de pe scări, dar m-am gândit că vreo gospodină a ars mâncarea… Când colo, putoarea venea de la zecile de pisici din apartament. O să mă obsedeze imaginea lor, n-am văzut niciodată atâtea pisici la un loc. Am avut cel mai groaznic moment din viața mea! Sunt tânăr și, credeți-mă pe cuvânt, mi s-a făcut rău. Apoi, am sunat la întâmplare și o locatară mi-a deschis. Am rugat-o să-mi dea un pahar cu apă, iar după ce mi-am revenit, am deschis subiectul cel mai dureros pentru locatarii blocului. Femeia mi-a explicat că nu vor să le facă rău proprietarilor de pisici, pe motiv că, altfel, sunt oameni la locul lor. Dar a recunoscut că nici nu știu pe unde să se plângă, mai ales că administratorul le-a spus că fiecare e stăpân în casa lui, poate să crească și animale. Le-am promis că-i ajut și așa am ajuns la Cuget Liber. Pentru că nici eu nu știu cum se pot rezolva probleme de felul ăsta, dacă se pot rezolva, căci animale de companie există în foarte multe apartamente…".

Asociația de locatari, obligată să se implice

Este adevărat că animalele de companie au câștigat din ce în ce mai mult teren în ultimii ani, însă atunci când este vorba despre creșterea acestora la bloc (și nu numai!), ar trebui să existe reglementări clare, aprobate de locatari la nivelul adunărilor generale. Este adevărat că în blocuri cu apartamente se pot crește câini și pisici, însă președintele Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari Constanța, Marcel Dragu, ne-a spus că pentru asta este nevoie de acordul scris al tuturor celorlalți locatari sau proprietari de pe scara blocului (semnat și ștampilat de președintele asociației de proprietari sau locatari). Atenție! În momentul cererii acordului scris, deținătorul este obligat să prezinte colocatarilor carnetul de sănătate al animalului. În mod obligatoriu, proprietarii animalelor vor lua măsuri ca acestea să nu murdărească și să nu deterioreze spațiile de folosință comună (holuri, scări, spații verzi). În caz contrar, vor fi obligați să efectueze curățenie, dezinfecție, refacerea spațiilor deteriorate și plata daunelor, la solicitarea asociației de proprietari.

Din păcate, nu toți știu că asociația de proprietari este îndreptățită să stabilească con-tribuția deținătorilor de animale la plata cheltuielilor de întreținere (gaz, apă rece, apă caldă, curățenie în spațiile de folosință comună), pe apartament.

Carnet de sănătate pentru fiecare animal

Cei care întrețin câini sau pisici sunt obligați, de asemenea, să ia toate măsurile pentru menținerea animalelor într-o perfectă stare de sănătate și în condiții de zooigienă adecvate, indiferent dacă locuiesc la curte sau la bloc. Așadar, va trebui să aibă carnet de sănătate al animalului, cu toate acțiunile sanitar-veterinare (vaccinări, deparazitări), cuprinse în normele specificate în domeniu, carnet eliberat de un cabinet veterinar autorizat.

Așadar, revenind strict la cazul de astăzi, locatarii trebuie să ceară sprijinul asociației de proprietari și să depună o sesizare la Direcția Sanitar Veterinară, pentru a se verifica dacă deținătorul pisicilor are carnete de sănătate pentru toate felinele.

Comentează știrea

mihaela u.s.a
8 septembrie 2011
pisicii

sa va spun eu cum am scapat de pisicile vecinei ,stau la casa si pisicile vecinei in jur de 15 isi faceau treaba in gradina mea s au in florile din fata casei ,le am ademenit cu fripturi noaptea ,le puneam in cusca in garaj si a doua zi cind sotul meu se ducea la munca le lua cu el si le ducea la plimbare cam 2 ore departare si pina in ziua de azi nu s au m ai intors ,am lasato pe vecina cu 2 pisici , sa meritat friptura aruncata la pisici si nici vecina habar nu are ce sa intimplat cu pisicile ei ,asa ca romani daca nu se poate cu frumosu sint alte cali de a scapa de ele

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6796 secunde