Repartitoarele bagă zâzanie între locatari

2221
6
Repartitoarele bagă zâzanie între locatari - 20decfondbun-1324395252.jpg
Cu repartitoare de costuri pentru căldură sau fără? Eterna dilemă care-i macină pe locatarii ce regretă ziua în care și-au dat acordul pentru o asemenea investiție în bloc.

Președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari, Marcel Dragu, loc unde nemulțumiții își varsă nă-duful, este de părere că problema repartitoarelor continuă să agite atât de tare apele din cauza unor idei preconcepute. Iar această afirmație și-o susține cu exemple concrete, pe care le vom prezenta pe parcursul acestui material.

Sistem agreat în spațiul UE

În toată Uniunea Europeană, în imobilele unde alimentarea cu energie termică se face pe verticală, ca și la noi, se folosesc repartitoarele de costuri cu robineți termostatați: "La noi, și acolo unde, de bine de rău reușiseră să și le monteze, s-au apucat să le dea jos! Cine le-o fi spus că este mai bine fără, după ce au cheltuit ceva bani să le pună? Ne-am tot gândit și noi, de unde și de ce?! În toate cazurile, cauzele sunt subiective! După cum sunt mușchii celor care pot să hotărască, după cum s-au prins că se pot fura unii pe alții, mai vine și statul cu… ajutoarele!! Vin oamenii să se plângă la noi, și unii și alții! Cu legislația noastră permisivă în numele celor puternici și total coercitivă pentru cei mai slabi, sigur că se poate face orice în blocurile românești, cu cei mai mulți proprietari pe metrul pătrat de locuință" – ne-a mai spus reprezentantul UAP.

Mărul discordiei

Menirea contorului montat la calorifer este de a face economii, astfel încât întreținerea să coste mai puțin. Certuri, de multe ori iremediabile între locatari apar când unii locatari țin, în majoritatea timpului, închiși robineții repar-titoarelor, iar în astfel de situații pereții se răcesc drastic: "În jurul meu sunt numai pensionari care se laudă că au rău de căldură și țin repartitoarele închise aproape tot timpul. Deși am și eu repartitor, am ajuns să plătesc mai mult și decât cei fără contoare, și față de cei cu repartitoare. Din simplul motiv că eu sunt obligat să le încălzesc și lor pereții reci, iar dacă opresc și eu căldura, murim de frig și ne îmbolnăvim, tot un drac! De ce nu se trag gaze la blocuri?" – ne-a spus Mariana Dida. Femeia este hotărâtă să ceară ajutorul Uniunii Asociațiilor de Locatari, considerând că exagerările unor vecini îi afectează pe alții. Mai mult, are suspiciuni că se folosesc și metode neortodoxe de "păcălire a consu-mului real".

"Din păcate, scepticii fac legea!"

Marcel Dragu precizează că opoziția la acest sistem de contorizare, pe care cei mai mulți îl consideră eficient, este nejustificată, iar pentru a-și susține afirmația, dă câteva exemple privind cheltuielile cu căldura pe luna noiembrie a.c. În apartamentele blocului M din strada Ștefan cel Mare, unde lo-cuiește: apartament cu două camere, cu repartitoare, de la 65 la 350 de lei; apartament cu trei camere, de la 92 de lei, la 360 de lei. Apartament cu două camere, cu repartitoare și izolat termic, de la 83 la 255 de lei, cu trei camere, de la 121 la 226 de lei, iar cu patru camere, de la 121 la 583 de lei. Apartament în blocul S2, cu repartitoare și izolat termic, cu două camere, de la 100 la 297 de lei, cu trei camere, de la 105 la 245 de lei și cu patru camere, de la 142 la 449 de lei. Apartamente în blocul V2, fără repartitoare și neizolat termic, cu două camere, 258 de lei costul căl-durii pe noiembrie, cu trei camere, 315 lei și cu patru camere, 448 de lei.

Concluzia UAP: În apartamentele cu repartitoare, dacă locatarii au reglat robineții, economia este evidentă. Dacă nu s-au reglat robi-neții, atunci se ating valorile de la cei fără repartitoare, poate și mai mult. Dar astea sunt cazuri izolate. Pe când la apartamentele fără repartitoare, unde posibilitatea economisirii este exclusă din start, se plătește la nivelul maxim, fie că e cald sau frig afară, întrucât calori-ferele duduie. Nu rămâne decât să judecați dumneavoastră care este sistemul cel mai avantajos.

Comentează știrea

1946 si 2012=diktatura
21 decembrie 2011
Pareri impartite

Ap. 4 camere.Izolat termic.Temperatura nu a scazut sub 20 grade ,da nici nu a trecut de 24 grade.Robinetii termostatici la III.Cost incalzire pe noiembrie =148 lei.Cei din bloc,care nu s-au izolat-au plati mai mult,binenteles,destul de mult.

mihai
21 decembrie 2011
cea mai scumpa gigacalorie

Nu vrem sa vedem esenta problemei ca avem cea mai scumpa gigacalorie din tara ,ca platim pierderile din retea ,pentru ca asa a vrut mazare -haiducul.din 330 lei se duc in buzunarele lui boc 65 lei tva .ca avem cea mai scumpa apa din tara -acestea sunt realizarile baronilor din constanta- s-a vazut la parodia de referendum cit de mult sunt apreciati de constanteni -pacalesc oamenii sarmani cu un kg de zahar si apoi 4 ani fac ce vor cu banii constantenilor.daca vom plati impozitele locale la sfirsitul anului viitor va fi cea mai mare lovitura pentru ciocoiul mazare deorece nu ar mai avea cu ce sa-si realizeze programele populiste

ion ica
21 decembrie 2011
repartitoare

Dl.presedinte al UAP nu este calificat sa explice "tehnic"de ce este lumea nemultumita ! Ca in mai toate domeniile nu se mai consulta specialistii( chiar daca o parte au cam plecat ).Cei vinovati de aceste lucruri sunt chiar firmele autorizate ,care in goana dupa profit NU SPUN, SAU NU CUNOSC despre ce este vorba si cel mai grav, Dl. presedinte UAP nu cunoaste faptul ca in aproape toate cazurile aceste firme trec la montarea repartitoarelor DE COSTURI ( si nu a consumului de energie ) fara a respecta conditiile impuse de legislatie in acest domeniu!!Nu au voie sa monteze aceste aparate inainte dec a efectua reechilibrarea hidraulica a instalatiilor de incalzire ale blocului(aproape in toate cazurile exista apartamente si chiar calorifere suspendate, ce au dus la un consum scazut cu peste 30 % ,lucru interzis de lege fara a redimensiona instalatiile).Radet-ul NU are nici el SPECIALISTI,altfel nu se explica de ce accepta situatiile de mai sus, care produc pierderi(ptr.ca oricum se regasesc in cresterea pretului gigacaloriei,zic ei).Iar in tarile civilizate sunt montati robineti cu contoare de inregistrare a ENERGIEI TERMICE ,fara a mai fi nevoie de intermediari care sa citeasca si sa ïnterpreteze"(ca de fapt asta fac baietii destepti).

Locataru' de la bloc
21 decembrie 2011
Cu si fara repartitoare

Alt exemplu: apartament 2 camere necontorizat, caldura noiembrie 400 lei - apartament 2 camere contorizat, caldura noiembrie 240 lei(blocuri identice). Primul cu caldura la discretie, al doilea doar cu caldura de la tevi. Sa vedem ce-o fi intr-o luna friguroasa. Discutii vor aparea mereu indiferent de sistemele de calcul. La sistemul paushal ne acuzam ca punem calorifere mari si multe. La sistemul cu repartitoare: ca nu sunt sigilate si se fac smecherii, ca nu se imparte corect consumul comun etc.

Cu repartitoare de 6 ani
14 ianuarie 2012
Problema este ca

Noi nu avem o educatie in aceasta privinta. Nu stim sa inchidem robinetul, nu stim sa stingem lumina, nu ne gandim ca atunci cand nu avem nevoie de caldura, putem sa o oprim. Eu am inteles de la bun inceput cum functioneaza sistemul asta cu repartitoare, am folosit robinetele in consecinta, si sunt foarte multumit. Am constatat cu stupoare dupa 5 ani de utilizare, ca foarte multi dintre ai mei vecini, NU STIU sa foloseasca sistemul!!! Dar stiu sa se planga ca nu sunt bune, ca au fost pacaliti, sau alte motive doar ca sa-si ascunda lipsa de interes asupra fenomenului. Si inca o chestie observata de catre mine, cei care urasc repartitoarele, sunt acele persoane care nu au facut niciodata nimic pentru blocul in care stau. Daca a fost vorba de o reparatie ptr a nu mai avea pierderi de caldura la subsol, s-au opus, daca a fost vorba de inlocuirea tevilor de apa calda sau rece(care erau toate carpite si sparte) s-au opus, daca a fost propusa anveloparea blocului- s-au opus samd. In concluzie. nu vor sa investeasca, ptr ca pe termen scurt, pierderea este mai mica individual, deoarece totalul de pierderi se imparte la toti locatarii. De astia nu avem nevoie, sa se mute la cort, la case, unde vor ei. In concluzia trasa de mine, problema repartitoarelor este una cat se poate de subiectiva, care tine de oameni si moralitate, nicidecum de aparatura sau tehnica.

NEDUMERITUL
16 februarie 2012
CALCULUL CALDURII

nu am gasit nicaieri cum se calculeaza consumul de caldura de catre un calorimetru.Formula de calcul al consumului caloric calorice este : Q=m*c*d(t) unde m=cantitatea de apa consumata(care trece prin calorifere) contorizata prin debitmetre c=constanta a apei care este universala si se gaseste in tabele d(t)=t1-t2 t1= temperatura apei la intrare in clorifer(imobil) t2 temperatura apei la iesirea din calorifer( imobil) Actualmente pentru calculul consumului sint : m se citeste prin debitmetru d(t) se citeste printr-un termometru diferential c se ia din tabele fiind constanta universala Un calorimetru de unde ia toate aceste date pentru calcul?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7238 secunde