Remedii pentru igrasie și mucegai

1492
Pe lângă aspectul inestetic, mucegaiul poate provoca alergii sau chiar boli de plămâni.


Igrasie, mucegai… tot ce este de nedorit într-o locuință. Având în vedere că scăderea temperaturilor externe și umezeala sunt principalele cauze care le favorizează, specialiștii au câteva remedii împotriva mucegaiului și igrasiei, care merită luate în seamă din cauză că distrug vopseaua peretelui, tencuiala, plăcile de rigips-carton. În plus, pe lângă aspectul inestetic, și sănătatea este serios afectată.

Umezeala: Mucegaiul apare în prezența unor anumiți factori precum umiditate excesivă, dar în egală măsură și în condiții de căldură, iluminare slabă sau aer închis. De regulă, se dezvoltă în sezonul rece, din cauza diferențelor de temperatură: în casă este cald, afară este frig. Baia și bucătăria, predispuse: În cazul unui mediu propice, mucegaiul se formează în colțurile de sus și de jos ale pereților, extinzându-se apoi pe întreg peretele și pe tavan. Încăperile predispuse sunt baia, bucătăria, cămara și camerele care au un perete pe colțul blocului și orientat înspre nord. Cum previi mucegaiul? Se impune o verificare atentă a instalațiilor sanitare, înlocuirea și repararea robineților care curg sau a țevilor care au scurgeri de apă. Pune în funcțiune hota de aragaz întrucât îndepărtează aburii formați de fiecare dată când gătești și reduce din umiditate. Aerisește des! În bucătărie și baie se adună aburi și nivelul de umiditate este mai crescut decât în alte camere. Aerisește baia după fiecare duș și bucătăria după sau chiar în timp ce gătești. Izolează ferestrele-amenajează casa cu produse cât mai rezistente la umezeală. Izolează ferestrele cu bandă adezivă din burete. Dacă ferestrele sunt vechi, recondiționează-le sau schimbă-le! Cumpără un dezumidificator - acesta elimină umiditatea din aer prin condensarea apei pe o suprafață rece. Cum funcționează? Simplu! Aerul din încăpere este trecut prin serpentine metalice reci, iar rezultatul e formarea picăturilor de apă. Apoi, aerul e eliminat în cameră după ce a trecut prin serpentine metalice calde, pentru a fi adus la temperatura normală din cameră.

Cum scapi de igrasie? Igrasia constă în apariția unor pete pe tavan și în colțuri. Petele sunt de culoare gălbuie din cauza faptului că umiditatea dizolvă sărurile din zidărie și le scoate la suprafață unde se cristalizează. Ulterior, ele distrug stratul de vopsea aplicat pe perete, tencuială sau plăcile din rigips. Una din modalitățile de înlăturare a igrasiei e folosirea unor vopseluri speciale care se aplică pe orice suprafață umedă a pereților, nu conțin ulei, își păstrează culoarea și nu se îngălbenesc în timp. Acest tip de vopsea blochează umezeala, împiedică producerea bacteriilor și a mucegaiului și se usucă repede. Folosiți produse specializate. Astfel de spray-uri costă în general între 18 și 25 de lei. Avantajul acestora este că se aplică foarte ușor, iar efectul este rapid. Este esențial să folosiți întotdeauna mănuși de protecție, să pulverizați de la distanța indicată pe produs și să aveți grijă ca substanța să nu vă intre în ochi. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.271 secunde