Medicul de gardă

Recunoști un atac cardiac? Știi să-l ajuți pe cel afectat?

696
Recunoști un atac cardiac? Știi să-l ajuți pe cel afectat? - 15ianmedicul-1326646385.jpg
"Se poate explica mai pe înțelesul tuturor cum poate fi aju-tat un om care face atac de inimă și cum îți dai seama de asta? Cu mulțumiri, Melania Zeică".

Indiscutabil, problemele ridicate de dumneavoastră, stimată doamnă Zeică, repre-zintă o continuă preocupare atât la nivel național, cât și internațional. Potrivit dr. Iuliana Botezatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center, se pune accent, în special, pe profilaxia acestui subiect, găsindu-se în locuri accesibile și intens populate (gări, stații metrou, aeroporturi) defibrilatoare portabile (aparate pentru inițierea de șocuri electrice), iar cursurile pentru Suportul Vital de Bază (protocol pentru resuscitare cardiovasculară) se fac încă din școală, acestea devenind obligatorii pentru polițiști, funcționari publici, pompieri, agenți de pază. Cum recunoaștem un atac cardiac? Pot apărea următoarele simptome:  senzația de presiune sau de gheară în piept care durează mai mult de câteva minute sau durere în umăr, gât și braț stâng sau piept, falcă, pe interiorul brațelor, predominând pe partea stângă a corpului;  amețeală și greață, lipsă de aer, transpirație, senzație de frică, răceală și piele umedă, paloare, ritm cardiac neregulat sau accelerat.

Ce trebuie făcut când suferă cineva un atac cardiac?  chemați imediat salvarea!  verificați dacă persoana este conștientă sau nu și așezați-o pe spate  îngenuncheați la capul persoanei, puneți o mână pe frunte și una sub bărbie și dați-i capul pe spate, apoi ridicați-i bărbia  uitați-vă și verificați dacă respiră; dacă nu respiră acoperiți nările și puneți gura peste a ei, apoi suflați puternic de două ori  verificați pulsul, punând degetele pe gât, în zona carotidei, între mărul lui Adam și unghiul mandibulei. Dacă nu are puls, puneți ambele mâini una peste alta, pe centrul pieptului persoanei, la nivelul mameloanelor. În această poziție apăsați cu putere pieptul de 15 ori. Continuați astfel, cu câte două respirații alternând cu 15 apăsări ale pieptului, până la sosirea salvării.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 05 Noiembrie 2011
Stire din Cetățenești : O mâță obraznică se poate disciplina?
Sâmbătă, 01 Octombrie 2011
Stire din Eveniment : Un bărbat a făcut infarct în Gara de Nord
Pagina a fost generata in 0.287 secunde