Medicul de gardă

Prevenirea alergiilor de primăvară la copii

321
Prevenirea alergiilor de primăvară la copii - 1aprmedicul-1333292360.jpg
Alergiile de primăvară la copii încep să-și facă simțite efectele odată ce aceștia încep să petreacă din ce în ce mai mult timp afară. Potrivit medicului primar pediatru Chirața Blacioti, (clinica Homeomed), când vegetația înflorește, iar polenul se ridică în aer, căile respiratorii se irită. Tot în categoria alergenilor intră și praful și acarienii care, din păcate, sunt prezenți peste tot, și în casă, și în mediul exterior. Din păcate, copiii sunt afectați de acești factori externi în mod deosebit, dar nici adolescenții și adulții tineri nu scapă de disconfortul produs de alergiile de primăvară.

Predispoziția este ereditară

Stimată doamnă Daniela Smirnea, având în vedere aceste date, medicul specialist apreciază că măsurile de prevenire, dar și tratamentul sunt foarte necesare odată cu venirea sezonului cald, mediu în care factorii alergeni sunt în largul lor. Ce sunt, de fapt, alergiile? Nimic altceva decât niște reacții imune exagerate ale organismului în contact cu anumite substanțe din mediul înconjurător, denumite alergeni. Din nefericire, predispoziția copiilor spre acest gen de sensibilitate se moștenește, de bine fiind că odată cu înaintarea în vârstă, dispare. Referitor la simptome, acestea sunt nasul înfundat, înroșirea ochilor, lăcrimarea, strănutul, tusea, apariția unor pete roșii pe piele, tumefierea feței și, ce e mai grav, poate să apară și senzația de sufocare.

Metode de prevenire

Se știe că una dintre plăcerile copiilor este de a culege floricele în sezonul cald, acțiune care permite particulelor minuscule de polen să se lipească de palme și de hăinuțe. De aceea, trebuie să se spele pe mâini imediat ce se întorc de la joacă și să-și schimbe vestimentația. Un copil alergic ar trebui să fie descurajat de culesul florilor până când polenul dispare. De asemenea, în sezonul alergiilor, înainte de culcare, copilul trebuie să facă măcar în duș în fiecare seară, altfel, polenul ajunge pe suprafața pernei și apoi pe față, provocându-i mâncărimi în zona ochilor și alte simptome caracteristice alergiei în dimineața următoare. Părinții ar trebui să se informeze asupra momentelor-cheie ale circulației polenului în atmosferă (cea mai mare concentrație în aer este dimineața). De aceea, pe cât posibil, nu ar trebui să se aerisească locuința dimineața. Cât privește alimentația, cerealele, legu-mele și fructele seci, peștele, ciuper-cile, ridichile ajută la atenuarea simptomelor alergiilor de primăvară. Când se pune problema tratamentului, cereți ajutorul medicului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5436 secunde