Poșta redacției

307

Articole de la același autor

Cheltuielile cu cardul național de sănătate

"S-a făcut mare tam-tam pe tema cardului național de sănătate și cam atât, după umilele mele cunoștințe. Pot afla dacă subiectul mai este pe rol, cam cât va costa acest card, în cazul în care acesta va ajunge în buzunarele asigura-ților și cine îl plătește, persoana sau statul? Cu mulțumiri, Adina Manea".

v v v

Într-adevăr, distribuția cardurilor naționale este în întârziere, însă, potrivit președintelui Casei Națio-nale de Asigurări de Sănătate, acest proces va fi demarat la întâi august a.c. Cardul se va elibera de către Casa de Asigurări de Sănătate unde figurează ca asigurat titularul, prin sistemul informatic unic integrat al asi-gurărilor sociale de sănătate. Cheltuielile necesare pentru eliberarea documentului vor fi suportate atât de către casa de asigurări de sănătate emitentă, cât și de către asigurat. Din totalul costurilor, asiguratul va suporta contravaloarea cardului, precum și costurile aferente distribuției acestuia, suma estimată fiind de circa doi euro (se va plăti în momentul în care asiguratul va primi cardul, care va fi valabil cinci ani de la data eliberării). Beneficiarii cardului vor fi asigurații cu vârsta de peste 14 ani.

Pensia de urmaș

"Fiul meu primește pensie de urmaș. Vrea să se înscrie la masterat și doresc să aflu dacă mai poate primi în continuare această pensie? Vă mulțumesc pentru amabilitate. Cristina Ion".

v v v

Potrivit Legii nr. 263/2010, copiii au dreptul la pensie de urmaș dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, însă fără a depăși vârsta de 26 de ani.

Contribuția la pensii

"Persoana care are un PFA trebuie să plătească obligatoriu contribuție la pensii pentru ve-niturile obținute? Lori Muscalu".

v v v

Legea obligă persoanele care obțin, în mod exclusiv, un venit brut pe an echivalent cu cel puțin de patru ori câștigul salarial mediu brut. Printre alte categorii care datorează această contribuție se numără și membrii ai unei întreprinderi individuale și fami-liale. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5044 secunde