Poate fi dezmoștenit propriul copil?

46713
12
Poate fi dezmoștenit propriul copil? - 15martiefondprocesdezmostenire-1363361179.jpg
Există părinți care, la supărare, își avertizează copiii că îi vor dezmoșteni. Alții, tot de supărare, trec direct la fapte și lasă averea, prin testament, copilului preferat, convinși că este dreptul lor să dispună cum doresc de propria avere. Cu toate că legislația permite dezmoștenirea chiar și a propriului copil, acest lucru se face numai în anumite situații. Care sunt acestea, aflați din rândurile de mai jos.


De când lumea și pământul, în majoritatea covârșitoare a ca-zurilor în care împărțirea averii, fie și prin testament, s-a făcut în funcție de anumite afinități s-a lăsat cu scandaluri de proporții și procese urâte. Cu toate astea, cazurile în care părinții lasă prin testament averea copilului sau copiilor preferați, din motive personale, continuă să alimenteze conflicte între membrii familiei respective. Totul, din cauză că, și peste voința părinților, copiilor renegați nu li se poate lua dreptul de moștenitori rezervatari. Abia când un copil este considerat, legal, nedemn de a moșteni își pierde în totalitate drepturile de moștenitor, deci și pe cele re-zervatare. În aceste situații se vorbește despre dezmoștenirea propriului copil, dezmoștenire pe care o ia în calcul și un cititor al ziarului nostru, în vârstă de 67 de ani: "Am doi copii, sunt văduv și am făcut un testament ca să nu se certe după moartea mea, dar mai rău am făcut. Băiatul a sărit la mine să mă omoare, nu alta, pe motiv că nu i-am lăsat lui mai multă avere, pe motiv că îmi cumpără medicamentele de care am nevoie. M-a obligat să retrag testamentul de la notar, dar tot nu s-a potolit, mă lovește când își aduce aminte ce i-am făcut. Am și certificat de la medicul legist, am chemat și poliția, sunt pe punctul să-mi pierd un picior de la loviturile lui, iar chestia asta l-a înnebunit și mai tare. Intră peste mine și mă lovește când sunt singur, iar când e și soră-sa, e numai lapte și miere. Nu mai suport bătaia asta de joc și vreau să știu dacă pot să-l dezmoștenesc total! Nu merită niciun ac de la mine, chiar dacă e sânge din sângele meu!" 

v v v

Astfel de episoade fac parte din viață, de aceea legiuitorul a avut în vedere și situații atât de dramatice, legiferând dezmoștenirea totală. Aceasta este posibilă însă numai dacă persoana exclusă de la moștenire a săvârșit, cu in-tenție, infracțiuni împotriva celui care lasă moștenirea. Este vorba despre fapte grave de violență sau fapte care au avut ca urmare moartea victimei ș.a.), fiecare atrag după sine nedemnitatea de a moșteni. Dar cum poate fi demonstrată aceasta pentru ca dezmoștenirea să fie posibilă?

Potrivit consilierului juridic Carmen Gigică, nedemnitatea de drept poate fi constatată la cererea oricărei persoane interesate sau din oficiu, de către instanța de judecată ori de către notarul pu-blic, pe baza hotărârii judecătorești din care rezultă nedemnitatea. În final, persoana declarată nedemnă de a moșteni este exclusă atât de la moștenirea legală, cât și de la cea testamentară, fiind o sanc-țiune dată de către legiuitor tuturor persoanelor care au manifestat o atitudine contrară legii și bunelor moravuri față de defunct.

Alte motive pentru dezmoștenire

Tot nedemnă de a moșteni este considerată și persoana condamnată penal pentru săvârșirea infracțiunii cu intenție de a-l ucide pe cel care lasă moștenirea sau pe o altă persoană care ar avea drepturi succesorale, cel care a încercat, cu rea-credință, să înlăture prin diverse mijloace testamentul defunctului sau l-a împiedicat pe defunct, prin diverse mijloace, să aducă modificări testamentului acestuia.

Dacă, în urma dezmoștenirii, o persoană este înlăturată total de la moștenire, cota ce i s-ar fi cuvenit se atribuie moștenitorilor cu care ar fi venit în concurs.


Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Gheorghe
16 martie 2013
la noi ca la nimeni

Nu inteleg de ce nu pot lasa averea mea cui doresc.In alte tari o poti lasa si cainelui daca asa vrei.Trebuie sa astept sa ma omoare ca sa-l dezmostenesc ?Daca vreu sa dezmostenesc copilul inseamna ca am motive serioase,nici un parinte nu-si dezmosteneste copilul degeaba.

Maria
16 martie 2013
Fara testament

Daca ai copii care-si bat joc de tine,trebuie doar sa te gandesti bine si sa faci act de vanzare-cumparare cu cine vrei tu si gata!

vasile
20 august 2013
dezmostenire

Buna ziua.ash dori sa dezmostenesc fetita definitiv fara a avea dreptul la numic si fara a putea ataca decizia mai tarziu.La inplinirea varstei de 16 ani a fugit definitiv de acasa,abandonandu-si parintii,scoala, domiciliul. Acum a inplinit 18 ani si ambii parinti dorim sa o dezmostenim fara a avea drept la nimic in cazul decesului unuia dintre parinti. ce putem face in acest sens?

vasile
20 august 2013
dezmostenire

Buna ziua.ash dori sa dezmostenesc fetita definitiv fara a avea dreptul la nimic si fara a putea ataca decizia mai tarziu.La inplinirea varstei de 16 ani a fugit definitiv de acasa,abandonandu-si parintii,scoala, domiciliul. Acum a inplinit 18 ani si ambii parinti dorim sa o dezmostenim fara a avea drept la nimic in cazul decesului unuia dintre parinti. ce putem face in acest sens?

Ana
21 august 2013
Dezmostenire

Buna ziua as dori sa stiu daca pot face ceva in cazul in care mama mea a vandut casa bunici fara sa semnez nimic a plecat la tara si eu am ramas pe strazi avand in vedere k am un handicap locomotor si nici un fel de ajutor social.nu am dreptul la jumatate din apartament? Multumesc astept raspuns.

Tofan
12 mai 2014
dezmostenire

daca faci act de vinzare cumparare, est pe drumuri, Maria incearca

Răspuns la: Fara testament
Adăugat de : Maria, 16 martie 2013
Daca ai copii care-si bat joc de tine,trebuie doar sa te gandesti bine si sa faci act de vanzare-cumparare cu cine vrei tu si gata!
sisi
9 iulie 2014
prostie

daca il educai acuma nu aveai probleme

Răspuns la: la noi ca la nimeni
Adăugat de : Gheorghe, 16 martie 2013
Nu inteleg de ce nu pot lasa averea mea cui doresc.In alte tari o poti lasa si cainelui daca asa vrei.Trebuie sa astept sa ma omoare ca sa-l...
sisi
9 iulie 2014
.

nu trebuia sal faci

Răspuns la: la noi ca la nimeni
Adăugat de : Gheorghe, 16 martie 2013
Nu inteleg de ce nu pot lasa averea mea cui doresc.In alte tari o poti lasa si cainelui daca asa vrei.Trebuie sa astept sa ma omoare ca sa-l...
mihaela
30 aprilie 2015
ce sa faci cand copilul te indruma sa faci lucruri la care nici nu te-ai gandit?

Am doi copii majori , cel mic nu doreste nimic de la mine este casatorit are cariera are venituri bune si nu vrea nimic, cel mare nu este casatorit nu a facut cariera...nu stie decat sa isi jigneasca mama, am divortat de tatal lor pentru ca dsca am fi continuat azi nu am fi mai fost, I-am crescut cu ajutorul parintilor mei , avem un apart al parintilor unde in prezent locuiesc fiindca tatal meu a decedat iar mama nu poate locui singura, am lasat baiatul cel mare in apart nostru iar acum eu nu pot nici sa merg sa imi schimb hainele la schimbarea de sezon , ma jigneste , umileste, imi adreseaza cuvinte obscene , mai nou ma loveste , nu stiu cui sa ma adrsez si ce sa fac, am sunat la politie , dar politistul mi-a sugerat sa imi iau frumos progenitura de manuta si sa merg cu el la sectorist...buna idee, dar cum sa urnesti din loc un animal de om de 156 kg si 2, 00 m sa mearga cu tine la politie, cand tu nu te poti intelege cu el in nici intr-un fel? Intrebarea mea este:CUM SA FAC SA IMI DAU COPILUL AFARA DIN CASA? Ma doare sufletul , am mustrari de constiinta si ma inteeb tot timpul cu ce am gresit , dar situatia este pierduta de sub control, mi-a stricat lucrurile din casa , mi-au fost furate lucruri .ma plang aici desi nu stiu daca cineva imi va citi randurile, evident povestea este f lunga si probabil va continua...

george
6 septembrie 2017
dezmostenire

De acord cu Gheorghe

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 16 Martie 2013
Stire din Cetățenești : Calendar
Sâmbătă, 16 Martie 2013
Stire din Cetățenești : Cum… să-ți spionezi bona
Pagina a fost generata in 1.3323 secunde