Pentru sănătatea dumneavoastră

237
"Sunt gravidă în trimestrul al doilea și am probleme cu dantura, e nevoie de radiografie, însă medicul mi-a recomandat să stau departe de stomatolog, pentru că ar avea urmări asupra bebelușului. Dar eu nu mai suport durerile, iar leacurile băbești nu-și mai fac efectul. Ce pot să fac în situația asta?" – Mădălina Ivan.
v v v
Expunerea gravidelor la radiațiile Roentgen pentru efectuarea de radiografii, inclusiv cele dentare, este, practic, interzisă în primul trimestru de sarcină, considerat perioada de organogeneză.
Dacă, totuși, situația o impune, începând cu cel de-al doilea trimestru se pot face radiografii, însă numai dacă se folosește șorțul protector de plumb, al cărui rol este acela de a anihila radiațiile periculoase. "Chiar și așa, este de dorit evitarea expunerii la radiațiile Roentgen a gravidei, iar dacă situația o impune, recomand să se consulte cu medicul ginecolog" -avertizează dr. Ioan Mușat, medic primar medicină dentară.
În schimb, în trimestrul al treilea, timpul de lucru al inerentelor tratamente trebuie să fie cât mai scurt posibil, iar poziția pacientei pe scaunul stomatologic să se schimbe cât mai des, pentru a se înlătura riscul de scădere a tensiunii arteriale.
Chiar dacă este considerată sănătoasă, femeia însărcinată are nevoie de o atenție specială și din partea medicului stomatolog, din cauză că schimbările fiziologice care intervin în această perioadă la nivelul endocrin și al sistemului cardiovascular influențează starea generală de sănătate a gravidei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2976 secunde