Pentru sănătatea dumneavoastră

410
"Aș vrea să știu în ce perioadă a sarcinii este voie să se facă radiografii dentare?" - Mirela, din Constanța.
v v v
Potrivit dr. Ioan Mușat, medic primar medicină dentară (Cabinet medical individual, b-dul Ferdinand nr. 17 b, telefon 0241611611) expunerea gravidelor la radiații Roentgen pentru efectuarea de radiografii, inclusiv cele dentare, este, practic, interzisă în primul trimestru de sarcină, considerat perioada de organogeneză. Dacă, totuși, situația o impune, începând cu cel de-al doilea trimestru se pot face radiografii, folosindu-se șorțul protector de plumb, al cărui rol este acela de a anihila radiațiile periculoase. "Chiar și așa, este de dorit evitarea expunerii la radiațiile Roentgen a gravidei, însă, dacă situația o impune, recomand să se consulte cu medicul ginecolog" - avertizează stomatologul.
Este bine să se știe că femeia însărcinată are nevoie de o atenție specială și din partea medicului stomatolog, din cauză că schimbările fiziologice care intervin în această perioadă la nivelul endocrin și al sistemului cardiovascular influențează starea generală de sănătate a gravidei.
Drept urmare, specialistul apreciază că tratamentul stomatologic general, privit prin prisma modificărilor emoționale și fizice va trebui făcut astfel încât stresul presupus de aceste intervenții să fie cât mai redus: "Deși tendința generală este să se ferească de stomatolog, gravidele trebuie să aibă în vedere că un tratament stomatologic de prevenire are scopul de a menține o igienă orală corectă. În acest sens, este bine să aibă în vedere controlul periodic al plăcii dentare, reducerea inflamațiilor gingivale, suplimentarea cu fluor a apei potabile mai ales în ultimele două trimestre de sarcină".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 12 Martie 2010
Stire din Cetățenești : Ștrudel cu pere și cremă
Vineri, 12 Martie 2010
Stire din Cetățenești : Fotografii de la cititori
Joi, 11 Martie 2010
Stire din Cetățenești : Omletă de cartofi
Joi, 11 Martie 2010
Stire din Cetățenești : Fotografii de la cititori
Pagina a fost generata in 2.9864 secunde