"Penalizarea la pensia anticipată parțială, pe ochi frumoși?"

7310
3
Cu titlu de noutate absolută, Legea Pensiilor dă posibilitatea pensionării anticipate parțiale fără penalizare pentru anumite categorii de persoane. Gabriela Goschin, director executiv al Casei Județene de Pensii, atrage însă atenția că nu este vorba despre o penalizare negociabilă sau… pe ochi frumoși, ci strict de respectarea unei dispoziții legale care arată că persoana în cauză se află într-o situație de excepție.

Primele informații pe care le primește de la Casa de Pensii o persoană care îndeplinește condițiile cerute de lege pentru pensionarea anticipată parțială se referă la interdicția cumulării acestei pensii cu venituri obținute din calitatea de asigurat obligatoriu al siste-mului unitar de pensii publice, dar și la faptul că viitoarea pensie va fi penalizată cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare. În funcție de situație, penalizarea poate ajunge până la maximum 45 la sută din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă. Din cauza lipsei de informații sau a inter-pretării eronate a celor pe care le primesc din tot felul de surse, persoane care deja beneficiază de pensie anticipată parțială ajung să se simtă nedreptățite, arătând cu degetul spre cei care, în viziunea lor, "le-au greșit dosarele". Este posibil ca astfel de confuzii să se nască și din cauza modificărilor substanțiale aduse de noua lege a pensiilor la capitolul pensionare anticipată: "Toată lumea știe că în Românica noastră, multe lucruri ți le rezolvi pe ochi frumoși, dar nu mă așteptam ca și la pensionare să se facă diferențe între oameni. Poate că nu știu eu legile, dar cum explică oamenii ăștia că la unii se taie din pensia anticipată, iar la alții, nu. Eu am un cumnat care stă în Baia Mare, s-a pensionat anticipat și nu a fost câtuși de puțin penalizat. Și penalizarea la pensia anticipată e pe ochi frumoși? Vă rog din suflet să mă lămuriți înainte să dau în judecată Casa de Pensii. Vă mulțumesc, Valeria Dora".

Situații excepționale

Cum dreptul de pensionare anticipată este extrem de important, pentru înlăturarea confuziilor datorate lipsei de informare, Gabriela Goschin a confirmat că pentru prima dată este stipulată în legislație și posibilitatea pensionării anticipate parțiale cu reducerea vârstei standard cu doi ani, fără penalizarea prevăzută de lege. Acest lucru este posibil însă numai pentru persoanele care au muncit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copșa Mică și Zlatna. Așadar, vorbim numai de situații excepționale, așa cum sunt prevăzute de lege, pe care nimeni nu le poate negocia, ca să fie lucrurile clare.

Alte excepții


Menționăm, de asemenea, că legea interzice cumulul pensiei anticipate parțiale cu venituri obținute în calitatea de asigurat obligatoriu al sistemului unitar de pensii publice. Cum la noi întotdeauna există și excepții, în acest caz, excepția o reprezintă consilierii locali și consilierii județeni, care pot cumula pensia anticipată cu veniturile obținute din această calitate. Cât privește procentele de penalizare, într-adevăr, legislația anterioară prevedea procente diferențiate, cuprinse între 0,5% și 0,50% (față de 0,75 la sută pentru fiecare lună de anticipare din actuala lege), iar penalizarea maximă ajungea la 30% (față de 45 la sută, cât impune legislația în vigoare). Și nu în ultimul rând, cei pensionați anticipat trebuie să știe că penalizarea încetează în momentul în care îndeplinesc condițiile pensionării pentru limită de vârstă. Cât privește trecerea de la o pensie la alta, în prezent, aceasta se face din oficiu, spre deosebire de legislația anterioară, care condiționa trecerea de depunerea unei cereri de către pensionar.


Comentează știrea

DERVIS GEMHUR
1 decembrie 2012
pensie anticipata partial

am 39 ani vechjme din care 10 in grupa 2 sunt nascut in 1952 noiembrie pot sa stiu la pensie anticipata partial ce penalitati voi avea?

angela lazar
23 februarie 2013
pensie anticipata

am 51 ani o vechime de 26 ani pot iesi la pensie anticipata

erica b
2 martie 2013
pensie anticipata

sunt nascuta in 58 am o vechime in munca de 35 ani sunt somer si as vrea sa stiu cand pot iesi la pensie anticipata si cu cat voi fi penalizata?

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6176 secunde