Medicul de gardă

"Papagalul îmi poate îmbolnăvi copilul?"

626

Articole de la același autor

"Fetița mea are nouă luni, avem un papagal în casă, e înnebunită după el, îl caută tot timpul cu ochișorii. I-am povestit medicului de familie cât de mult iubește copilul animalele și mi-a spus că e prea mică să stea în preajma unui papagal. Riscă să se îmbolnă-vească. Era prea multă lume la consultație și mi-a spus că o să-mi dea altădată mai multe explicații. M-am gândit că medicul de gardă de la "Cuget Liber" mă poate ajuta, m-a pus pe gânduri situația. Vă mulțumesc!" (Letiția Pascu).

Da, așa este, stimată doamnă Pascu, prezența unui peruș în casă reprezintă un pericol pentru să-nătatea omului, însă medicul primar pediatru Anca Sima, din cadrul Clinicii Homeomed, ne-a explicat că acest pericol există numai în situația în care pasărea este bolnavă de ornitoză, o boală cunoscută ca "febra papagalilor", cu evoluție foarte gravă, adesea mortală pentru papagali. Transmiterea bacteriei se face prin secrețiile și materiile fecale eliminate de păsările infestate.

Simptomele la oameni

Atunci când omul este conta-minat de boala papagalului, simpto-mele apar brusc și se manifestă prin cefalee, febră, frisoane, dureri musculare, astenie accentuată, boala evoluând apoi cu tuse iritativă și sâcâitoare, junghiuri pulmonare, simptome bronșice, în general, semne asemănătoare cu cele ale gripei. Dr. Anca Sima atrage atenția că lucrurile se complică din cauză că la om, boala apare după o perioadă de incubație de opt-zece luni și se tratează foarte greu. Totuși, pentru a preveni apariția ornitozei, este nevoie de respectarea foarte strictă a regulilor de igienă, iar atunci când apare afec-țiunea, pasărea trebuie să fie nea-părat izolată.

Simptomele bolii la papagali

Potrivit medicului veterinar Gheorghiță Mureșanu, la papagali, simptomele ornitozei sunt variate, uneori nespecifice, cel mai adesea de ordin respirator: strănut, scurgeri purulente din nări, conjunctivită, penaj zbârlit, pierdere în greutate, diaree, stare apatică.

Problema e că uneori boala poate evolua fără semne evidente și, normal, atunci este pericolul mai mare pentru cei din preajmă. Iubitorii de animale, de regulă, sunt pregătiți sufletește că există anumite momente când trebuie să ia decizia, ce-i drept, dureroasă, de a se despărți de ele.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 19 Mai 2012
Stire din Cetățenești : Amigdalită sau scarlatină?
Pagina a fost generata in 0.4282 secunde