Pentru sănătatea dumneavoastră

Păduchii apar mai frecvent la fete

3949
"Am o fetiță, elevă, care mi-a venit acasă cu păduchi în păr. Am încercat să-i curăț eu, dar n-am reușit complet. Dacă era băiețel, o rădeam în cap. Așa, ce pot să fac? Deși sunt cu ochii pe curățenie, nu înțeleg ce s-a întâmplat?" - S. B.
v v v
Infestarea cu păduchi este destul de răspândită. Medicul primar Emil Bianu atrage atenția că păduchii pot transmite boli foarte grave (cum ar fi tifosul, febra recurentă), sunt supărători prin prezență și prurit. În afara corpului uman, păduchii mor după două zile. Femela depune ouă aproape de rădăcina firului de păr. Aceste ouă seamănă cu mătreața și sunt lipite de firul de păr cu o substanță insolubilă în apă. De aceea, ouăle sunt greu de îndepărtat. Din ele se formează, în șase-zece zile păduchi adulți, care pot trăi pe om în jur de 30 de zile.
Păduchii de cap (Pediculus humanis capitis) afectează mai ales copiii de la grădinițe, școli, indiferent de statutul socio-economic și apar mai frecvent la fete, indiferent de lungimea firului de păr sau de gradul de igienă. Se transmit în principal prin contact (cu părul, perna, pătura, pălăria celui infestat! Contactul cu pieptenele sau lenjeria de pat este mai puțin important în transmiterea parazitului, acesta murind dacă nu este pe om mai mult de două zile. Se găsesc în spatele urechilor sau aproape de gât (totuși sunt greu vizibili). Ouăle arată ca niște scoici albicioase (sunt pe firul de păr în apropierea pielii).

Ce măsuri trebuie luate în astfel de cazuri?
Verificați toți membrii familiei, spălați lenjeria și hainele cu apă fierbinte. Ce nu se poate spăla trebuie păstrat în pungi de plastic timp de două săptămâni. Dezinfectați pieptenele și periile cu apă fierbinte și alcool (țineți-le mai mult de cinci minute în apă foarte fierbinte). Aspirați locurile folosite de copii și aruncați sacul cu murdărie. Nu folosiți petrol/gaz (există pericolul de arsuri!).
Nu are rost rasul în cap! Există în farmacii destule soluții și spray-uri împotriva păduchilor.
La o utilizare corectă (conformă cu instrucțiunile din ambalaj) administrarea lor nu prezintă riscuri și este destul de comodă; repetați tratamentul după șapte - zece zile. Dacă apar reacții alergice la medicamentele utilizate sau nu sunt semne de îmbunătățire după tratament, cel mai indicat este să contactați medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 22 Februarie 2010
Stire din Cetățenești : Pentru sănătatea dumneavoastră
Luni, 22 Februarie 2010
Stire din Cetățenești : Chifteluțe cu morcovi
Pagina a fost generata in 7.9126 secunde