MENIUL ZILEI

388
Midii pane

Gustare excelentă  mai ales vara, alături de un pahar de bere sau vin alb rece, midiile pané se întâlnesc în majoritatea bucătăriilor sud-europene cu deschidere la mare și nu numai. Simplu de preparat, se servesc neprotocolar, de cele mai multe ori pe o bucată de hârtie cerată sau pe un pat de salată verde. Ingrediente: 1 kilogram de midii fără cochilie, o ceașcă de făină, jumătate ceașcă de mălai, o cană de ulei (pentru prăjire), sare, piper. Preparare: Spălați și ștergeți bine midiile cu un șervet curat. Amestecați făina cu mălaiul, o linguriță de sare și 1/2 linguriță de piper măcinat. Treceți midiile prin amestecul de făină. Scuturați excesul. Încingeți uleiul. Prăjiți midiile până se rumenesc frumos, galben-auriu, la suprafață (aprox. 4-5 minute). Scoateți midiile pe un șervet de hârtie pentru a scăpa de excesul de grăsime. Midiile pané se servesc imediat, cu lămâie, maioneză, maioneză cu usturoi, etc. Pentru o prezentare deosebită, puteți înșira câte 5-6 midii pe frigărui de lemn (înmuiate 30 de minute în apă) și să le preparați ca atare.

Pui la grătar în stil thailandez

Cine a avut norocul să-și petreacă măcăr o vacanță pe plajele thailandeze a avut ocazia să guste o pulpă de pui marinată cu mirodenii locale (pe bază de curry roșu) și friptă pe jar de cărbune. Dulce-picantă, discret aromată, carnea de pui friptă astfel se topește în gură. Localnicii folosesc pentru frigerea ei un băț de lemn despicat în două pe lungime, în care prind carnea. Ulterior o servesc cu tot cu acest suport ingenios, care face mâncatul pe plajă sau pe stradă mult mai ușor. Prezenta rețetă se poate găti pe grătar sau în cuptor (30-40 de minute la 190 de grade). Ingrediente: 2 pulpe sau 6 ciocănele de pui, 2 linguri pastă de curry roșu, 4 linguri oțet, 2 linguri  de zahăr, 3 linguri sos de soia, 3 linguri sos de pește, o lingură usturoi tocat, o lingură lemon grass tocat, 2 ardei iuți (roșii) tocați, piper. Preparare: Carnea se pui se crestează în unu sau două locuri pe fiecare parte. Pasta de curry roșu se amestecă bine cu sosul de soia, sosul de pește, oțetul, zahărul, lemon grass, ardei iute, usturoi și piper.Turnați marinata formată peste carnea de pui. Amestecați bine și introduceți la rece pentru două ore. Frigeți carnea pe grătar sau la cuptor până se pătrunde. Carnea se servește cu garnitură de paste, orez și/sau salate picante cum e cea de papaya.

Tiramisu la pahar

O rețetă internațională pornind de la clasicul italian. O variațiune pe marginea unui tiramisu clasic, acest desert este spectaculos în special pentru momentele în care aveți musafiri pentru că este ușor și elegant de servit în cupe mari. Porții: 4Timp de preparare: 40 de minute (plus 2 ore la rece). Ingrediente: 250 grame mascarpone, 400 grame frișcă bătută, 3 gălbenușuri, 100 grame de zahăr, 250 ml espresso tare, brandy, 18-20 pișcoturi, 50 grame cacao sau 4 linguri ciocolată rasă. Preparare: Faceți cafeaua și lăsați-o să se răcească. Adăugați lichiorul. Bateți frișca. Bateți gălbenușurile cu zahărul până când zahărul se topește. Amestecați gălbenușurile cu mascarpone. Amestecați crema de mascarpone cu frișca.Rupeți pișcoturile în bucăți potrivite pentru paharele de servire.Treceți pișcoturile o secundă prin cafeaua amestecată cu lichior. Așezați în straturi pișcoturile cu crema. Finisați cu pudră de cacao sau cu o lingură de ciocolată rasă. Introduceți la rece minim două ore înainte de servire. Tiramisu la pahar se servește ca atare, cu lingurițe cu coadă lungă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.6208 secunde