Meniul zilei

28209
Pui cu sos de vin și struguri

Cheia rețetei este sosul neașteptat, preparat cu vin și pesto, combinație tipic mediteraneană. Adaosul de struguri dă rețetei o notă proaspătă și fructată, care merge bine cu un vin roșu sec, ale cărui gust și aromă au nuanțe de fructe. Ingrediente: 3 linguri de ulei de măsline, 4 ciocănele de pui cu os, fără piele, o ceapă roșie, tăiată feliuțe, o lingură de pesto roșu, 2 căței de usturoi, tocați, 150 ml vin roșu, sec, 150 ml fond de pui, două foi de dafin, sare, piper, 70 g boabe de struguri roșii, 12 frunze de busuioc, tăiate, frunze proaspete de busuioc pentru servit, orez fiert, pentru servit salată de crudități, pentru servit. Mod de preparare: Se încing două linguri de ulei într-o cratiță mare. Se sărează și se piperează ciocănelele de pui, apoi se prăjesc ciocănelele la foc mediu-iute, timp de cinci minute, întorcându-le ocazional până ce se rumenesc uniform. Se scot din cratiță și se pun deoparte, pe o farfurie caldă. Se adaugă în cratiță restul de ulei și se încinge. Se micșorează flacăra și se adaugă ceapă și sosul pesto. Se sărează și se călește ceapa trei minute, până ce s-a înmuiat. Se adaugă usturoi, se amestecă și se continuă un minut. Se adaugă vinul, fondul și foile de dafin și se dă mixtura în clocot. Se readuc ciocănelele în cratiță. Se micșorează flacăra, se acoperă cratița și se fierb ciocănelele molcom timp de 20 de minute, până ce sunt fragede. Între timp se taie boabele de struguri în jumătate și se curăță de semințe. Se adaugă în cratiță împreună cu busuiocul și se gătesc două minute, până se încing. Se servesc imediat ciocănelele, stropite din belșug cu sos și ornate cu frunze de busuioc, alături de orez fiert și salată de crudități.

Prăjitură pralinată

Ingrediente: 3 albușuri, o lingură făină, puțină sare, o linguriță praf de copt, un plic zahăr vanilat, 200 gr nucă, 150 ml frișcă lichidă îndulcită,

100 gr smântână,150 gr zahăr. Mod de preparare: Se mixează albușurile spumă cu un praf de sare. Când au căpătat consistență începem să adăugam 100 grame de zahăr treptat, mixând până la diluarea completă. Prăjim ușor nuca, o lăsăm să se răcească , apoi o măcinăm. Oprim o sută de grame pentru încorporat în frișcă, iar o sut[ de grame le amestecăm cu făina și praful de copt, apoi le adăugăm peste albușuri. Amestecăm ușor, încorporând-o perfect. Preîncălzim cuptorul. Ungem o tavă cu puțin unt (sau punem hârtie pentru copt) și cu ajutorul unei linguri punem grămăjoare distanțate cu diametrul de cinci centimetri. Băgăm tava la cuptor și lăsăm la foc iute cinci minute, apoi micșorăm flacăra și coacem timp de 16-20 minute. Aveți grijă să nu le ardeți. Când le scoateți din tavă sunt molicele, dar se întăresc imediat. Lăsăm la răcit. Caramelizăm într-un vas cele 50 grame de zahăr rămase. Adăugăm nuca măcinată (cele 100 grame rămase) și omogenizăm. Răsturnăm în strat subțire pe hârtie de copt. Când se răcește, se desprinde cu vârful unui cuțit și se râșnește fin. Dacă nu aveți râșniță o bateți într-o pungă cu ciocanul de carne. Puteți opri câteva bucăți pentru decor. Apoi se mixează frișca împreună cu smântâna, până se întărește ușor, apoi se adaugă treptat nuca caramelizată măcinată și se mixează până se întărește bine. Se asamblează lipind cu cremă câte patru bucăți de bezea, apoi îmbrăcând totul în frișca rămasă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 15 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Cum răsfățați papagalii iarna
Pagina a fost generata in 3.4123 secunde