Medicul de gardă

Măsurarea colesterolului, necesară la orice vârstă?

220
Măsurarea colesterolului, necesară la orice vârstă? - medicmasurarecolest-1403882244.jpg

Articole de la același autor

Doamnă Silvia Trandaș, pornind de la faptul că un nivel mărit de colesterol nu produce simptome, nici nu dă dureri de cap sau alte neplăceri, potrivit dr. Iuliana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center, s-a ajuns la concluzia că peste vârsta de 20 de ani, ar fi bine ca fiecare să-și măsoare colesterolul. Practic, este vorba despre o simplă analiză de sânge, cu precizarea că trebuie măsurat atât nivelul colesterolului total, cât și colesterolul rău și colesterolul bun, dar și trigliceridele. Evident, la vârste atât de tinere, analiza poate fi repetată la 5 ani, dacă nu există deja probleme.

Repetarea analizelor

Însă, această analiză trebuie repetată an de an sau la recomandarea medicului, dacă persoana în cauză este predispusă la hipercolesterolemie. De asemenea, nivelul colesterolului trebuie măsurat periodic și de către cei care se știu că au niveluri crescute de colesterol (peste 200 mg%), de către persoanele cu o greutate corporală peste limitele vârstei și ale sexului, cele care nu fac sport și sunt sedentare, de persoanele care mănâncă multe grăsimi și puține legume și fructe, de bărbații trecuți de 55 de ani și de femeile aflate la postmenopauză.

Iar această listă poate continua cu bolnavii de diabet, de hipertensiune arterială, de pacienții cu afecțiuni cardiace, cerebro-vasculare sau care au în familie părinți sau bunici cu risc mărit de boli cardiovasculare sau cu probleme de producere și eliminare a colesterolului din sânge (hipercolesterolemie familială). Așadar, faptul că un colesterol peste limitele normale nu ne face să ne simțim rău nu constituie un motiv de a ocoli această analiză atât de importantă pentru starea generală de sănătate. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 12 Martie 2014
Stire din Sănătate : "Colesterolul bun", un mit?
Pagina a fost generata in 2.2243 secunde