"Mama a îngropat-o din banii ei și statul să-i ia averea?"

887
În lipsa unor moștenitori legali sau testamentari și a soțului supraviețuitor, bunurile lăsate de defunct devin vacante și trec în proprietatea statului.
Există și oameni care ajung la bătrânețe și nu au pe nimeni din categoria rudelor cu drept de a le moșteni averea. Totuși, pare greu de crezut că de-a lungul vieții, aceste persoane nu s-au atașat de nimeni, nu au avut sentimente de prietenie față de cineva sau că nu le-a păsat cine le va da un pahar cu apă la bătrânețe sau se vor ocupa de înmormântarea lor etc. Dacă defunctul fără moștenitori legali nu s-a ocupat în timpul vieții să facă un testament în favoarea cui a considerat el de cuviință, atunci întreaga lui avere va intra în patrimoniul statului, nicidecum a acelor persoane care l-au ajutat mult de-a lungul vieții și i-au fost aproape în cele mai dificile momente.
Asupra unei asemenea situații a dorit să atragă atenția și cititoarea noastră, Constanța Turcu (39 ani): "Mama este o femeie sufletistă și nu pot să spun că ea s-a gândit la banii altuia vreodată. Totuși, este vorba despre o situație mai deosebită. A avut o prietenă de care a fost foarte apropiată. Practic, erau ca două surori. Problema e că această prietenă a mamei a murit pe neașteptate, a făcut un accident vascular, avea ea probleme cu inima, e adevărat, urma tratament, dar nimeni nu se aștepta să moară așa brusc. Mama a fost mereu lângă ea pentru că avea o vedere foarte slabă, dar îi era frică să se opereze. Practic, o îngrijea ca pe un copil. Și de față cu mine și alte vecine spunea că o să-i lase mamei toată averea, era tare mulțumită de ea, voia să-i facă testament. Însă a murit brusc, la numai 67 de ani, acum cinci luni, n-a mai apucat să facă testament. Problema e că nu are niciun fel de rude și nici măritată n-a fost. Mama a fost la un notar pentru moștenire, însă i s-a spus că dacă nu există testament, averea trece la stat. Cum vine asta? Mama a îngrijit-o atâția ani, a îngropat-o din banii ei, i-a făcut toate pomenile din banii ei și o să-i facă în continuare, că n-o lasă sufletul, vede de mormânt, și statul să-i ia averea? Ce se mai poate face în cazul ăsta?".

Drepturile statului
Referitor la drepturile statului asupra moștenirii rămase vacante, consilierul juridic Carmen Gigică face precizarea că în lipsa unor moștenitori legali sau testamentari, precum și în lipsa soțului supraviețuitor, bunurile lăsate de defunct devin vacante și trec în proprietatea statului.
Dacă certificatul de vacanță succesorală nu s-a eliberat, constatarea existenței succesiunii vacante și a componențelor acesteia se poate face, la cererea organui fiscal de pe raza de domiciliu, de către instanța de judecată, prin hotărâre judecătorească pronunțată în contradictoriu cu părțile interesate.
Atenție, însă! Certificatul de vacanță al moștenirii poate să fie contestat de persoane care reclamă calitatea de moștenitor sau care vin la moștenire cu pretenții, aceasta putându-se face numai prin justiție, unde există posibilitatea administării de probe, prin martori și înscrisuri, în funcție de caz. Așadar, stimată doamnă Turcu, ar fi bine ca mama să angajeze un avocat, pentru a demara în justiție această acțiune.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5003 secunde