Când va vedea primăria

Maidanul cu gunoaie din mijlocul Constanței?

940
5
Deși pare greu de crezut, un teren de pe domeniul public de circa 4.000 de metri pătrați din Inel II, fost stadion pe vremea comuniștilor, este de peste 20 de ani o imensă rampă de gunoi, dar și un veritabil rai al infractorilor, protejați de înălțimea bălăriilor. Sătui de indiferența Primăriei față de mediul infect în care sunt obligați să trăiască, oamenii își strigă disperarea și-i cer

să curețe și să amenajeze de urgență zona.

Locatarii celor 15 blocuri de pe strada Solidarității, plus reprezentanții spațiilor comerciale din zonă, au ajuns la capătul suportabilității. Cu toate că și ei sunt plătitori de taxe și impozite, nu înțeleg cum este posibilă atâta nepăsare din partea Primăriei față de o situație de o asemenea gravitate. Fără a fi nostalgici ai comunismului, cei care au apucat acele vremuri își aduc aminte că înainte de 1989, pe locul astăzi cloacă era amenajat un stadion de fotbal, împrejmuit cu garduri din metal, cu gazon și tot dichisul. În furia demolării ce a cuprins întreaga țară imediat după Revoluție, tot ce reprezenta o bucată de material de pe care se puteau câștiga bani a fost furat. N-a trecut mult și fostul stadion a devenit ghenă de gunoi în aer liber, în care, zilnic, aterizează tot felul de mizerii, peturi strivite, ambalaje de tot felul, cadavre de animale etc. etc. Mai mult, oameni fără căpătâi și-au încropit… garsoniere în aer liber, "mobilate" cu fotolii, canapele etc., ale căror proprietari n-au avut nicio jenă să îngroașă pătura de mizerie cu lucrurile de care s-au debarasat.

Locatarii, ale căror priviri par condamnate să suporte sordida panoramă, au făcut nenumărate apeluri către Primărie, în speranța că pe locul cu pricina se va amenaja un parc, cu locuri de joacă pentru copii și alte utilități moderne, așa cum consideră că merită. Din păcate, din 1989 și până în prezent, locul devine mai mizer de la o zi la alta, amintind de un sat părăsit din lumea a treia, o altă rană deschisă de pe obrazul unui oraș turistic precum Constanța. De asemenea, oamenii se plâng că trăiesc cu teamă din cauza persoanelor dubioase care s-au aciuat în zonă, protejate de bălăriile "cât casa, plus că-și fac nevoile fiziologice prin bălării, e un miros pestilențial imposibil de suportat!".

Ghenele de gunoi, un lux

"Colac peste pupăză, pentru cele 15 blocuri există doar șase containere de gunoi. Plus că avem în zonă o grămadă de spații comer-ciale, câteva farmacii, o cârciumă… Unde să intre atâta gunoi? Normal că persoane certate cu munca și tot felul de dubioși să răscolească tot timpul prin gunoaie… O să ne înghită gunoaiele! Primăria trebuie să rezolve urgent, e și o problemă de mediu. Plus că țiganii și-au făcut tot… confortul aici din fotolii și canapele aruncate, răscolesc prin gunoaie, doar au suficient material! Mai rău e că au și copii foarte mici, pe care-i chinuiesc. Când a plouat ultima dată, un bebeluș care era ținut în brațe de mama lui, acoperită cu un sac în cap, a plâns toată noaptea. Îi ru-găm pe cei de la Protecția Copilului să mai descindă pe aici împreună cu poliția, poate că-i sperie! Ziua n-ai să vezi picior de polițist pe-aici. Plus că țiganii s-au mai șmecherit, noaptea vin pe rând…", ne-a spus, extrem de indignată, o locatară din zonă, care consideră că pentru salubrizarea zonei nu sunt suficiente acțiuni palide din partea Primăriei, ci unele serioase, care să ducă la asanarea acestui focar de infecție. Mai mult, oamenii atrag atenția autorităților locale că nu mai au nici resurse psihice pentru a suporta jalnica panoramă de care au parte zi de zi și așteaptă o intervenție în forță.


Comentează știrea

asdm
18 august 2012
antena 1

fara nicio treaba cu subiectul ..............de ce antena 1 nu mai emite teletextul .......................?..............fmm ori rds ori antena 1

Ionel
18 august 2012
Romania

este tara guvernata de drepturile rromului,nu ale omului!Poti sa le zici ceva?Nu,imediat sar ONG-urile care le iau apararea!

geo
21 august 2012
parul

pai prostii sunteti voi cei din blocuri, ia datile foc la cascarabete, puneti parul pe ei, asa cum au mai facut romanii cu tiganii prin diverse locatii, vezi Bulgaria acum 2 luni, si o sa fie si curat si liniste

Sandina Vasile
27 august 2012
maidanul cu gunoaie

Nu s-ar putea spune ca pubelele sunt insuficiente caci firma de salubritate le goleste in fiecare zi la ora fixa dimineata intr-un vacarm care se aude de la citeva sute de metri. Ii depling pe cei care au ferestrele la 20m de spatiul respectiv. Poate ca ar trebui reconceput sistemul, oricum dezinfectat sau macar spalat spatiul pe timp de vara caci este o sursa de infectie citiva metri imprejur. Ar fi util sa fie prevazute si doua conteinere pentru resturi de zidarie, sau volum mare de deseuri ( crengi, etc). In ceea ce priveste populatia aciuata, as zice ca sunt printre ecologizatori, caci oamenii nu folosesc pubelele pentru plastic si hirtie, preferind sa arunce si ceea ce este recuperabil in spatiul pentru gunoi. Eu stau la et 4 si vad ca acei oameni string zilnic un volum imens de peturi. Nu stim daca terenul este al cuiva, oricum ar fi putut fi amenajat aici un miniparc, cu terenuri de joaca pentru copii, cu terenuri de tenis sau masute de ping-pong.

Sandina Vasile
27 august 2012
maidanul cu gunoaie

As putea adauga totusi si citeva fotografii care sa demonstreze si ca unora dintre locatari le pasa prea putin de mizeria de la doi pasi sub geamul lor, si care rivalizeaza cu ceea ce vedem pe maidan. E cam o treime din spatiul inconjurator. O parte e spatiu public, ca si maidanul, care este totusi curatat din cind in cind cu eforturi mari. O alta problema: masinile bune de dus la cimitir, care ocupa trotuare sau spatii care ar putea fi verzi, si sub care uneori a crescut chiar si iarba. Nu avem legislatie pentru aceasta situatie ?

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 18 August 2012
Stire din Cetățenești : Cum afectează fumatul viața sexuală
Pagina a fost generata in 2.1914 secunde