Lifturile vechi din blocurile "comuniste" dau palpitații locatarilor

1283
1
Lifturile vechi din blocurile
Majoritatea lifturilor din blocurile constănțene sunt veterane de vârstă, unele depășind jumătate de secol. Cum ascensoarele de ultimă generație sunt foarte scumpe (între 24.000 și 28.000 de euro fără TVA), singura soluție rămâne întreținerea

sau modernizarea celor existente, fie și pe bucăți.


În blocurile cu multe niveluri, liftul este piesa decisivă îndeosebi pentru locatarii de la etajele superioare, dar și pentru persoanele în vârstă sau cu probleme de sănătate. În Constanța, în majori-tatea blocurilor ascensoarele sunt pur și simplu hârburi, provocând în repetate rânduri emoții severe locatarilor, care se trezesc aban-donați între etaje sau chiar mai rău.

Distracție pentru șmecheri

"Stau în Tomis III, avem un hârb de lift, dar și în condițiile astea, mulți șmecheri le găuresc, le zgârie, scuipă semințe, lasă mucuri de țigară, desenează toate tâmpeniile, sparg oglinzile, umblă la uși, o fac pe inginerii. Jegurile astea trebuie schimbate, dar am auzit că sunt foarte scumpe!" (Svetlana Ianoș). "De ani de zile, blocul nostru e un veșnic șantier, se fac renovări pe linie. Iar liftul e nevoit… să transporte moloz, tot felul de materiale, ca să nu vorbesc de mobilă. Ne e frică la cât de uzat e, ne tot blocăm... Costă mult un lift nou?" (Denisa Fulga).

Costuri descurajante

Asociațiile și-ar dori să achiziționeze lifturi de ultimă ge-nerație, numai că prețurile ridicate le descurajează. Potrivit unei firme de profil din Brașov, un ascensor modern costă între 24.000 și 28.000 de euro, plus TVA, în funcție de pretențiile solicitantului, dar și de numărul de etaje, de stații, de capacitate, de gradul de automatizare (cu comandă și cu oprire între stații la comanda solicitată pe parcurs, cu afișare electronică), de confortul cabinei etc. Marcel Dragu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Constanța ne-a povestit că din cauza deselor avarii, la nivelul asociației din care face parte a existat intenția schimbării celor două cabine, însă prețurile i-au descurajat din start. Ca un bun cunoscător al acestor probleme și având în vedere potența financiară a majorității locatarilor, ne-a explicat însă că asociațiile cu lifturi depășite pot cere firmelor de profil numai înlocuirea tabloului de comandă, a pereților, a roților, a cablurilor, a carcasei etc., costurile în acest caz fiind mai suportabile.

Asociațiile, obligate să întrețină lifturile

Potrivit președintelui UAP, fie-care asociație de proprietari este obligată să aibă în derulare un contract cu o firmă de service, pe care o plătește lunar, indiferent dacă intervine sau nu. Dacă apar probleme, se dă un telefon, iar cineva se deplasează la fața locului pentru a remedia. Taxa fixă de service este undeva în jurul sumei de 145 de lei pe lună pentru un lift. În plus, intervine și ISCIR, care, în baza unor planificări, obligă firmele de service să facă veri-ficări metrologice periodice la ascensoare. În Constanța, există nouă firme autorizate de întreținere a ascensoarelor, iar în Medgidia și Neptun, câte una. Starea de funcționare a lifturilor este esen-țială pentru viața locatarilor, de aceea subiectul este extrem de serios.

Incidentele, la ordinea zilei!

Din fericire, la Constanța, nu prea s-au înregistrat accidente majore, însă incidentele se țin lanț. Așa cum sunt, cu piese depășite, uneori incompatibile, lifturile rămân o problemă periculoasă a blocurilor: cel mai des incident este oprirea între etaje, apoi deschiderea ușilor când nu trebuie etc. Având în vedere că toate lifturile vechi au motoarele și automatizarea electronică într-o casă a liftului, montată deasupra ultimului etaj, Marcel Dragu atrage atenția că acolo nu trebuie să intre decât firma care întreține, să nu se depoziteze materiale, fiind o sursă frecventă de incendii. Folosește acest prilej pentru a recomanda asociațiilor să-și cumpere cel puțin în acea zonă extinctoare cu spumă sau zăpadă carbonică, zona să fie controlată, închisă cu lacăt, iar cheile predate cui trebuie, căci răufăcătorii nu duc lipsă de idei.


Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole pe aceeași temă

Marţi, 11 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Scandal monstru în bloc, de ani de zile
Pagina a fost generata in 0.2607 secunde