Lifturile din majoritatea blocurilor constănțene - hârburi comuniste

1405
Lifturile din majoritatea blocurilor constănțene - hârburi comuniste - a826e7e3851f04b576471ad4450abc4d.jpg

Articole de la același autor

Cele mai multe lifturi sunt depășite, unele având chiar și peste 50 de ani. Doar întreținerea atentă le mai poate prelungi viața. Un ascensor la standardele actuale costă între 6000 și 9000 Euro.

"Liftul este pentru mine un mijloc indispensabil de a ajunge la etajul opt al blocului în care locuiesc de pe vremea comunismului. Nu vreau să-l supăr pe administratorul blocului, e un om de treabă, a făcut multe pentru noi, dar trebuie să fie mai aspru cu cei care-și bat joc de lift. Zilele trecute, când m-am întors de la doctor, liftul era stricat și era să fac infarct până la apartamentul meu. Cred că trebuie să angajăm un paznic să ne păzească liftul!" (Andrei S., 64 ani, din Constanța). "La noi în bloc, cei care stau până la etajul doi nu dau doi bani pe lift. Nici măcar nu vor să plătească întreținerea pentru el. Din cauza asta, nu mai vine firma să-l repare, iar noi urcăm șapte etaje pe scări. Administratorul se face că plouă !" (Mariana Tudor, 59 ani, din Constanța). "Nu înțeleg ce satisfacție au cei care lasă tot felul de suveniruri obscene pe pereții lifturilor? După ce că sunt de-o vârstă cu Ceaușescu, unii își permit să-și bată joc de ele!" (Lili A., 43 ani, din Constanța). "M-am deblocat singur din lift de nu știu câte ori. Ca să nu ajungem striviți de tocurile ușii, aș vrea să știu cât costă un lift ca lumea" (Marin Lucian, 46 ani, din Constanța.
v v v
În Constanța există nouă firme autorizate de întreținere a ascensoarelor, iar în Medgidia și Neptun, câte una. "Nici ei nu sunt în stare să facă absolut tot ce trebuie, dar nici noi, locatarii, nu ne omorâm îngrijind lifturile. Și cum cele mai… tinere au peste 20 de ani (unele chiar peste 40 - 50 ani!), vă închipuiți ce bucurie pe capul nostru!" – ne-a spus, mai în glumă, mai în serios, Marcel Dragu, președintele Uniunii Județene a Asociațiilor de Locatari Constanța. Cunoscând bine situația… de la fața locului, președintele UJAP a precizat că locatarii cu ștate vechi în blocurile cu lifturi, de voie, de nevoie, le-au cam învățat… fițele și se descurcă singuri, fără să mai apeleze la firmele de profil. Problemele cele mai serioase sunt provocate, de regulă, de cei care transportă mobila, înghesuind-o în lifturi, dar și de molozul, cărămizile și alte materiale de diferite dimensiuni rezultate de la lucrările de renovare a apartamentelor.

Un ascensor bun costă între 6000 și 9000 Euro
Dacă prețul nu ar fi fost atât de piperat, probabil că locatarii ar fi renunțat demult la… "jafurile" din dotare. Neavând încotro, sunt obligați să le întrețină cum pot. Este adevărat că nici meseriașii nu lucrează ca la carte, "fac și ei ce pot", un fel de azi pe mâine, dar Marcel Dragu atrage atenția că nici locatarii nu au în cap respectarea regulilor care să le asigure securitatea în aceste mijloace de transport atât de importante.

Suveniruri de tot felul…
Nici în ceea ce privește aspectul interior al lifturilor nu se găsesc întotdeauna cuvinte de laudă. M.D. primește, la sediul uniunii, nenumărate reclamații de la proprietarii nemulțumiți de lipsa de… respect cu care sunt tratate lifturile, "de care depinde, până la urmă, viața noastră!" (Anamaria Suciu, 39 ani, din Constanța). Astfel, profitând că liftul e un loc unde… nu te vede nimeni, copii care nu locuiesc în blocul respectiv sau tot felul de indivizi fără scrupule își pun în practică veleitățile de… sculptori, scrijelindu-le pereții cu tot felul de "lozinci și chemări, sau li se pune pata pe oglinzi!". Mai mult, oamenii se plâng că în lifturi se fumează, se sparg semințe, se scuipă, se rup afișe, iar lista ar putea continua…

Accidente majore nu au fost, dar incidentele nu lipsesc!
În Constanța, accidente majore privind funcționarea ascensoarelor nu prea s-au înregistrat, pentru că, în general, siguranța func-ționării lor a fost asigurată. "Așa cum sunt, cu piese depășite, uneori incompatibile, lifturile rămân o problemă periculoasă a blocurilor. Cel mai des ele se opresc, ori pline, ori goale între etaje, dar se pot și prăbuși, cu toate măsurile de siguranță. Se mai deschid și ușile când nu trebuie, unde nu trebuie și pentru cine nu trebuie! Noroc cu ISCIR-ul, care le mai prelungește durata de funcționare până la următoarea scadență, de regulă, din doi în doi ani" a completat M. Dragu.
Există și o carte tehnică a lifturilor, în care, la nivelul fiecărei asociații de proprietari, ar trebui să se menționeze data reparației și reviziei acestora, tot ce s-a făcut concret pentru întreținerea lor.
Dumneavoastră, dragi cititori, ați auzit să existe așa ceva la asociația din care faceți parte? Ați fost vreodată în camera lifturilor să vedeți dacă acolo totul este în ordine?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2361 secunde