"Liberele" cu ocazia Crăciunului

180

Articole de la același autor

"Prima și a doua zi de Crăciun ar trebui să fie libere pentru toată lumea. La noi se exage-rează și nu avem liber decât în prima zi. Dacă nu respect această decizie și stau acasă, risc să-mi pierd locul de muncă? Ana O.".

v v v

Într-adevăr, printre zilele de sărbătoare legală în care nu ar trebui să se lucreze se numără și prima și a doua zi de Crăciun, ne-a spus Mihaela Crivea, specialist în probleme de muncă. Însă, angajații ar trebui să știe că acordarea zilelelor libere se face de către angajator, iar Guvernul, prin hotărâri emise în acest sens, stabilește programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

Compensații bănești. În cazurile în care, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere cu ocazia Crăciunului, ca și a altor sărbători legale, dealtfel, salariatii trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

De precizat că prin contractul colectiv de muncă se pot stabili și alte zile libere. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 20 Aprilie 2013
Stire din Cetățenești : "Ori e lege, ori e loc de … tocmeală!"
Pagina a fost generata in 0.3156 secunde