"Întâi să ne asigure salarii decente, apoi să dea legi despre avort!"

Marţi, 10 Aprilie 2012, 18:08
1022
Toate femeile care trec printr-un avort spontan suferă o traumă greu de descris în cuvinte, pentru depășirea căreia consilierea psihologică este mai mult decât necesară. Problema este că și femeile care decid să întrerupă o sarcină la cerere au psihicul la pământ, iar sentimentul de vinovăție este trăit și de medici.

Regulile după care se fac, în prezent, întreruperile de sarcini nedorite în România s-ar putea schimba dacă actul normativ propus recent de deputații Sulfina Barbu și Marius Dugulescu va fi legiferat. Astfel, dacă până acum, avortul la cerere era un act consimțit între medic și pacientă, inițiatorii proiectului propun ca în viitor, înainte de a curma o viață, femeile să aibă o discuție pe această temă cu un psiholog. Totul, pentru a ști clar care sunt riscurile, atât psihologice, dar și medicale pe care le poate avea o asemenea procedură. Apoi, psihologul va trebui să le înmâneze femeilor care merg mai departe cu decizia lor un certificat, fără de care medicul gineco-log nu le poate întrerupe sarcina nedo-rită. Legea a stârnit nenumărate co-mentarii, este deja publicată pe site-ul Camerei Deputaților, iar dacă va fi adoptată, întreruperea de sarcină nu se va mai putea face doar în urma unei programări la ginecolog, indiferent dacă acesta lucrează în sistemul de stat sau la privat.

Neajunsurile financiare, principalul motiv al avortului

Ioana Tisuleanu își dorește din tot sufletul un copil, dar este conștientă că dacă veniturile familiei vor fi în continuare la fel de modeste, totul va rămâne la stadiul de vis: "Eu nu spun că nu e bună legea asta, însă și mai bine ar fi dacă s-ar da cu adevărat facilități pentru creșterea unui copil, care costă foarte mult, știu asta de la sora mea. Nu pot să fiu egoistă și să-l fac doar pentru mine, iar apoi să nu pot să-l cresc sănătos". "Fără discuție, avortul e o crimă. Ca să nu mai aibă atâtea femei conștiința încărcată, ar fi bine ca statul să le dea un sterilet gratuit celor care nu vor sau nu-și permit să facă un copil. Ar costa mai ieftin decât toate acțiunile de educație sexuală, un surogat, și nu s-ar mai face atâtea crime. Totuși, e o idee bună în Săptămâna Mare, măcar în zilele astea să nu se facă avort!" (Teo Vitușea). "Nu cu psiholog se rezolvă aceste traume, ci cu bani mai mulți pentru salarii, ca să poată omul să-și crească un copil, nu ca să-l expedieze la casele de copii, altă nenorocire!" (Victoria Nistor).

Sentimentul de "doliu", trăit și de medici, și de paciente

Că ideea de culpabilitate în cazul avortului provocat este extrem de puternică atât în cazul femeilor, cât și al ginecologilor, ne-a confirmat-o și psihologul Alina Pandrea, care știe din experiență că acest gen de vină este mult mai puternic față de pierderea unui părinte, a unui soț sau frate. Iar pentru depășirea acestor trăiri negative, ca-tegoric, sfaturile unui psiholog pot fi esențiale. Avortul are impact emoțional și asupra personalului medical care îl execută, lucru pe care puțini oameni îl iau în calcul: "Am o cunoștință, medic ginecolog, care mi-a solicitat o consiliere din cauza coșmarurilor pe care a în-ceput să le aibă după fiecare avort făcut la clinica sa. Mi s-a plâns de vise cu avorturi pe scară rulantă, cu sânge împroș-cat pe pereți, cu sute de avortoni agățați în ramuri de copaci, ceva sinistru. Deci nu e simplu pentru nimeni!".

Adepta ideii că fiecare cuplu trebuie să decidă de unul singur, însă în cunoștință de cauză, aducerea sau neaducerea pe lume a unui copil, psihologul consideră că astfel de traume ar fi în număr mult mai mic dacă acțiunile de prevenție ar fi cu adevărat bine făcute. "Sunt atâtea mijloace contraceptive la îndemână, acestea trebuie folosite ca să nu se ajungă la avort. Ar fi mai liniștitor pentru toate părțile implicate în acest dureros demers, pe care unele femei nu și-l iartă toată viața, iar unii medici ajung să se lase de meserie!" – a conchis psihologul.

Articole din Cetățenești


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2113 secunde