Închirierea unei locuințe, pe jumătate de secol?

299
"Se confirmă ciudățenia că un contract de închiriere, odată încheiat, este valabil, din oficiu, 49 de ani (dacă, din neglijență, nu apare termenul cât este valabil)? De asemenea, mă interesează foarte tare dacă proprietarul răspunde de siguranța clădirii și dacă e obligat, prin lege, cu trecerea timpului, să-i scadă chiriașului suma pe chirie?" (Leo Manole).

Nu este vorba despre vreo ciudățenie, cum o numiți dumneavoastră, întrucât potrivit noii legislații, închirierea unei locuințe se face pentru cel mult 49 de ani, însă acest lucru trebuie neapărat menționat în contract. Totuși, dacă, din neglijență sau din alte motive nu s-a menționat niciun fel de termen în contract, închirierea se consideră valabilă pe durata unui an, în cazul locuințelor nemobilate sau spațiilor pentru exercitarea activității unui profesionist, sau pe durata corespunzătoare unității de timp pentru care
s-a calculat chiria, în cazul încăperilor sau apartamentelor mobilate.

Proprietarul nu taie și spânzură
În ceea ce-l privește pe proprietar, consilierul juridic Carmen Gigică ne-a explicat că acesta este, într-adevăr, răspunzător pentru orice ar împiedica chiriașul să se folosească de locuința închiriată, indiferent dacă respectivele hibe sau vicii existau dinainte sau au survenit în intervalul de derulare a contractului.
Pe de altă parte, chiriașul are dreptul la o scădere proporțională a chiriei, însă numai dacă neregulile pe care i le impută proprietarului nu sunt remediate cât mai repede posibil. În același timp, noul Cod Civil stipulează posibilitatea chiriașului de a cere despăgubiri pentru prejudiciile pe care hibele aparente ale spațiului închiriat le aduc sănătății, integrității corporale sau chiar vieții sale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 04 Februarie 2012
Stire din Social : Locuințele ANL, scoase la vânzare
Pagina a fost generata in 0.3086 secunde