În ce condiții e permis "exportul" ajutorului de șomaj

52495
În ce condiții e permis

Articole de la același autor

Disperați că nu își găsesc de lucru în România, mulți șomeri vor să-și încerce norocul într-o altă țară, însă gândul că și-ar putea pierde unica sursă sigură de venit, respectiv indemnizația de șomaj, îi determină să facă pasul înapoi. Din fericire, acest drept poate fi transferat într-o altă țară din UE.

Odată intrați în rândul șomerilor, cei mai mulți dintre cei care se trezesc fără un loc de muncă încep să caute în stânga și-n dreapta, în speranța găsirii unui job care să le asigure existența. Dacă, înainte de criză, munca în străinătate era o alternativă de succes, în ultima vreme, din cauza dificultăților din UE, și această speranță a fost năruită. Însă, exact pentru a-i stimula și pe șomerii români să-și caute de lucru în spațiul comunitar, la nivelul UE s-a acceptat transferul indemnizației de șomaj.

Oportunitate

Din păcate, nu toți șomerii au informații despre această oportunitate și încep să-și caute de lucru abia după expirarea perioadei de șomaj. Asupra unei situații de acest gen atrage atenția astăzi Marilena Ionescu: "După ce a intrat în șomaj, fiica mea s-a înscris la o grămadă de interviuri. Au chemat-o la vreo două firme, a primit felicitări pentru prestație, dar n-a fost chemată pentru angajare. Noi, ca părinți, o susținem cum putem din două pensii de funcționari. Acum își caută de lucru prin București, e la niște rude. O fostă colegă care muncește în Spania i-a promis că o ajută să-și găsească ceva la spanioli, dar nu e nimic sigur. Fata e de două luni în șomaj, de bine, de rău, ia niște bani din care se întreține. Dacă pleacă din țară, pierde șomajul? Mă uit la candidații la președinție, toți promit că o să ajute tineretul. Cum să-i cred, dacă la fiecare campanie promit aceleași și aceleași lucruri? Ei nu sunt în stare să-i țină în țară pe tinerii care sunt, darămite să-i aducă înapoi pe cei care au plecat!".

Drept transferabil în UE

Din fericire, potrivit informațiilor oferite de Adriana Berț, din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în ideea sprijinirii șomerilor de a-și căuta de lucru și în țările UE în perioada în care primesc indemnizație de șomaj în țara lor, la nivel comunitar s-a adoptat transferul indemnizației de șomaj în străinătate. Astfel, șomerii români trebuie să ceară sprijinul agenției de ocuparea forței de muncă de sector, dacă primesc șomaj în București sau agenției județene care le acordă acest drept. De exemplu, constănțenii pot solicita Agenției Județene de Ocuparea Forței de Muncă (cu sediul în Constanța, str. Lacului nr. 14) transferul indemnizației de șomaj în străinătate.

Condiție esențială

Însă, reprezentanta ANOFM atrage atenția că acest transfer poate fi cerut numai după ce trec patru săptămâni de la data la care s-a stabilit dreptul de șomaj și numai de cei care doresc să-și caute de lucru în UE, nicidecum celor care se deplasează în scop turistic. Pasul următor presupune solicitarea așa-numitei "autorizații de export" în vederea căutării unui loc de muncă într-o altă țară UE. După aprobarea solicitării, șomerul respectiv va primi un formular European "U2", în care se va specifica perioada pentru care se solicită acest sprijin. Această perioadă poate fi de minimum 3 luni. Apoi, pentru a primi indemnizația de șomaj fără întreruperi, șomerul român va trebui să se înregistreze la oficiul de ocupare a forței de muncă din țara respectivă, în termen de 7 zile de la părăsirea României. Dacă termenul de 3 luni expiră fără a găsi un loc de muncă, se poate solicita prelungirea "autorizației de export" cu încă 6 luni. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 26 Septembrie 2014
Stire din Cetățenești : Scutiri la cumpărarea unei mașini
Pagina a fost generata in 0.8219 secunde