SEMNALE

"Și ce dacă mi s-a năzărit să rup asociația?"

898
"Credeți că toți analfabeții pot să conducă o asociație? Habar n-aveți la ce vă înhămați! Dar faceți și voi valuri, ca să vă arătați mușchii!" - a venit replica președintelui, vorbe care au agitat spiritele și i-au întors pe locatari unii împotriva altora.

Chiar dacă nu impută nimic asociației de proprietari din care fac parte, mai mulți locatari și-au propus să se desprindă din actuala asociație și să pună bazele uneia de tronson, însă îl acuză pe președinte că le-ar pune "bețe-n roate!": "Tot timpul am crezut că nu mai e ca pe vremea comuniștilor, că suntem liberi să facem ce credem că e mai bine pentru noi, fără să încălcăm legea, clar, dar m-am cam îmbătat cu apă rece. Eu sunt un om foarte sincer, le-am spus asta și oamenilor: am ieșit recent la pensie și nu suport să stau degeaba, chiar dacă am 61 de ani. M-am gândit la ce pot să fac și mai la îndemână îmi este ideea asta cu asociația de scară, pe care mi-a dat-o un prieten, așa a făcut el acum un an și are ocupație omul, mai ia și un bănuț acolo… Am discutat cu prietenii mei din bloc, sunt destui, că eu sunt un om foarte sociabil și unii au fost de acord, alții n-au zis nimic. Când i-am spus președintelui ce vreau să fac, a sărit ca ars. Și ce dacă mi s-a năzărit să rup asociația, fără motiv? În loc să-mi explice părerea lui, președintele m-a luat pe sus: «Credeți că toți analfabeții pot să conducă o asociație? Habar n-aveți la ce vă înhămați! Dar faceți și voi valuri, ca să vă arătați mușchii!». Citesc zilnic Cuget Liber și aș vrea să-mi spuneți: chiar așa de complicat e să faci o asociație pe o scară? Mai știu eu câte ceva, dar legea n-a vrut să mi-o dea președintele, e negru de supărare! Cel mai tare mă interesează câți locatari trebuie să fie de acord, ca să știu pe cine mă pot baza?" - ni s-a plâns Florin Cârmaciu.

"M-a luat ca din oală!"
Rostul înființării asociațiilor de proprietari, stipulat chiar de Legea 230 din 2007 privind organizarea și funcționarea acestora, este de a asigura o mai bună administrare a proprietății comune, dar și pentru reprezentarea proprietarilor în relațiile cu terții. Aceeași lege permite ca în clădirile cu mai multe tronsoane sau scări să se poată constitui asociații de proprietari pe fiecare tronson ori scară în parte, însă numai în condițiile în care nu există o proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată. Într-adevăr, lucrurile nu sunt deloc simple, nici în ceea ce privește înființarea, dar nici în gestionarea ulterioară a nenumăratelor probleme pe care le incumbă funcționarea corectă a asociațiilor de proprietari. Cu atât mai mult pentru înființarea unei asociații de scară este necesară cunoașterea perfectă a legislației în materie!
Exact asupra acestui aspect ne-a spus președintele asociației, Tiberiu Gherlă, că s-a referit atunci când a avut prima discuție cu dumneavoastră, stimate dom-nule Cârmaciu: "Nu știu ce m-a apucat, eu sunt atent să nu jignesc oamenii! Însă m-a luat ca din oală domnul Cârmaciu și mi-am cam dat drumul la gură. Îmi cer scuze pe această cale, o s-o fac și personal. Dacă venea omul să-mi impute cutare și cutare neregulă, era altceva! Dar treburile merg bine, oamenii spun că sunt mulțumiți, iar dânsul, ce vrea să facă, aran-jamente? Dacă e așa, să facem șapte asociații într-un bloc, ca fiecare să aibă ocupație! În niciun caz nu mă opun, să facă ce vrea, dar să învețe legea, asta nu mai e problema mea!".

Acordul locatarilor
O asociație de proprietari se înființează prin acordul scris a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor și spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, din cadrul unei clădiri. Acordul se consemnează într-un tabel nominal, care se anexează la acordul de asociere. Dacă este cazul, asociațiile înființate pe scări sau tronsoane de clădire își reglementează între ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexă la acordul de asociere. Pentru că, într-adevăr, procesul de constituire este unul complex, în astfel de situații, cel mai bun ghid este Legea nr. 230 din 2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 13 Aprilie 2011
Stire din Cetățenești : "Unde s-a pomenit paușal cu apometre?"
Joi, 25 Noiembrie 2010
Stire din Cetățenești : "Sesam, deschide-te!"
Pagina a fost generata in 0.9693 secunde