Medicul de gardă

Hipertensiunea arterială poate duce la accident vascular

432
Hipertensiunea arterială poate duce  la accident vascular - hipertensiune-1344540714.jpg

Articole de la același autor

"Tatăl meu are 72 de ani și a făcut recent accident vascular. Se simte destul de rău încă. Înainte de necazul ăsta, îi mai creștea lui tensiunea, dar în rest n-avea probleme cu inima. Din ce cauză se declanșează acest AVC, cum aud că îi spun medicii și cu ce urmări se lasă?" (Valeria Nistor).

v v v

Stimată doamnă Nistor, exact persoanele cu hipertensiune arterială netratată sunt cele mai predispuse la accident vascular cerebral hemoragic, ne-a spus dr. Anca Sima, medic primar în cadrul Clinicii Homeomed. Asta, din cauză că tensiunea crește foarte mult, peretele arterial slăbește, iar după o masă mai îmbelșugată sau într-un moment de oboseală sau stres, un puseu de tensiune este suficient pentru a rupe vasul și a inunda creierul cu sânge. Referitor la simptome, acestea sunt durerile de cap, vărsăturile, pierderea cunoștinței, după care se instalează starea de comă.

Specialista ne-a explicat, de asemenea, că după afecțiunile de inimă și cancer, accidentul vascular cerebral este următoarea cauză de mortalitate, cel puțin în țara noastră. Din păcate, urmările unui AVC îi pot lăsa pe bolnavi invalizi, dar există și riscul decesului. De aceea, esențial este în aceste momente dar și după externare să-l ajutați pe tatăl dumneavoastră să respecte cu strictețe recomandările medicilor care-i monitorizează starea de sănătate, pentru că numai dumnealor știu cu exactitate ce tip de accident vascular a suferit și ce conduită trebuie să aibă în continuare. Cu astfel de lucruri nu-i de joacă! 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0459 secunde