Medicul de gardă

Guta, "boala bogătașilor"?

362
"Mama are gută, iar doctorul ne-a spus zâmbind că asta e boala bogătașilor. Din ce cauză se face gută, numai de la carne? Ce fel de boală mai e și asta?" - L. Dima.

Într-adevăr, dintotdeauna, guta a fost considerată boala celor cu stare, din simplul motiv că având destui bani, își permiteau să consume foarte multă carne de vânat, bogată în purine - ne-a explicat dr. Anca Sima, medic primar în cadrul Clinicii Homeomed.

Cât privește caracteristicile acestei boli, guta nu este altceva decât o formă de artrită, adică inflamația articulațiilor, caracterizată prin episoade bărbaților, artrita gutoasă apare după ani în care persoana prezintă niveluri serice crescute de acid uric, timp în care cristalele acidului uric se depun la nivelul articulațiilor și țesuturilor adiacente. Un atac de gută debutează deseori pe parcursul nopții, când durerea articulară moderată începe să se intensifice.

Cauze. Principala cauză a gutei este hiperuricemia sau excesul de acid uric în sânge. Hiperuricemia este deseori asimptomatică și nu cauzează complicații, iar majoritatea persoanelor cu nivel crescut sangvin al acidului uric nu dezvoltă niciodată gută. Medicamentele care pot să crească concentrația acidului uric sunt aspirina sau produsele care conțin niacin, diureticele, chimioterapia sau imunosupresoarele.

Simptome. Câteva dintre simptomele gutei sunt creșterea temperaturii locale, durerea, edemul și sensibilitatea crescută la nivelul articulației, dureri nocturne intense și disconfort, prurit tegumentar și exfolierea pielii apărută după atacul de gută, culoarea roșie-vineție a tegumentului în regiunea articulației afectate, febra, limitarea mișcărilor normale. Investigațiile recomandate pentru stabilirea diagnosticului de gută sunt istoricul medical și examenul clinic general, teste care pot măsura nivelul acidului uric seric și nivelul acidului uric în urină. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2992 secunde