GALERIE FOTO / Piața Griviței, sub povara degradării, mizeriei, bișnițarilor și haosului

2938
10
Ponosită, murdară, cu gropi și tarabe vechi, roase de rugină, fieful bișnițarilor și al hoților de telefoane mobile și de buzunare, cam așa se prezintă ochilor Piața Griviței. 


În plus, dacă în piețele bucureștene, halele pentru producătorii de mezeluri tradiționale s-au desființat pentru că nu îndeplineau normele europene de igienă, în Piața Griviței funcționează o ade-vărată rețea, majoritatea produselor fiind degustate de muștele care roiesc în voie. Pe de altă parte, comercianții se plâng că taxele sunt prea multe și prea mari față de condițiile oferite și, mai nou, ca persoane fizice autorizate, li se cere să plătească retroactiv, din 2007, și contribuția pentru sănătate.

Dispreț total față de oameni

Unei zone de calibrul Pieței Griviței i-ar sta bine, evident, cu tarabele împovărate de tot felul de produse care mai de care mai arătoase și la prețuri care să atragă clienții. În realitate, cu toate că este bine aprovizionată, iar comercianții se străduiesc să mascheze urâciunea tarabelor aranjându-și produsele cu mare grijă (despre prețuri nu mai discutăm, căci acestea oricum sunt "aliniate cu timpurile pe care le trăim"), cea mai importantă piață a orașului pare întruchiparea haosului, clienții plângându-se că toate astea îi obosesc teribil, dar n-au ce face: "Stăm aproape și trebuie să ne facem aprovizionarea. Plus că toate piețele arată cam la fel, multă mizerie și bișnițăreală. Nu știi cum să-ți protejezi portofelul, telefonul… Îți trebuie patru mâini ca să faci față în piața asta!" (Melania Roibu). "Incredibil, cea mai mare și recunoscută piață din oraș arată groaznic: tarabele sunt jalnice și put, mersul pe jos este periculos prin așa-zisele trotuare cu gropi la tot pasul, clădirea e din vremea comuniștilor, cu fațadele în cădere liberă, iar speculanții nu sunt deranjați de nimeni. Pe latura unde se desfac produse tradiționale din carne nu se respectă normele igienice, majoritatea mezelurilor sunt expuse direct pe rafturi, neacoperite, indiferent câte grade sunt afară, plus contrabanda cu alcool, care e înfloritoare. Iar de jur-împrejurul halei principale roiesc bișnițarii care își etalează tot felul de lucruri, plus țigările și urlă cât îi ține gura «Țigări! Țigări!» În plus, capacele de canalizare nu sunt la nivelul solului, pericolul să ne rupem picioarele ne pândește tot timpul. Despre explozia de prețuri la fructe și legume, cui să ne mai plângem?" (Constantin Stoian).

680 de lei taraba, plus taxa pe cântar!

Având în vedere prețurile mari, adică 680 de lei pe lună pentru folosirea unei tarabe, comercianții ne-au spus că li s-a făcut… o favoare, în sensul că au posibilitatea să închirieze chiar și o jumătate de tarabă pentru 340 lei, la care se adaugă alți 150 lei reprezentând taxa pe cântar: "Tarabele sunt dinaintea erei noastre, nu știm cum să le mascăm, le mai spoiesc din când în când cu vopsea… Nicio investiție, dar bani cu sacul știu să ne ia. Plus contribuția la sănătate, ne-au luat ca din oală, puteau să ne avertizeze din timp, nu să ne ia acum zeci de milioane?".

"Ne-am săturat de ăștia care vând pe jos!"

Comercianții corecți, care plătesc enorm pentru a fi în regulă, arată cu degetul către speculanții care își expun marfa direct pe jos. "Uitați-vă, ăștia ne fac nouă concurență la prețuri, le convine să vândă mai ieftin dacă nu plătesc taraba! Șefa pieței spune că n-are cum să se bage peste ei, că e terenul primăriei. E problemă veche și întrebăm dacă cineva închide ochii pe degeaba? Ni s-au lungit urechile de când așteptăm să se rezolve problema asta!", ne-a spus, extrem de iritat, un alt comerciant.

Justificări se găsesc…

Șefa administrației pieței a încercat să ne explice că gropile din asfalt de care se plâng oamenii sunt rezultatul unei lucrări… recente pentru remedierea unei avarii, însă ne-a asigurat că o să se asfalteze "imediat"! Pe de altă parte, comercianți și clienți cu ștate vechi ne-au spus că gropile sunt… antice și de demult și nimeni nu pare deranjat de ele: "Știți cum cad oamenii, ca popicele, nu exagerăm! Oamenii au mâinile încărcate cu sacoșe, dar chiar dacă ar merge cu capul în pământ, tot cad în capcana gropilor. Uitați-vă câte sunt! N-au nicio legătură cu avaria, astea sunt de când e piața asta aici, nu le place să arate bine, lor le place doar să ne ia milioane pe o tarabă mâncată de rugină. Le mai vopsesc, dar tarabele astea trebuie înlocuite cu unele moderne. Așa trebuie să arate o piață centrală din Constanța, ca de lumea a treia?".

"Trebuie să protejeze

cu plasă!"

Referitor la… raionul de mezeluri tradiționale, care funcționează de ceva vreme pe o latură a pieței, clienții spun că și-ar dori mult să cumpere produse autentice, făcute direct în gospodăria țăranului, însă nu prea au curaj: "Or fi ecologice, dar nu sunt păstrate la frigider decât câteva, de ochii lumii. Nici măcar acoperite cu vreo pânză, ceva, nu sunt, roiesc muștele!", ne-a spus Adela Murgianu. Șefa pieței s-a arătat la fel de iritată, asigurându-ne că va rezolva imediat problema: "Trebuie să acopere mezelurile cu plasă, nu înțeleg de ce n-au făcut-o până acum! Plus că mai au și frigidere… vor să plece de aici, la târg!".

Pe de altă parte, comercianții de produse tradiționale ni s-au plâns că vânzările merg foarte greu. Cât privește modul în care sunt expuse produsele, s-au prevalat de un frigider micuț, încercând să ne asigure că un produs afumat rezistă și la temperaturile de vară!

Dragi cititori, considerați că marile piețe ale orașului sunt gestionate corect?


Comentează știrea

tica
2 octombrie 2012
curatenie

Constanta se indeparteaza pe zi ce trece de normalitate. Nimeni nu mai vrea sa faca nimic. Domina functionarul supus ,prefacut, deschis la atentii si ,,relatii,,dar care pluteste pe deasupra realitatii. Sigur, marile proiecte apartin tartorilor, lipsiti de simtul estetic, fara imaginatie, si preocupati sa castige bani multi prin stricarea lucrurilor. PSD nu va dispune niciodata de astfel de oameni de calitate! Si probabil, nici alte improvizatii politice. Ce-i de facut cu tine Constanta ?

admirator
2 octombrie 2012
probabil mazarica

vrea s-o vanda si pe asta! si o degradeaza inainte, ca sa afirme ca nu are bani s-o refaca... Asa a luat piata asta cand a venit la primarie? Se vede ca cei caare stau prea mult pe fotoliile eligibile imput locul. E timpul s-o roiasca. Si-a facut plinul pe seama prostilor care-l tot aleg!

Petre
2 octombrie 2012
piata Grivitei

Cat tupeu au sa-ti ceara pentru o rabla de taraba 680 lei/luna ! Cat trebuie sa vinzi pentru ati mai ramane si tie ceva bani ? Si uite asa creste pretul si asta datorita domnului primar care nu incurajeaza micii producatori si nu-l intereseaza de buzunarul constantenilor care platesc cele mai mari preturi la legume si fructe. D-le Mazare trezeste-te !!!!!!!

gigel
2 octombrie 2012
explicatia e simpla: tiganii

asta e constanta sub conducerea lui mazare. daca nu-i iese o spaga, nu face nimic. in plus, pta grivitei e plina de tigani care fac mizeria cea mai multa. daca s-ar gasi solutii s aii mute sin centru, pe care l-au ocupat si imputit,, poate ar arata altfel constanta, nu ca un oras din orientul indepartat.... in plus, in pta grivitei nu sunt producatori, ci tot tigani care vand la preturi de specula. unde sunt micii producatori??? nimeni nu-i ocroteste!

Zizel
2 octombrie 2012
Pta Grivitei si altele

Nici nu mai pot citi astfel de stiri...mi s-a acrit de tot ceea ce platim si arata ca in lumea a 3-a....Primarul nostru ? care Primar ? cel ales de pensionarii pacaliti cu orez si cozonac de cea mai proasta calitate ? Il gasim doar la Stirile Cancan....si orasul arata mizerabil, muuuulte multe blocuri noi peste iarba verde.

Miruna
2 octombrie 2012
acesta e primarul ales de pensionari,bunicii,strabunicii sau parintiii unora si de unii pomanagii si semianalfabeti

Ati vrut mazare, o sa aveti mazare !! ...MASCARICIUL INTERLOP va devaliza orasul ,il va umple de gunoaie si maidanezi ,va distruge toate spatiile verzi(,pde sp verzi, in curand vom fi INVADATI DE TANTARI,MUSCULITE,GANDACEI,SI ALTE INSECTE PT PRIMARIA NU FACE DEZINSECTIE CA LUMEA)....DACA ALEGATORII CONSTANTEI SUNT MASOCHISTI SAU EGOISTI,DACA LE PASA DOAR DE STOMACUL LOR GHIFTUIT CU PUI SI OREZ DE LA MAZARE.....ASTA E!..o sa intrbati unii ce legatura are BATAIA DE JOC CATRE CETATENI,inactivitatea sau activitatea insuficienta a poliitiei cu primarul!! are!! caci acum politia locala e in subordinea primariei ,deci a lui MAZARE!

Miruna
2 octombrie 2012
!De fapt nu''misca''nimic in oras si judet fara stirea drogatului si a porcului,mai exact a clanului mafiot din spatele lor!

De fapt nu''misca''nimic in oras si judet fara stirea drogatului si a porcului,mai exact a clanului mafiot din spatele lor!Cat timp exista pensionari pe Mazarica il doare la pl. Nu conteaza ca drumurile sunt VARZA, nu conteaza ca zona peninsulara e o rusine, conteaza doar pungile cu ulei si pui expirat date batranilor handicapati mintali ce-l voteaza.

dude
2 octombrie 2012
kkt

traiasca primul drogat al constantei si restul drogatilor lui.

VIOREL
4 octombrie 2012
PIATA

DA ASA ESTE DAR DE UNDE AU CERTIFICATE DE PRODUCATORI CA NAM VAZUT TIGAN SA MUNCEASCA ASA CA SE VEDE CNE DA AUTORIZATII MAI ALES AZI A FOST RAZIE MARE IN PIATA GRIVITEI DAR CE LE CONFISCA SI SCOT ALTA MARFA

radu tudoran
9 octombrie 2012
tiganii

este mai putin relevant cine fura ,cine "pute"mai tare,cine-i schiop, cine-i cracanat ,sau retardat........important este sa se faca ceva in acest oras mutilat. INCEPE CU TINE . trateaza-i pe toti din acest oras exact cum ai vrea tu sa fii tratat, si vei descoperi ca orasul este mai prietenos; poate la fel de murdar ,de mutilat , dar mai usor de suportat ,cind dam dovada de toleranta si NU XENOFOBIE.

Răspuns la: explicatia e simpla: tiganii
Adăugat de : gigel, 2 octombrie 2012
asta e constanta sub conducerea lui mazare. daca nu-i iese o spaga, nu face nimic. in plus, pta grivitei e plina de tigani care fac mizeria cea mai...

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 27 Iunie 2012
Stire din Cetățenești : Au îngrozit tot cartierul!
Pagina a fost generata in 0.6268 secunde